Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1 60461На 20 ноември игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий ще дари частица от мощите на св. Лука Кримски на Ловчанска епархия. Дарът ще приеме епархийският митрополит Гавриил. Предаването на мощите ще стане по време на неделната св. Литургия в катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ в Ловеч.

Троянската св. обител е получила реликвата през 2020 г. от манастира „Покров на Пресвета Богородица“ в гр. Балта, Украйна.

Епархийското ръководство на Ловчанска митрополия кани вярващите от града да вземат участие в богослужението и да отправят молитви към светеца-лекар.

През август Арголидският митрополит Нектарий от Гръцката църква донесе в Неврокопска епархия мощи на св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки). Митрополитът е автор на няколко книги, посветени на светеца-хирург. Поради големия интерес към светините те останаха в Неврокопска епархия повече от предвиденото, а след това мощите бяха отнесени за поклонение и в други епархии на страната – Варненска и Великопреславска, Видинска, Врачанска и др.

2.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 2.53 (17 Votes)

03На 11 ноември архим. Васиан, представител на Московския патриарх Кирил у нас, се е срещнал в Скопие с предстоятеля на Македонската православна църква архиепископ Стефан. Той е бил там в рамките на „поклонническо пътуване на енориашите на руското подворие в София по светините в Северна Македония“.

В лаконичното съобщение на официалната страница на МПЦ се казва: „На 11 ноември Негово Блаженство Охридският и Македонски архиепископ Стефан се срещна с председателя на подворието на Руската православна църква в София, България, архим. Васиан, и с посланика на Русия в Македония Сергей Баздникин. На срещата присъстваше и Негово Преосвещенство Хераклейският епископ Климент“.

Според руското посолство в Скопие на срещата „Негово Блаженство г. Стефан подчерта, че сме обединени от обща вяра и духовна традиция. Той добави, че Руската църква отдавна е съдействала за връщането на Македонската православна църква в семейството на поместните православни църкви и е една от първите, признали нейната автокефалия. Той благодари на Негово Светейшество патриарх Кирил и Руската православна църква за братската помощ и подкрепа, която оказват на Македонската православна църква“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

C396AE9AACDFAA7BE582597FE5613965 2С поредица концерти ще бъде отбелязан празникът Въведение Богородично в духовните околии на Софийска епархия. От няколко години в Софийска епархия Денят на православната християнска младеж и семействосе отбелязва с празнични мероприятия, организирани по места от учители и читалищни дейци, в които се включват деца и младежи.

Тази година на празничните събития са отделените дните от 15 до 21 ноември. Вече се проведоха концертите в читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1899“ в гр. Годеч (на 15 ноември) и в читалище „Отец Паисий – 1859“ в Самоков (на 16 ноември). Гости на празничните прояви бяха Белоградчишки епископ Поликарп и служители на Софийска митрополия. Еп. Поликарп поздрави участниците в концертите от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и раздаде подаръци на всички деца.

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

Негово Светей9шество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод началото на Рождественския пост, в което набеляза основните параметри на постния период: „да постим телесно и духовно, да се самоограничаваме „както в това, което ядем и пием, така и в онова, което мислим и говорим“. А целта на тези усилия е да се доближим до нравственото съвършенство, посочено ни от Иисус Христос: „Бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец“ (Мат. 5:48).

В посланието се посочва, че богоуподобяването, обòжението, към които се стремим, се постигат чрез „кротостта, смирението и чистотата на сърцето“, чрез „милостта и дейната любов към Бога, която се проявява в любовта към ближния“. „Важно е търсенето на Божията, а не на човешката правда“.

В заключение Негово Светейшество с отческа обич и архипастирски благослов пожелава на всички леки и спасителни пости.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

375В неделя, 18 декември 2022 г., една седмица преди Рождество Христово, ще се проведат изборите за архиепископ на Кипърската църква. Това реши днес Св. Синод, спазвайки изискването на устава изборите да се проведат в срок от четиридесет дни след овакантяването на катедрата.

Митрополитите решиха също така гласуването да се извършва с бюлетина, а не както досега със записване на името на предпочитания кандидат. Бюлетините ще съдържат снимки и имената на достоизбираемите кандидати.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

PeraВселенският патриарх Вартоломей в ранния следобед на 14 ноември отиде на мястото на терористичния акт, извършен на Голямата улица в „Пера“ (Истиклял), където остави букет бели цветя и се помоли за упокоение на жертвите. Шестима души бяха убити, а над осемдесет – ранени.

