Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (18 Votes)

viber image 2023 08 31 16 45 59 260На 1 септември по традиция започва новата академична учебна година за задочните студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По този повод от 11 ч. ще бъде отслужен молебен за успешно начало на обучението на богословите.

Заради ремонта на параклиса на Богословския факултет и зографисването му няма да може да се отслужи св. Литургия. По решение на Св. Синод на БПЦ параклисът на факултета се изписва с нови фрески.

4.9504132231405 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (121 Votes)

Fanar 29.08.2023На 28 и 29 август в Истанбул под патронажа на Константинополския патриарх Вартоломей се проведе международен научен форум за междурелигиозния диалог на тема „Партньорства в действие: към една Земя, едно семейство, едно бъдеще“.

Сред темите, обсъждани на срещата, бяха тези за климатичните промени, за хуманитарните кризи, породени от войната в Украйна, и предприемането на мерки за тяхното преодоляване; за осигуряването на храна за нуждаещите се по света; за реални мерки срещу трафика на хора, за защитата на човешките права на жените, децата и на най-уязвимите социални групи.

Събитието се организира в контекста на продължаващия академичен и религиозен диалог между християнството и исляма, започнал преди години на най-високо международно равнище, като възможност за срещи и разговори между религиозните лидери в света.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

img 1720 940x529От 23 до 27 август в Санкт Петербург се проведе Десетата общоруска среща на католическата младеж, на която бяха поканени младежи на възраст от 16 до 30 години от цялата страна. Едно от основните събития на срещата беше телеконференцията с папата на 25 август. Цитати от речта на папата бяха публикувани от Архиепископията на Дева Мария в Москва. По-специално, в края на срещата Франциск каза:

„Никога не забравяйте за наследството си. Вие сте наследници на велика Русия: великата Русия на светците, на владетелите, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Велика, на онази империя – велика, просветена, [страна с] велика култура и велика хуманност. Никога не се отказвайте от това наследство, вие сте наследници на великата майка Русия, вървете напред с това“.

Видеозапис на изявлението също беше разпространен в социалните мрежи. В същото време този цитат не беше публикуван в пълния текст на обръщението на папата на неговия официален уебсайт. Там обаче се намират тези думи, които католическата епархя в Москва не публикува: „Приканвам ви да бъдете сеячи на семената на помирението, които в тази военна зима все още няма да покълнат в замръзналата земя, но един ден през пролетта ще разцъфнат“.

Думите на Римския папа за „великата Русия“ и „великата човечност“ бяха приветствани в Кремъл и критикувани в Украйна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

SPE 6617Доростолски митрополит Яков взе участие в тържествата на 29 август по случай празника на Осоговския манастир, посветен на св. Йоаким Осоговски. Богослужението беше оглавено от Сръбския патриарх Порфирий и Скопския митрополит и архиепископ на Северна Македония Стефан. В службата участваха и митрополитите Повардарски Агатангел и домакинът – Кумановско-Осоговски Григорий, както и гости от Румънската православна църква.

В проповедта си предстоятелят на СПЦ патр. Порфирий каза: „Тук и на това място Йоаким Осоговски, както и неговите съвременници Прохор Пшински, Йоан Рилски, Гавриил Лесновски и много други подвижници исихасти, молейки се за единството на Църквата, показаха, че да бъдеш едно с Христос означава да бъдеш едно с целия свят… Светостта, както чудесно каза Негово Блаженство (Стефан), е целта, нашият идеал. Божиите светии, въпреки че идват от определено място, от определено време и народ, надхвърлят всички разделения, надхвърлят всички граници, надхвърлят всички противопоставяния и стават христоподобни универсални хора. Принадлежащи едновременно на себе си и, чрез Христос – на всички хора, на всички с добра воля, на всички, които копнеят за истината и справедливостта“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

202011282330051359175910Сръбският патриарх Порфирий и Скопският митрополит и архиепископ на Северна Македония Стефан ще служат заедно на празника на св. Йоаким Осоговски на 29 август в едноименния манастир до Крива Паланка. Организатор на честванията е Кумановско-Осоговската епархия на МПЦ, чийто архиерей митр. Григорий също ще участва в съслужението. Това ще бъде поредното съслужение между предстоятелите на двете църкви в Скопие и Охрид след възстановяване на богослужебното общение помежду им. Сръбската патриаршия и Македонската църква отбелязаха съвместно и Илинден в манастира „Св. Прохор Пшински“.

В своя „томос за автокефалия“, който СПЦ даде на Македонската църква преди година, се казва, че Сръбската патриаршия отстъпва на МПЦ за управление своите църковни и манастирски обекти в страната, част от сръбското духовно наследство. За такава част СПЦ смята и Осоговския манастир, тъй като той „е изграден през 13 в. с разрешението на сръбския крал Стефан Урош II“. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (68 Votes)

IMG 0842 a 1024x768 1Гръцката служба за опазване на културното наследство предприе спешни мерки за възстановяване на щетите по историческия манастир „Преп. Лука“ в обл. Беотия, който пострада от пожар през изминалата седмица. Манастирът, който пази едни от най-красивите византийски мозайки, е паметник на ЮНЕСКО.

