Мобилно меню

3.25 1 1 1 1 1 Rating 3.25 (4 Votes)

chernihiv regionВ окръжно писмо, изпратено за изпълнение до всички епархии в Московска патриаршия, се забранява украинските свещеници-бежанци в Русия да извършват богослужение.

Заповедта е в два параграфа. Във витиеват и неясен стил първият предвижда „…свещениците, чийто каноничен статут не може да бъде обективно проверен (дори при наличие на съответните документи)… да се причастяват с миряните“.

Втори параграф предвижда дори на тези свещеници, „…чиято принадлежност към свещения чин не предизвиква съмнение, удостоверена включително чрез личното свидетелство на познаващите ги архиереи и клирици“, да не се разрешава да служат, но може да се причастяват в олтара със свещенически одежди.

И във втория случай причината е посочена неясно: „…предвид неопределеността на техните действащи канонически отношения с техните управляващи архиереи, следва отечески да им се обясни необходимостта от временно (до изясняване на ситуацията) въздържане от богослужение, като им се дава благословение да се причастяват в олтара със свещенически одежди“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

310983431 2275582615981896 849579124127624673 nЗапорожкият и Мелитополски митрополит Лука от Украинската православна църква призова за помощ при разчистването на развалините и за даряване на кръв за жертвите на обстрела в Запорожие, съобщи пресслужбата на Запорожка епархия.

Запорожие е седмият по численост град в Украйна, с население от 750 хиляди души. Руснаците нанесоха масирани ракетни удари срещу града на 3, 6, 9 и 10 октомври. Минимум 50 души са убитите цивилни граждани, многократно повече са ранените, сред които и десетки деца.

„През последните няколко дни нашият град Запорожие беше подложен на серия от обстрели, които разрушиха жилищни сгради и раниха цивилни граждани. Служителите на Министерството на извънредните ситуации и лекарите се борят за живота на пострадалите, а работниците от комуналните служби почистват местата на пораженията. За ликвидиране на последствията са необходими много хора, затова призовавам всички да помогнат за премахването на отломките и почистването на териториите и да улеснят малко работата на служителите на държавните институции“, пише митр. Лука.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

56 nВ Ню Йорк се появи улица „Св. Тихон“, кръстена на св. Тихон (Белавин), патриарх Московски и апостол на Америка. Новото име на улицата беше дадено в навечерието на неговия празник на 9 октомври.

Св. Тихон е Московски патриарх в годините на болшевишкия терор в Русия, но преди това той разгръща голяма мисия в Северна Америка. През 1898 г. става епископ на Алеутия и Аляска (впоследствие е повишен в архиепископ Алеутски и Северноамерикански) и прави много за разпространението на православието. Поставя основния камък на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Манхатън, Ню Йорк, който е осветен от него малко по-късно. По негова инициатива архиерейската катедра е пренесена от Сан Франциско в Ню Йорк. Св. Тихон освещава десетки православни храмове в страната, между които и храм „Св. Николай“ в Бруклин за сирийските православни емигранти (от Антийхийска патриаршия), установява отношения с гръцките църкви в САЩ. Св. Тихон открива и първата в САЩ православна духовна семинария в Минеаполис (съществувала от 1905 до 1923 г.), както и първия православен манастир в Пенсилвания „Св. Тихон“, организира превода на много богослужебни книги на английски език.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

img 9599На 8 октомври, когато се почита паметта на светия преподобномъченик Игнатий, в родния му град Стара Загора беше осветен храмът, носещ неговото име. Чинът на освещаването извърши епархийският митрополит Киприан в съслужение с Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир. Митрополитът оглави и първата света литургия в новоосветения храм. В словото си владиката подчерта, че това е единствената църква у нас, посветена на старозагорския светец Игнатий. „Сега имаме честта и утехата да бъдем в благодатта на светеца, запечатал с кръвта си не само вярата ни, но и бъднините на нас, неговите братя и сестри... Днешното събитие е празник за целия ни град. Стара Загора вече има храм на светец, роден в нейното сърце и поел въздух тук, където през вековете мъченическата кръв на нашите предци е отстоявала род и огнище“.  

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

F05FE3A4939CC998DDD19E141FCE3223На 13 октомври (четвъртък) от 18 ч. в Българския културен институт в Будапеща ще бъде открита изложба на тема „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската св. обител“.

Форумът се организира от Института за балканистика с Център по тракология при БАН (ИБЦТ-БАН) в сътрудничество с Рилския манастир, Българското посолството в Будапеща и Държавния културен институт на България в унгарската столица.

Проявата е свързана с празника на преп. Йоан Рилски на 19 октомври, който от 2016 г. се отбелязва и като Ден на българо-унгарското приятелство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

40Министерството на правосъдието на Естония очаква ясно послание от Естонската православна църква, осъждащо войната. То е извикало Естонския митр. Евгений (Решетников), който ръководи Естонската православна църква към МП, за да изясни позицията си към насърчаващите войната призиви на Руския патриарх Кирил.

