Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

iera sunodos mesaПослание на Св. Синод на Гръцката църква относно законопроекта за въвеждането на граждански брак на еднополовите двойки беше прочетено в неделя, 4 февруари, във всички храмове в Гърция.

„Църквата не може да приеме хомосексуалния брак“, се казва в посланието. Законопроектът за еднополовите двойки насърчава, според Св. Синод, „премахването на бащинството и майчинството и превръщането им в неутрално настойничество. Църквата не може да приеме всичко това, защото би предала своята мисия“, се казва в него.

Видимо в отговор на заявлението на премиера К. Мицотакис, че държавата приема законите самостоятелно, а не заедно с църквата, както е било в миналото, от Св. Синод заявяват, че „Църквата нито съ-управлява, нито е в опозиция на управлението“, но при все това църквата има дума в гръцкото общество и тя трябва да бъде уважавана.

По-конкретно в посланието се казва:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

10655ee3 416d 437d bebd c80bce894e0aБългарската православна църковна община в Женева няма свой свещеник, който да служи редовно богослужения всяка неделя и всеки празник. Затова винаги с жажда и признателност очакваме идването на ставрофорния иконом Юлиан Ангелов от Берлин. Но това е твърде голямо разстояние и ние сме доволни поне веднъж месечно да имаме богослужение, извършено от него. През другото време някои от нас се черкуват в други православни църкви в големия ни град, а има и такива, които просто изчакват цял месец, за да имаме литургия в нашата църковна община.

Тази година за пръв път о. Юлиан успя да дойде на 4 февруари. С голямо благоговение той отслужи св. Литургия и накрая даде св. Причастие на много от богомолците. На първо място бяха децата, които с радост присъстват и се причастяват със св. Дарове.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC03208 scaledЗа празника на св. Сава в едноименния катедрален храм на сръбската столица се събраха пет хиляди ученици от Белград, водени от техните учители по Религия. Така нареченият „Светосавски събор“ е проява, организирана от Комитета за религиозно образование на Белградско-Карловската архиепископия.

Тържеството в храма беше оглавено от Сръбския патриарх Порфирий. Децата казаха заедно молитвата „Отче наш“ и изпяха тропара на св. Сава, след което изслушаха думите на патр. Порфирий към тях:

„Мили деца, радвам се, че сте днес в храма на св. Сава, защото това е нашият дом. Идвайки тук, ние всички заедно потвърждаваме, че сме негови деца, негови ученици, негови братя и сестри, негови приятели. Ние показваме, че това, което направи св. Сава, а именно, неговата всеотдайна любов към Бога, към своя народ, особено към децата, е това, което ни обединява, което ни води тук в храма.

4.9894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (285 Votes)

Корица не съдетеНа 4 февруари се навършват две години от кончината на гръцкия монах и писател Михаил (Хаджиантониу; 1950-2022). В негова памет и в памет на Анна Георгиева (1971-2023), която преведе две от неговите книги на български език, публикуваме за читателите на Двери една от тях – Не съдете, за да не бъдете съдени.

Книгата с подзаглавие „Какво каза Христос и как Го приложихме ние в Църквата Му“ е сред последните, които той написа и на чиито послания монах Михаил много държеше.

Основната тема на книгата е духът на фарисейството, който дълбоко е пропил в църковния живот и преиначава Преданието на Църквата и самите Христови думи, когато това не е удобно за нечии интереси. Написана в характерния за автора провокативен стил, тази книга изглежда като пъстра мозайка от най-различни случки от ежедневния живот на Гръцката църква, в които всеки може да разпознае себе си и своите проблеми. Зад непринудеността на всекидневието обаче в евангелски стил се разкрива действието на духовните закони, към чието следване Господ ни призовава като Негови ученици. Нашият Бог „е Бог ревнивец“ (Изх. 34:14), който не търпи двоедушие, а още по-малко Неговият закон да се използва за оправдание на користолюбието и греха.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

IMG 316830 януари, денят на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, се чества и като празник на висшите православни богословски школи. В академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязването на празника започна още от предната вечер. Там беше отслужена вечерна служба, а на 30 януари Старозагорски митрополит Киприан оглави тържествената св. Литургия.

Заедно с него служиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорните икономи гл. ас. Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на академичния параклис, и ас. Михаил Михайлов, проф. ик. Иван Иванов, гл. ас. прот. Сава Кокудев – преподаватели в Богословския факултет.

Песнопенията на Литургията бяха изпълнени от мъжкия хор на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)

1706442689В Истанбул неизвестни лица извършиха въоръжено нападение срещу храм на Римокатолическата църква, съобщи „Habertürk“.