Отпуснати са 50 хиляди евро за разчистването на опожарените части и за укрепване. Заради предприетите незабавни мерки от страна на пожарната служба основните сгради в манастира останаха невредими. Изгоряха необитаема килия на монаха Йоасаф от 19 в., част от югоизточното крило, както и помощни постройки за посетителите на манастира, но съборният храм, криптата и другите исторически сгради бяха запазени. По време на пожара всички посетители и монаси бяха изведени от обителта. Сега манастирът ще остане затворен за посетители, докато протичат възстановителните дейности.

4.9741602067183 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (387 Votes)

370562815 695419719284760 4007898279319306291 nС наближаването на учебната година започва и подготовката на учениците с всичко необходимо за учебния процес. За много семейства обаче осигуряването на нужните пособия за техните деца е изпитание и дори непосилно начинание, а това лишава децата, особено по-малките, от радостта да прекрачат училищния праг с празнично настроение.

За поредна година енорията към столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост-3“ организира кампания за събиране на училищни раници и ученически пособия, с които се подпомогат семейства от малки населени места в Северозападна България. Идеята е на деца от енорията, които летуваха със свои връстници от този район в Клисурския манастир.

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

adobestock 142836936 640x360Руската православна църква разглежда предложението на редица обществени организации и на министъра на отбраната Сергей Шойгу пълководецът Александър Суворов (1730-1800) да бъде обявен за светец. За това съобщава пред ТАСС на 23 август председателят на Синодалната комисия по канонизацията на светците на Московска патриаршия Троицки епископ Панкратий (Жердев), игумен на Валаамския манастир. РПЦ предстои да събере и разгледа материалите за живота на военачалника и наличието или отсъствието на чудеса, задължителни при канонизацията. Еп. Панкратий е заявил, че Руският патриарх Кирил лично е отговорил на Сергей Шойгу, че ще се събират необходимите материали за Суворов.

„Ние разглеждаме документите, които ни предоставя епархията, в която е живял даденият подвижник на благочестието. В случая това е Санкт-Петербургска митрополия. Патриархът вече е дал разпореждания на митрополит Варсануфий“, е обяснил еп. Панкратий.

4.9296636085627 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (327 Votes)

3ril06di 47 0На 23 август, близо месец след протестите в страната по повод проявите на изключителна жестокост към жени, синодните архиереи публикуваха обръщение до основните държавни институции в страната и до народа във връзка със „зачестилите случаи на насилие в България“. В текста на обръщението църковното ръководство обвързва проблема с насилието в обществото единствено с липсата на религиозно образование и възпитание и настоява за „въвеждане на предмета Религия в задължителните учебни часове“. От Св. Синод смятат, че това може да послужи „като превенция срещу агресията и средство за духовно-нравственото възпитание и извисяване на нацията“.

Обръщението на Св. Синод повтаря аргументите, огласявани през последните три десетилетия, без да добавя нещо ново. Припомня се, че „християнският морал е най-мощната преграда пред разрушителното влияние на умножаващите се гибелни зависимости, материализъм, консуматорство, разврат, алчност, насилие и престъпност“. Призовава се държавата да направи необходимото „за връщането на училищното религиозно образование в раздела на задължителните учебни часове“ (както това е било в миналото, бел. ред.). „Така учениците успешно ще могат на основата на евангелското Христово учение да изградят устойчив светоглед за вяра в Бога, любов към хората, миротворчество, милосърдие, трудолюбие, а така също чувство за национална принадлежност“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

В късния следобед днес, сряда, 23 август, електронните медии в Гърция разпространиха снимки и видео от пожара, който е обхванал историческата обител „Преп. Лука“ недалече от гр. Ливадя в област Беотия. Обителта се намира в планините на около 150 км северозападно от гръцката столица и е построена в средата на 10 в. от подвижника преп. Лука (896-953 г.), живял като отшелник на това място. Манастирът се смята за един от най-важните паметници на средновизантийското изкуство и архитектура и от 1990 г. е под закрилата на ЮНЕСКО. Той е обитаван от мъже монаси, които поддържат редовно богослужение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

През последните дни в околностите на гръцкия град Александруполис (Дедеагач), западно от делтата на р. Марица, пожари унищожават гори, ниви с посеви, дори и селища. Силите на противопожарните служби не успяват да спрат разпространението на пожарите. Както и на стотина километра на север, в Свиленградско, така и в Гърция огънят бушува дни наред и причинява огромни материални щети.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Στάχτες έγινε ιστορική εκκλησία στο Αετοχώρι

4.8695652173913 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (253 Votes)

Screenshot 2023 08 18 234329Великолукската епархия на Руската православна църква ще провери действията на настоятеля на църквата в чест на иконата на Божията майка Всецарица в с. Русаново, свещ. Антоний (Татаринцев), който на 15 август е взел участие в откриването на осемметров паметник на Йосиф Сталин на територията на местния завод „Микрон“, съобщи пресслужбата на епархията.