„Ако се окаже, че духовниците тук наистина оправдават войната и терора, който Русия води в Украйна, няма съмнение, че държавата ще трябва да реагира много остро на това, включително да преустанови дейността на тази църква в Естония“, заяви министърът на правосъдието Леа Данилсон Ярг.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

na parviya red na istoriyata BNT2 3 696x392На 7 октомври почина доц. Стефан Христов Тъпанов, ръководител на катедра „Реставрация“ в Националната художествена академия, който повече от петнадесет години организира и ръководи реставрационните дейности на стенописите в Рилския манастир.

Стефан Тъпанов е роден на 4 юни 1963 г. в гр. Шипка. През 1982 г. завършва ССХУ, Казанлък, а през 1982 г. – Националната художествена академия. Той е един от най-известните реставратори у нас. Преди повече от петнадесет години на него е поверено ръководството на мащабната дейност по възстановяване на стенописите в Рилския манастир. През 2007 г. са реставрирани фреските на Дупнишката и Самоковската порта, през 2009 г. – нартиката на главната манастирска  църква „Рождество Богородично“, след което се преминава към реставрация на вътрешността на храма, като работата започва от параклиса „Успение на св. Йоан Рилски“ и продължава с фреските в олтара, тези в апсидата на лявата певница, а тази година се завърши реставрацията на стенописите в апсидата на дясната певница.

До последно той ръководи и реставрацията на стенописите в храма „Успение на св. Йоан Рилски“ при Старата постница (старата постница при гроба) и метоха „Орлица“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

311107456 2015179038675553 3838794013317204963 nТворческо състезание, посветено на живота и делото на Българския екзарх Антим Първи, организира Видинска митрополия. Темата на конкурса е „Ще бъда блажен, ако възкръсне България за нов свободен живот!“. Инициативата започва с благословението на Видински митрополит Даниил и се организира от Видинска митрополия, фондация „Читалище“, сп. „Читалище“ и дружество „Будители“ в обл. Монтана.

Целта на творческото състезание е да увековечи делото на първия български екзарх (от 1872 г.) – виден политик, общественик и Видински митрополит, останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа.

Конкурсът няма възрастови ограничения, участниците в него могат да са от 5 до 105-годишна възраст, разделени в следните категории: от 5 до 7 години, от 7 до 11 години, от 11 до 19 години и над 19 години.

Те ще мога да творят в жанровете: поезия-стихотворение, белетристика-разказ, публицистика – есе, рисунка и кинофилм.

Всеки може да участва с по едно авторско произведение.

1.1680672268908 1 1 1 1 1 Rating 1.17 (119 Votes)

0x0Руският патриарх Кирил изпрати „циркулярно писмо за изпълнение“ до всички епархии на Московска патриаршия да бъдат отправяни двудневни молитви за здравето на Владимир Путин. Първият ден за молитва е рожденият ден на руския президент, 7 октомври, когато той навършва 70 години. Молитвите за здравето на Путин ще продължат и на следващия ден, 8 октомври, когато се празнува св. Сергий Радонежски.

Патриархът призовава епископите, свещениците и вярващите на рождения ден на президента „да се молят усърдно у дома за здравето на руския държавен глава“, а на следващия ден се благославя „по време на великата ектения на божествената Литургия да се включи специално прошение за здраве и дългоденствие на президента“. Литургията трябва да завърши с многолетствие.

 

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

04102022 vivl 2„Различните прояви на психологическо и физическо насилие над жените се смятат за абсолютно неприемливи и осъдителни от Св. Писание, църковната ни традиция и християнския морал като цяло. Това е така, защото е невъзможно насилието да съжителства с любовта, тъй като в насилието се крият злобата, егоизмът, сянката на смъртта, а в любовта – небесната светлина, смирението, радостта и Божият мир“, заяви Атинският архиепископ Йероним в словото си при представянето на сборника Жените в сянката на насилието. Пастирската отговорност и перспективата на религиите.

Събитието се състоя в заседателната зала на Св. Синод на Гръцката църква и беше предавано на живо по интернет.