Инцидентът е станал днес, в 11:40 ч., по време на неделната меса в църквата „Света Мария“ в европейската част на града. Двама мъже, носещи ски-маски, са влезли в храма и са открили огън. Загинал е един човек, има и ранени. Нападателите са избягали и мотивите им все още не са ясни.

Според районния кмет убитият е бил мюсюлманин, на петдесет и две години. Местният римокатолически свещеник заяви, че той често е идвал в църквата, макар да не е бил християнин.

4.8388625592417 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (422 Votes)

422959165 758884089621860 4053915968878680531 nВ седмицата за единение на християните, която се чества в цяла Европа от 19 до 25 януари, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, съпровождан от проф. ик. д-р Иван Иванов, отговорен за българските православни общини в Италия и Малта, беше на посещение в Южна Италия. Седмицата за християнско единство тази година е посветена на евангелската притча за добрия самарянин.

Посещението на митр. Антоний в Южна Италия и Ватикана имаше за цел задълбочаване на диалога с Римокатолическата църква и другите християнски конфесии и установяване с тях на по-тясно сътрудничество в църковната, социалната, образователната и културната сфера. Добрите взаимоотношения с другите деноминации са особено важни за митр. Антоний, тъй като осигуряват възможности за по-доброто функциониране на нашите църковни общности в Западна Европа, посочват от епархията. От десетилетия Католическата църква и протестантските общности предоставят свои храмове на българските православни общини в Западна Европа и съдействат за организирането на богослужебния живот.

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

Screenshot 2024 01 26 114805Разследване срещу ключови фигури в управлението на Пражката архиепископия (Православна църква на Чешките земи и Словакия) доведе до тяхното отстраняване от постовете, които заемат от години.

Разследването на властите е срещу Пражкия архиепископ Михаил (Дандар) за прехвърляне на църковни имоти на частно лице и започна в края на миналата година. Уволнени обаче са неговият секретар Игор Стрелец, смятан за негова дясна ръка и „сив кардинал“ в архиепископията, както и председателят на Епархийския съвет о. Ян Беранек. Официално беше заявено, че отстраняването им се дължи на „одит“ и необходимостта от „реформи за подобряване на работата на епархията“. Освен тях трима свещеници са отстранени от заеманите длъжности на архиерейски наместници.

Игор Стрелец, който е светско лице, отговаряше за „руските връзки“ в Църквата на Чешките земи и Словакия. Според статия на местното издание на „Свободна Европа“ Пражката епархия поддържа тесни връзка с Москва – много от клириците са учили в Русия, а по-късно са получавали скъпи подаръци от Кремъл и патр. Кирил под формата на вили и финансиране на различни проекти. Например, през 2011 г., когато изтича договорът за наем на резиденцията на Пражкия архиепископ в Прага, Московският патриарх „подарява по братски“ двуетажна сграда, където и до днес се помещава администрацията на местната архиепископия.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

31648 n25 000 0000 лари годишно е държавната субсидия за Грузинската православна църква, става ясно от публикувано в грузинските медии изследване на Института за религозна толерантност. Тази сума се равнява на 8 700 000 евро. Според изследването, за периода от 2002 до 2019 г. Грузинската патриаршия е получила  общо 276.5 милиона лари (ок. 95 млн евро) от централния държавен бюджет. Освен тях областните и градските управи също дават отчисления на Грузинската църква, с които подкрепят различни дейности, включително строителни. Освен това Грузинската патриаршия получава като дарения от държавата значително недвижимо имущество под формата на поземлени участъци и сгради. Общата площ на прехвърлените на църквата поземлени участъци и сграден фонд възлиза на 64 км2. Целево средства се отпускат и с укази от президентския фонд.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)

IMG 5270На 30 януари Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще отбележи паметта на светите Трима светители, който се чества и като празник на православните богословски школи. Наред с делото на св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов ще бъде почетена ролята на богословската наука в делото на човешкото спасение.

Празникът ще започне на 29 януари с вечерна, която ще бъде отслужена в академичния параклис от 17 ч.

На 30 януари богослужението ще започне в 8 ч. с утринна и св. Литургия от 9 ч., която ще оглави Старозагорски митрополит Киприан.

По традиция от 11:30 ч. в Аулата на Богословския факултет на СУ ще се състои академична лекция. Тази година тя ще бъде изнесена от гл. ас. д-р Полина Спирова и е на тема: „Иисус Христос като Учител: Опит за педагогически прочит на евангелския текст“.

Празничните богослужения в академичния параклис и академичната лекция са отворени за посещение от всички желаещи.