„Духовниците са взели участие в това събитие без благословия и съгласуване с епархийското ръководство. Трябва да се отбележи, че техните действия и изявления не са израз на позицията на духовенството на Руската православна църква и отразяват личните им възгледи и убеждения“, заявиха от епархията.

По време на церемонията по откриването в началото на седмицата православният свещеник е осветил паметника и също така е казал, че по време на управлението на Сталин „църквата е страдала“, но „благодарение на това сега има много нови мъченици и изповедници“.

Думите на свещеника бяха осъдени от еп. Савва (Тутунов), зам.-управляващ делата на Московска патриаршия, който ги нарече „възмутителни“ и „кощунствени“. „Да, Господ обърна злото към добро, разкривайки в дните на гоненията непоколебимостта във вярата на много християни, които сега ни служат за пример. Но това не прави злодеянията по-малко зли и не бива да изпитваме благодарност към гоненията и преследвачите“, каза той.

4.9285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (14 Votes)

Screenshot 2023 08 18 215731На 20 август се навършват сто тридесет и седем години от рождението на протойерей Евстати Янков. По този повод на 24 август 2023 г., четвъртък, в заседателната зала на Община Чепеларе ще бъде проведена тържествена сесия на Общински съвет – Чепеларе с дневен ред: присъждане посмъртно на званието „Почетен гражданин на Община Чепеларе“ на прот. Евстати Янков Евстатиев. На нея са поканени жителите и гостите на града, както и всички свещеници, монаси, монахини и християни от страната, които почитат о. Евстати Янков.

Той е енорийски свещеник в чепеларската църква „Св. Атанасий“ от 1915 до 1952 г., като през тези тридесет и седем години развива забележителна по своите размери духовно-просветна и милосърдна дейност, която скоро надхвърля рамките на енорията му, Чепеларе, Централните Родопи и Асеновградска околия.

Но о. Евстати е не само ревностен свещеник, добър проповедник, учител на вяра и благодетел, а и ненадминат молитвеник, духовен наставник и сърцевед. Бог го прославя още приживе с дар на прозорливост и чудотворство. По неговите молитви са изцерени множество мъже, жени и деца от цялата страна. Отдава изцяло живота си в служба на Бога и своите ближни, което продължава да прави и след 9 септември 1944 г. Това е причина през пролетта на 1952 г. да бъде арестуван от ДС и подложен на жестоки изтезания, вследствие от които умира на 20 април 1952 г.

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

367670827 651434173717954 2946017597701599780 nТази година отново празникът на Пресвета Богородица събра множество поклоници от цялата страна и чужбина. Градът се изпълни с хиляди туристи и жители на Несебър и околността, дошли за тържественото честване на Успението на св. Дева Мария.

Големият православен празник Успение на Пресвета Богородица се отбелязва изключително благолепно и в храма, и в града, защото негова небесна закрилница е именно Божията майка. На 14 август в несебърската църква „Успение на св. Богородица“ беше отслужена архиерейска вечерна с чина на опелото на св. Богородица. Празничното богослужение беше оглавено от Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, в съслужение с несебърските отци – ставроф. ик. Петър Косев, прот. Арсений Станков и гостуващи свещеници от други храмове в страната и чужбина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

001Излезе от печат Успенският брой на списание „Амвон“ за 2023 г., издание на храм „Св. Атанасий“, гр. Варна.

Изданието започва с похвално слово за св. Богородица. Включени са статии на проф. Алексей Осипов, който призовава православните християни да сравняват мислите и делата си с Евангелието, на ставроф. ик. Дончо Александров – за това, как да придобием Божията помощ. В рубриката „Адам и Ева“, посветена на отношенията между мъжа и жената, е представен текст на игумения Елена, която разсъждава върху добродетелите на омъжената жена. На „противоестествените грехове“ е посветен материал на еп. Варнава.

Особено интересна е статията на големия руски богослов митр. Антоний Сурожки „Човешките ценности в медицината“, където от християска гледна точка са разгледани етични проблеми в медицинската помощ за опазването на човешкия живот. Като продължение на етичните страни на медицината е статията за аборта на Никополски и Превезки митрополит Мелетий (Каламарас).

За омразата и осъждането разсъждава о. Ясен Шинев. А продължението на тези размисли е статията на С. Комаров „Невярващите няма да познаят в нас християнина…“.