Патриархът определи случилото се като чудовищно събитие и осъди тероризма, като подчерта, че Православната църква се моли за разбирателството и мирното съжителство на всички хора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

IMG 1882 1Празникът на св. архангели събра за архиерейско съслужение йерарси от Гърция, България и Северна Македония в епархията на Димотика и Орестиада. В навечерието на празника митрополитът на Димотика и Орестиада Дамаскин отслужи празничната вечерна в едноименния храм в Ризия, където се съхранява чудотворна икона на св. архангел Михаил, донесена някога от Одрин, а в Орестиада празничната вечерна оглави Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир у нас. Той оглави литията с иконата на св. архангели и честнàта глава на св. вмчк Пантелеймон, която беше донесена за празника от о-в Андрос.

Празничната литургия в Орестиада беше оглавена от Струмишки митрополит Наум от Православната църква в Северна Македония в съслужение с еп. Сионий и местния митрополит Дамаскин. Митр. Дамаскин каза в проповедта си, че тяхното съслужение провъзгласява единството на Църквата независимо от националност, език и раса, и е свидетелство за връзката на любовта между архиереите на Православната църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

mocamis xatiНа 13 ноември в катедралния храм на Тбилиси „Света Троица“ и в цяла Грузия беше почетена паметта на стоте хиляди мъченици на Тбилиси, убити през 13 в. Литургията отслужи местоблюстителят митр. Шио (Муджири), когото Грузинският патриарх Илия II назначи за такъв преди няколко години. Този ден се отбелязва като голям празник за цяла Грузия. Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили заяви: „На 13 ноември ще отбележим едно от най-забележителните събития в историята на нашата страна и света – на този ден преди почти осемстотин години сто хиляди грузинци се жертват за защитата на тяхната вяра. Паметта за нашите героични предци векове наред е определяла духовните ценности на нашия народ, укрепвала е нашата вяра и така ще бъде винаги. Поздравявам ви с този велик празник – паметта на сто хиляди грузински мъченици. Бог да пази Грузия“.

35425

През 1226 г. Джелаледин Хорезм шах превзема и опустошава грузинската столица Тбилиси. На десетте хиляди пленени грузински воини предлагат да приемат исляма. След отказа им всички са убити на моста през Мтквари (Кура), известен като „моста на десетте хиляди тифлиски мъченици“. Според грузинските извори Хорезм шах е съборил купола на катедралния храм „Сион“ и е поставил там трон за себе си.

4.9859154929577 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (71 Votes)

saint serge logoПреподавателите от Православния богословски институт „Св. Сергий“ в Париж публикуваха на 4 ноември богословско разяснение за войната, самоотбраната и гражданската защита, водени от желание да внесат яснота в съзнанието на хората. Те смятат това за свой дълг, когато в условията на руско-украинската война се злоупотребява с истината, в резултат от което хората се объркват и престават да различават ясно истината от лъжата. Център на изявлението са твърденията, които звучат от амвона на РПЦ и приравняват нацията и вярата в Бога, с всички произтичащи от това смесване богословски последици, а именно: за свещената война; за смъртта на военния като саможертва, изкупваща греховете му; за култа към нацията като християнска добродетел и др. За първи път тези идеи огласи Московският патриарх Кирил като опит да оправдае смъртта на десетки хилядите руски войници, загинали в Украйна през последните месеци, и да мотивира руските младежи да участват във войната на Русия в Украйна.

Ето и целия текст на изявлението на преподавателите от „Св. Сергий“:

„Човекът не е създаден, за да убива човека, а за да го направи жив, така че в Христос да може да постигне вечния живот, който е негово призвание. Войната, която не само убива хора, но и води до жестокости, като убива не само войници, но и невинни цивилни, взети за заложници, е едно от най-страшните бедствия, които човечеството познава. Като такова тя никога не може да бъде справедлива или свята.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

50ZНа 16 ноември се навършват девет години от мирната и блажена кончина на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил (16 ноември 1952 – 16 ноември 2013 г.). По този повод Неврокопска митрополия во главе с митр. Серафим поканиха архиереи, клирици и миряни, за да почетат с молитва паметта на незабравимия архиерей.

Пристигнаха Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Видински митрополит Даниил, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, свещеници, монаси и монахини от различно епархии, областният управител на Благоевградска област Николай Шушков, кметове, много духовни чеда на покойния митрополит.

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

DSC08616 1068x712Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Кипърския архиепископ Хризостом II в катедралния храм „Св. ап. Варнава“ в Никозия. На заупокойната служба присъстваха Александрийският патриарх Теодор II, Атинският архиепископ Йероним II и представители на повечето автокефални православни църкви – на Антиохийската, Йерусалимската, Румънската, Българската и Грузинската патриаршии, на Албанската архиепископия и на Православната църква на Украйна. Българската православна църква беше представена от Врачанския митр. Григорий.

