Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

337Срещите на Кипърския архиепископ Хризостом с президента Н. Анастасиадис и бившия му „враг“ – митрополита на Кикос Никифор в емоционална атмосфера предизвикаха нови дискусии за неговото наследяване. За това кой ще бъде новият предстоятел на Кипърската църква се заговори веднага щом се разбра за здравословното състояние на архиеп. Хризостом преди пет години. Тогава архиеп. Хризостом посъветва жеалещите да го наследят да не бързат, но да изчакат „определеното от Бога време“ и нарече нетърпеливите „малки хора“, които никога няма да пораснат (тук).

Изборите в Кипърската църква се различават от тези в другите православни църкви. След промените в устава на тази църква от 2010 г. изборната процедура включва участието на всички пълнолетни християни. Досега Кипърската църква не е провеждала избор по новите правила. Те предвиждат следното:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

978 nНа 23 октомври църковната ни община в Лондон почете с архиерейска св. Литургия великия Божи угодник св. Йоан Рилски Чудотворец, чието име носи. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний оглави св. Литургия и официално откри кампанията за набиране на средства за разширяване на параклиса „Св. Йоан Рилски“ в британската столица. С него съслужи прот. д-р Добромир Димитров, председател на общината.

В своята проповед митр. Антоний подчерта, че православието е част от идентичността на нашия народ, която ние носим в сърцата си и не бива да губим, макар и да живеем далеч от родината.

Напомняйки за подвига на св. Йоан Рилски, който е покровител на българския народ, митр. Антоний призова българите в Лондон да подражават на неговите молитва, вяра и любов. Ако имаме тази любов помежду си, ще познаят всички, че сме Христови ученици (Иоан 13:34-35), припомни той евангелските думи. Истинската любов е жертвена, каквато е любовта на Бога към нас. Христовата любов обгръща всичко, тя понесе хули, презрение и стигна докрай, до кръстна смърт, с една единствена цел: спасението на всеки човек.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

3301Здравословното състояние на архиепископа на Кипър Хризостом Втори е тежко, съобщават местните медии. Предстоятелят на Кипърската църква от няколко години се бори с рака, като не криеше заболяването си и говореше за това как се подготвя за смъртта (вижте неговото интервю от 2018 г. – тук).

Личният лекар на архиеп. Хризостом заяви, че той е наясно със състоянието си и не иска да напуска дома си в архиепископията, където му се оказват всички необходими медицински грижи. Според медицинско становище, публикувано в петък, здравословното състояние на архиеп. Хризостом остава стабилно, но критично.

Кипърският президент Никос Анастасиадис посети архиепископа в събота „заради сериозността на ситуацията“. „Той е запазил чувството си за хумор, … силен е“, заяви президентът след посещението.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

viber image 2022 10 24 19 23 25 568С благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим за втора поредна година организира събития, посветени на живота и делото на св. Йоан Рилски Чудотворец. Заедно с Кирило-Методиевите чествания през м. май те са част от усилията на църковната община за сплотяване на сънародниците ни, живеещи в чужбина, около личностите на наши светци и техния светъл пример.

Тази година гости на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в празничните есенни дни бяха преподаватели и служители от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

loupasakis 1068x570Атинският архиепископ Йероним даде петдневен срок на местния свещеник о. Димитрий Лупасакис, който служи в църквата „Свети Исидори“ (храмът е посветен на св. Исидор Пелусийски и св. Исидор от остров Хиос) на Ликавитос, в центъра на гръцката столица, да напусне храма и заедно с духовните си чеда да се премести в манастир, определен му от църковното ръководство.

Дотук се стигна след няколкомесечни дебати как да се постъпи с клирика, който през последните години служи в един от двата храма на най-високия хълм на Атина и твърди, че притежава чудотворен кръст, наследство от леля му, която била светица на о-в Крит. Свещеникът твърди, че с този кръст върши чудеса, включително и възкресяване на мъртви.