4.9489795918367 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (98 Votes)

7EED8080 52A9 446C A11B FAF15DD38BBEНа 23 януари в столичния старинен храм „Света Софѝя“ се състоя опелото на Левкийски епископ Павел. Заупокойната служба извършиха епископите Тивериополски Тихон – викарий на Българския патриарх, и Белоградчишки Поликарп – викарий на Софийския митрополит, заедно с храмовото духовенство и столични свещеници.

Със слово към опечалените сродници и миряните, дошли да се помолят за покойника, се обърна еп. Тихон. Той изрази мъката си от раздялата със своя събрат и посочи, че приживе не казваме на човека нещата, които споделяме, когато той почине. Владиката добави: „Сега си давам сметка, че ние, духовниците, не успяхме да го преценим, да го оценим по-скоро. Преценихме го доста зле… Сега да изреждаме неговите добри качества вече е късно, но вие ги знаете… Но има едно нещо, което не мога да не кажа: това е единственият епископ, когато аз познавам – а моят живот е дълъг, който беше истински добър човек. Как пък веднъж не успя да сглоби някоя интрига, пък дори и на шега, или пък да обиди някого наистина! Не можа… Всички ние искаме да сме воини Христови. В ново време войници да търсиш, всички искат да се борят. А той беше онова, което го нямаме, и онова, от което най-много имаме нужда в наше време. Той беше миротворец“.

Левкийски епископ Павел почина на 19 януари след боледуване. През последните повече от десет години той беше под запрещение и очакваше делото му да се разгледа от църковен съд (тук), но това никога не се случи.

Снимка: Сайт на Софийска митрополия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

mm 1705938766На 22 януари президентът Румен Радев се срещна с представители на Св. Синод на БПЦ – митрополитите Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Русенски Наум – и с настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул и на Фондацията на Българската православна църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщава сайтът на президентството.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

3ril06di 47 0На 22 януари на свое заседание Св. Синод на БПЦ изготви списък на епископите, които влизат в листата на кандидатите за Сливенски митрополит. Включени са следните достоизбираеми епископи (подредени по старшинство на ръкоположението им за епископи):

- Велички епископ СИОНИЙ, игумен на Троянската и на Бачковската ставропигиални св. обители;
Знеполски епископ АРСЕНИЙ, първи викарен епископ на  Пловдивския митрополит;
-​ Белоградчишки епископ ПОЛИКАРП, първи викарен епископ на Софийския митрополит;
- Агатополски епископ ЙЕРОТЕЙ, викарен епископ на наместника на овдовелия Сливенски епархийски престол;
- Мелнишки епископ ГЕРАСИМ, главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“;
- ​Смоленски епископ ВИСАРИОН, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит;
- Константийски епископ МИХАИЛ, викарен епископ на Ловчанския митрополит;
- Браницки епископ ПАХОМИЙ, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“;
- Главиницки епископ МАКАРИЙ, викарен епископ на Русенския митрополит;
- Велбъждки епископ ИСААК, втори викарен епископ на Софийския митрополит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

4152През тази седмица предстои да заседава Св. Синод на йерархията на Гръцката църква (всички около 80 митрополити), като основна тема за пореден път ще бъде намерението на правителството да даде право на хомосексуални двойки да сключват граждански брак в страната. Доклад ще изнесе Месогейски митрополит Николай. Дискусиите по законопроекта продължават в Гърция вече няколко месеца. Намерението на правителството е да узакони гражданския брак между лица от един и същи пол без да предостави на еднополовите семейства право на осиновяване.

Гръцката църква излезе още преди месец със становище защо смята, че тази политика е погрешна, и изложи своите възгледи в окръжно послание.

Ето и неговия текст:

Α. Учението на Гръцката църква за брака

Свещеният Синод на Гръцката църква не се противопоставя специално на гражданския брак на еднополовите двойки, а смята гражданския брак за неприемлив като цяло. За Христовата Православна църква християнският брак между мъж и жена е нейното положително предложение за живот.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (120 Votes)

B52CB22556621B4531341A513EC88BD2На 21 януари в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отбелязан именният ден на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Св. Литургия и молебенът бяха оглавени от Великотърновски митрополит Григорий, а заедно с него служиха митрополитите Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков, епископите Мелнишки Герасим – главен секретар на Св. Синод, Велички Сионий – игумен на Троянския и на Бачковския манастири, Белоградчишки Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждки Исаак – втори викарий на Софийския митрополит, както и архим. Евтимий – духовен надзорник на Софийска епархия, прот. Владимир Тишчук – представител на Руския патриарх, ставроф. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх, и много столични свещеници.