В словото си патр. Вартоломей обърна внимание на приноса на архиеп. Хризостом за развитието на Кипърската църква през последните десетилетия в качеството му на „игумен на свещената обител „Св. Неофит“, като митрополит на Пафос и като архиепископ на Нова Юстиниана и на цял Кипър“.

Патриархът го нарече „новатор в много отношения, който възстанови каноничната управленска структура на автокефалната Кипърска църква, най-вече чрез възстановяването, след цели осем столетия, на византийските епископства на острова, които бяха премахнати от 1222 г. вследствие от дългото франкско управление, което се опитваше да отслаби местната Православна църква. Така епископиите на Константия и Фамагуста, Тамасос и Орини, Тримитунда и Левкара, Тилирия, Арсиноя, Аматунда, Карпасия, Ледра, Хитра, Неапол и Месаория отново видяха светлината на слънцето с действията на приснопаметния първосветител, като непосредственият резултат е съборната канонична цялост на Кипърската църква и по-доброто обгрижване на нейното паство“.

4.9506172839506 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (162 Votes)

thumbnail 314551872 702647830783647 9194097680900377623 nХор „Агия“, сформиран към школата по източно пеене при столичния храм „Рождество Христово“ и ръководен от Никола Антонов, взе участие в международен музикален фестивал (15ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων, 5-6.11.2022) в Солун, в най-голямата концертна зала на града – Μέγαρο Μουσικής. Хорът беше отличен и получи награда лично от Негово Високопреосвещенство Пантeлеймон, митрополит на Вриула (Вселенска патриаршия).

Репертоарът за концерта, който беше и първото международно участие на хор „Агия“, включваше песнопения на гръцки и църковнославянски език. Бяха изпълнени:

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

agios nektarios 01В манастира „Света Троица“ на гръцкия остров Егина днес честват паметта на своя покровител св. Нектарий Егински Чудотворец, чиито мощи се покоят в св. обител и ежегодно привличат хиляди поклонници от целия свят. Снощи в манастира беше отслужена празнична архиерейска вечерна, последвана от всенощно бдение. Празничната литургия днес беше отслужена от митрополита на Хидра и Егина Ефрем, в съслужение с още четирима митрополити. След св. Литургия се проведе и традиционната лития с мощите и иконата на светеца от неговия манастир до митрополитския храм „Успение Богородично“ на Егина.

Св. Нектарий живее на Егина през последните години от живота си. През 1908 г. подава оставка като директор на църковното училище в Ризариос в Атина поради здравословни причини и напреднала възраст и се установява в манастира „Света Троица“ на Егина, който по онова време е бил в запустение.

4.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (11 Votes)

312077335 817424156309805 3272222025714330217 nВ края на октомври двама преподаватели от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ получиха професорски звания. Това са проф. д-р Магдалена Легкоступ в научна специалност Религиозно образование и проф. прот. д-р Любомир Малев – в научна специалност История на БПЦ.

Заседанията на научните журита и за двете процедура се състояха на 18 октомври.

В конкурса за заемане на академичната длъжност „професор“ Магдалена Легкоступ участва с две монографии – „Методически аспекти на обучението по Религия“ и „Религиозно образование. Съвременен педагогически дискурс на европейската училищна практика“, една студия, две статии, публикувани в научни издания, реферирани и индексирани в световноизвестни бази данни с научна информация; три статии и доклади, публикувани в нереферирани списания с научно рецензиране; четири учебника по Религия от 1. до 4. клас. Тя е представила още 30 публикации, които са приложени само за информация и допълват общото впечатление за научния профил и професионалната ѝ компетентност.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

ХризостомНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати съболезнователно писмо до Св. Синод на Кипърската църква относно смъртта на архиепископ Хризостом II. Патриарх Неофит пише:

Ваши Високопреосвещенства,

Достигна до нас скъбната вест за упокоението в Господа на Предстоятеля на Кипърската православна църква Негово Блаженство архиепископ Хризостом II.  

Животът на Блаженейшия архиепископ Хризостом до последния му дъх бе изпълнен със славословие и служение на Бога и човеците. От ранно детство е отдаден на Христа и посветен в служение на Светата Църква, на която той през всички тези години на свещеническо, архиерейско и предстоятелско служение положи старания да опази нейния божествен авторитет, изпълнявайки църковното си послушание и свещените канони на светата Православна църква.

Архиепископ Хризостом беше приятел на Българската православна църква. Споменът за него ще пребъде във времето! Неговата кротост, мъдрост, смирение, диалогичност и духовен опит бяха качества, които оставяват дълбока диря за светлата му личност.