В малкия параклис на Ликавитос се стичат хиляди хора, а лечебните сеанси се записват с камери и след това се разпространяват в религиозните групи в социалните мрежи. Външно те много напомнят протестантски церителни събрания. Свещеникът говори в проповедите си за сто деца, болни от рак, които са дошли в неговия храм и са видели Христос „на облак“, след което са оздравели. Проповедите на о. Димитрий са силно емоционални и драматични и той има много почитатели сред атинската интелигенция. Сред тях има шестнадесет младежи на възраст около 25 години, които живеят „като монаси“ под негово ръководство. Самият о. Димитрий не е монах, а е разведен свещеник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

45Гръцката църква е обезпокоена от нарастването на броя на случаите на сексуална злоупотреба с непълнолетни в гръцкото общество. Особено тежък е случаят с 12-годишно момиче в атинския квартал Сеполия, принудено да проституира, като в престъпната дейност са участвали членове на неговото семейство и хора, свързани с Църквата.

С обвинение за сводничество е майката на детето, а обвинен в изнасилване, сводничество и участие в педофилски кръг е 53-годишен мъж, който е бил с репутацията на много религиозен човек, християнин и семеен, член на настоятелството на местния храм „Св. Емилиан“. След ареста му постъпват сведения и за хомосексуални действия с момчета. Профилът му е изпълнен с патриотични послания, снимки от църковни събития, със свещеници и епископи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

с8 2Открит урок за св. Йоан Рилски с многомишковата технология „Енвижън“ беше представен във варненското основно училище „Панайот Волов“ на 19 октомври. В него участваха първокласниците, обучаващи се в школа „Православни християнски традиции и ценности“ при Общински детски комплекс – Варна. По време на занятието всеки ученик разполага с компютърна мишка и с нея изпълнява задачи върху електронната дъска в класната стая. Урокът беше подготвен и реализиран от Дарина Кючукова, учител-богослов от ОДК, и Ирина Владимирова – главен учител в ОУ „Панайот Волов“.

Първокласниците, изучаващи Религия, приемат с готовност включването на новите технологии в обучението и участват активно във всички задачи, подготвени от учителките.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Негово Светейшество Б MG 7248ългарският патриарх Неофит отправи обръщение по повод днешния Богородичен празник: Пресвета Богородица – Всех скорбящих радост. В него той припомня, че по решение на Св. Синод на БПЦ (тук), от 2018 г. този празник се отбелязва у нас и като Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства. Негово Светейшество подчертава, че Църквата се моли за децата с увреждания, както и за всички страдащи и скърбящи, не само в този ден, а и през всичките дни на годината.

„Избирайки този празник като Ден на специална молитва за тях, Църквата призовава в нейната постоянна молитва да се включат всички и припомня, че дори и в най-тежкото страдание ние никога не сме сами, защото имаме Божията любов и особената сила на молитвеното застъпничество на св. Богородица“, се казва в обръщението на патриарха.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

fonto8 1На 26 октомври, сряда, стартира образователният онлайн курс „Въведение в християнството“, който се организира с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и е предназначен за нашите сънародници зад граница. Беседите ще бъдат водени от д-р Златина Каравълчева, византинист и богослов.

В рамките на една година (от октомври до юни) участниците ще се запознаят с основите на християнската вяра, без които не можем да бъдем истински ученици и последователи на Иисус Христос. Темите са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи в християнското учение. Беседите ще се провеждат през сряда, от 19:00 ч. (западноевропейско време, 20:00 българско време), с продължителност от един час. Ще има възможност за въпроси и дискусия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (79 Votes)

16На 20 октомври в църквата „Вси светии“ в Рига се проведе събор на Латвийската православна църква с участието на духовници и миряни. В дневния ред е имало два въпроса: призив към Московския патриарх Кирил да предостави на Латвийската православна църква статут на автокефална църква и, второ, внасяне на съответните изменения в нейния устав. Съборът се е провел с участието на митрополита на Рига и цяла Латвия Александър (Кудряшков). Решенията са приети със сти и шестдесет гласа „За“ и един „Против“.

На практика писмото има уведомителен характер. То е нужно, за да може отделянето от Московска патриаршия да бъде канонично и да не се смята за разкол.

Припомняме, че на 8 септември т. г. латвийският парламент прие изменения в закона „За Латвийската православна църква“, с които се променя нейният статут, като се определя, че тя ще функционира независимо и самостоятелно.