В приветствието си архиеп. Йероним разказа, че тази книга е плод от работата на първата по рода си конференция на Св. Синод на Гръцката църква, организирана специално за митрополиите в Тракия. Тя е била организирана съвместно с Министерството на образованието и религиозните въпроси през 2018 г. в Александруполи. В нея са взели участие повече от сто души, християни и мюсюлмани, които са представили отношението на двете монотеистични религии към този голям социален проблем. Те са обсъдили начините, които религиозното мислене предлага за справяне с домашното насилие, а и не само с него.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 720x375Отделът за борба с изпирането на пари разследва подозрителни парични преводи от чужбина към индивидуални сметки на монаси от Света гора. През последната година делото се развива без много шум, като нов развой получи след началото на войната в Украйна и санкциите, наложени от Запада на физически и юридически лица, свързани с Кремъл, който традиционно поддържа тесни връзки с монашеската република, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Източник на изданието, запознат с въпроса, разкрива, че има поне двадесет транзакции, които през последните дванадесет месеца са сметнати за подозрителни и се разследват от служителите на службата. Става дума за движение на големи суми пари от банки и чуждестранни компании за парични преводи, като парите се озовават не в сметките на манастири, които в близкото минало са били посещавани от високопоставени руски служители, а в индивидуални сметки на монаси от Света гора. Компетентни източници обясняват, че тези транзакции са били сметнати за подозрителни от кредитните институции в страната главно защото са включвали преводи на необичайно големи суми, възлизащи на десетки и дори стотици хиляди евро. В един от случаите е открит превод на повече от един милион евро, но разследването стига до заключението, че парите са били предназначени за финансиране на мисия в Африка.

1.7887323943662 1 1 1 1 1 Rating 1.79 (71 Votes)

527Игуменката на Гродненския ставропигиален женски манастир в Беларус Гавриила (Глухова) получи от Московския патриарх Кирил орден „Св. Олга – първа степен“, който ѝ беше връчен от Мински митрополит Вениамин, екзарх на Московския патриарх в Беларус.

Игуменка Гавриила е известна с лоялността си към режима на Лукашенко и подкрепата си за действията на Путин.

Влиятелната игуменка допринесе за смяната на местния Гродненски митрополит Артемий (Кишченко), който в своя проповед критикува погрома над протестиращите срещу Лукашенко през 2020 г. В своя манастир тя организира подписка за неговото отстраняване. Митр. Артемий беше отстранен от поста си по заповед на режима и на негово място бе назначен лоялен митрополит – Антоний (Доронин). (Неговата първа заповед до клира след нахлуването на руските войски в Украйна в края на февруари т. г., включително и през територията на Беларус, беше: „Забранявам да се молите за Украйна“.)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

999702 900Изследване на Института за демографски изследвания на Руската академия на науките (РАН) показва, че през последните 14 години равнището на религиозност в младежка среда е спаднало наполовина (2008 г. – 60%; 2021 г. – 30%). Нерелигиозните млади хора са се увеличили четири пъти.

21% от младежката група (от 14 до 29-годишни) са променили светогледната си позиция в полза на атеизма: „преди вярващ, сега невярващ“. Реалната религиозност е още по-ниска, отбелязват учените.

По почти всички показатели за религиозно поведение през годините (изповед, причастие, пост) религиозната активност е спаднала до равнището на статистическата грешка (1-4%). Честото посещаване на църква сред младите хора от всички възрастови групи през 2021 г. е регистрирано на равнище от 6-7%.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

Христос благославя децатаВ началото на октомври в много храмове в страната започват работа неделните училища, които засега са основната форма за християнска просвета на децата в нашата църква. Някои от тях са се утвърдили през годините, а на други места тази инициатива е нова. За успеха на неделните училища най-голямо значение има мотивацията на енорийските свещеници, които поставят грижата за семействата и децата сред приоритетите в пастирската си дейност. За съжаление, в повечето храмове в страната няма организирани никакви форми за работа със семейства, част от която са и неделните училища. Този голям пропуск в дейността на енориите обикновено се оправдава с липса на подходящо помещение, липса на подготвени учители или незаинтересованост на родителите.

Истинската причина е, че образователните дейности в енорията най-често не са приоритет на свещениците. Те смятат педагогическата работа с деца и възрастни за второстепенна, „женска“ грижа, в която свещеникът има само представителни функции. Подобно отношение води до незначителен брой неделни училища в страната като цяло, нередовно провеждане на занятията заради липса на мотивация и морална подкрепа на учителите от страна на клира, както и недостиг на финансиране.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMG 4107Началото на стотната учебна година за редовните студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна, както подобава – със св. Литургия в академичния параклис, посветен на светителя-покровител на университета. Отслужиха я ставроф. ик. д-р Стефан Стайков, епархийски съветник в Софийска митрополия и главен асистент в катедрата „Историческо богословие“, и ставроф. ик. Михаил Михайлов, асистент в катедрата „Практическо богословие“. На певницата сладкогласно пяха преподаватели и студенти.

Накрая о. Стефан прочете приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, възпитаник и пръв декан на възстановения през 1991 г. факултет. Патриархът даде за пример на всички преподаватели и студенти делото на св. Климент Охридски. В отговор деканът доц. д-р Ивайло п. И. Найденов благодари на Негово Светейшество за отеческия благослов и насърчението към преподаватели, служители и студенти и от своя страна пожела на всички успешна учебна година, за да изпълнят задачите, които са си поставили в служба на родното богословие и на св. Православна църква.