Досега Латвийската православна църква беше подчинена на Московска патриаршия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

1 127Стотици поклонници от цялата страна се стекоха в Рилския манастир и тази година за празника на св. Йоан, наречен още Отчовден.

Празничното богослужение започна с всенощно бдение, оглавено от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий. В края на Великата вечерна беше отслужено петохлебие, а след това и празнична утринна.

На следващия ден еп. Евлогий оглави празничната св. Литургия. В съслужение с него бяха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, монаси от братството, свещенослужители от страната и от Сърбия.

Два хора изпълняваха песнопенията по време на богослуженията – единият, ръководен от д-р Андрей Касабов, съставен от църковни певци от София и страната. Другият беше от певци от Гърция под ръководството на солунския протопсалт Христос Халкяс.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

312225096 162241983114767 3030403122471850077 nПо инициатива на Врачанския митрополит Григорий и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през тази пролет започнаха дейности по укрепване и възстановяване на храма „Св. Климент Охридски“ на гара Черепиш, където от 1950 до 1990 г. е преместена Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. След връщането на духовното училище в столицата храмът и прилежащите сгради са изоставени и с течение на времето започват да се рушат. С възстановяването сега са се заели част от последните семинаристи, обучавали се на гара Черепиш.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

122920.w470 2На 24 октомври от 18 ч. в залата на Юнашкия салон във Варна ще бъде представена книгата на ставрофорен иконом Дончо Александров Светлината на живота. На събитието ще присъстват Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и издателят Иван Гранитски, които ще споделят мисли за книгата.

Книгата съдържа разсъждения на свещеника за църковния, социалния и обществения живот в съвременна България. Написана в есеистичен стил, тя цели да заинтригува широк кръг читатели. В нея има текстове, посветени на работохолизма и кариеризма, щастието и позитивното мислене, труда, болестите, милосърдието, богатството и бедността, приятелството, християнството и политиката, лайк-манията, страха и вярата, прераждането.

Светлината на живота е написана през последните две години – време на пандемия, което се оказа и благодатно за размисъл, за осмисляне на живота ни и човешките отношения, за оценка на ценностите, за равносметка.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

17848 2В навечерието на празника на св. Йоан Рилски Чудотворец акад. Пламен Карталов представи програмата на новия сезон на Софийската опера и балет. В нея един от основните акценти е музикалната поема „Рилският пустинник“, посветена на българския светец.

Автор на текста е писателят и поет Тихомир Павлов (псевдоним на Александър Александров Павлов, 1880-1937 г.), който я пише през 1937 г., когато и умира. Музиката е дело на съвременния изявен църковен композитор и диригент, столичния свещеник ик. Кирил п. Атанасов Попов.

Още през 1937 г. Министерство на просвещението е одобрило текста на Тихомир Павлов и го е препоръчало с указанието: „Да повдигне духа на българския народ, да го вдъхнови и укрепи вярата му, за да има радост в Господа“.

Премиерата на „Рилския пустинник“ ще е на 11 май 2023 г.

2.9 1 1 1 1 1 Rating 2.90 (10 Votes)

Moscow 2На 17 октомври и. д. генерален секретар на Световния съвет на църквите румънският свещеник д-р Йоан Саука посети Москва и се срещна с Руския патриарх Кирил. Причината е кризата в ССЦ, предизвикана от благославянето на войната срещу Украйна от РПЦ. Много от християнските църкви и общности по света, членуващи в организацията, са скандализирани от това отношение и някои дори настояваха за отстраняване на РПЦ от Световния съвет на църквите. Това не се случи, тъй като Московска патриаршия е най-големият член и важен спонсор на организацията, но кризата в ССЦ се задълбочи. Генералният секретар о. Йоан Саука посети в Москва в опит да получи от патр. Кирил изказване в евангелски дух, осъждащо войната.

Патр. Кирил говори в познатия стил, избягвайки ясното назоваване на събитията. Той определи времето, в което живеем, като „критично във връзка с известните конфликти, в това число и тези около Украйна“. Кои са тези „известни конфликти около Украйна“, руският патриарх не уточни.