Мобилно меню

1.1142857142857 1 1 1 1 1 Rating 1.11 (175 Votes)

serbias tees3Делегация на Сръбската православна църква, водена от Черногорски митрополит Йоаникий, е на официално посещение в Москва. Митр. Йоаникий и придружаващият го Славонски епископ Йоан вече служиха в Сретенския манастир и се срещнаха с новия председател на Отдела за външни църковни връзки митр. Антоний. На 18 октомври те ще служат с патр. Кирил в храма „Успение Богородично“ в Кремъл по случай празника на Всички московски светии.

След богослужението в Сретенския манастир Черногорският митрополит увери своите домакини във вечната благодарност на Черногорската църква към Русия, „която е взела Черна гора под свое покровителство и така тя е оцеляла по време на дългото турско иго“.

4.953216374269 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (171 Votes)

bbСвещ. Сергей Резанович, съпругата му Любов и синът им Павел бяха осъдени вчера от съда в гр. Гродно, Беларус, като част от т. нар. „група на пенсионерите“ за това, че са искали да извършат терористичен акт срещу Лукашенко, като свалят с гранатомет самолета му по време на излитане. Обвинението твърди, че групата е била ръководена от Николай Автухович. Матушка Любов получава 15 години затвор, съпругът ѝ о. Сергей – 16 години, а синът им Павел – 19 години. Свещеникът и синът му ще изтърпяват наказанието си при строг режим, а съпругата на свещеника при общ. Общо обвиняемите, които са 11 на брой и станаха популярни като „групата на пенсионерите“, получават 200 години затвор. Освен свещеническото семейство в групата има още една пенсионерка и политзатворник на 62 години с инвалидност.

Н. Автухович е политически дисидент и бизнесмен, два пъти затварян от правителството на Беларус. Той получи 25 години за „измяна на родината“ и „терористичен акт“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

aed0f75f2860e2c6f6707d3e8436ae80На 18 октомври Българската православна църква чества паметта на св. великомъченица Злата Мъгленска. Тя е българска новомъченица, убита от турците през 1795 г. в с. Златино, днес (преведено на гръцки) с. Хриси в Северна Гърция, на ок. 25 км североизточно от гр. Воден (Едеса). Тогава селото ѝ е било в Мъгленска епархия, откъдето идва и прозвището ѝ. Нейното житие е включено в големия сборник жития на новомъченици, съставен от нейния съвременник преп. Никодим Светогорец. Той я нарича Хриса (от гр. „златна“), но отбелязва изрично нейния български произход и българско име. В житието ѝ като дата на мъченическата ѝ смърт е посочен 13 октомври. На тази дата се отбелязва нейната памет във всички православни църкви. Единствено у нас в църковния ни календар е записана датата 18 октомври, за която дата липсват исторически податки.

Св. Злата е изключително почитана в Гърция. В нейното родно място, с. Хриси, има манастир „Св. архангел Михаил“, разрушен от турците в края на 19 в. В манастира има стенописи, които разказват за страданията на младата мъченица, отказала да се отрече от вярата си в Христос въпреки съблазните и убеждението на нейните роднини. Мощите на св. мъченица Злата са изгубени. Според тамошното местно предание, нейното тяло е пренесено от роднините ѝ в земите на днешна България, но българско предание по този въпрос у нас за съжаление няма.

4.9325842696629 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (89 Votes)

imageНа 16 октомври Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети БПЦО „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в гр. Лисабон, Португалия, по повод предстоящия храмов празник и оглави светата литургия. С владиката съслужи свещ. Захарий Бозов, който е председател на храма.

Архиерейското богослужение събра в храма българи, живеещи в града и околността. Сред присъстващите беше и посланикът на Република България Негово Превъзходителство Иван Найденов.

Богомолците припяваха заедно с певците литургичните песнопения и изповядаха Символа на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

19FA56DF 314B 4CB5 9484 DCAD0C701C7F 1280x640 2На 14 октомври, Петковден, с водосвет беше открита Музикалната школа към Старозагорска митрополия. Тя е създадена по инициатива на Старозагорския митрополит Киприан и в нея са записани над четиридесет деца и ученици на възраст от 5 до 19 години. Направленията, в които ще бъдат обучавани; са: детски църковен хор; музикална певческа школа – класическо пеене, камерна музика, вокална техника; музикални инструменти – пиано, виолончело и флейта, с преподаване на солфеж и теория.

Всички занятия са безплатни, като часовете и дните, в които ще се провеждат, са съобразени с училищните ангажименти на записалите се. Преподаватели са Мария Денкова, Пролет Пенчева и Полина Влахова-Петкова.

От Старозагорска митрополия съобщават, че продължава кампанията за записване, като желаещите могат да се свържат с преподавателите: Мария Денкова, детски църковен хор и солфеж – 0899 644 448; Пролет Пенчева, вокална техника, класическо пеене и солфеж – 0899 673 017.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Архиепископ ИоаннРуската архиепископия в Западна Европа, ръководена от Дубнински митр. Йоан (Ренето), се обърна към Московския патриарх Кирил заради неговата проповед за свещена война в Украйна, която опрощава греховете на убитите руски войници. Тя беше произнесена в края на септември, за да подкрепи обявената от В. Путин мобилизация.

Руската архиепископия в Западна Европа е втората църковна структура към Московска патриаршия извън Русия, която публично изразява несъгласието си с тези думи на патриарха. Това вече направи Естонският митр. Евгений, макар и не доброволно, а под натиска на правителството и поради възмущението на естонците.

Руската архиепископия в Западна Европа беше създадена през 2019 г., след като Вселенска патриаршия разпусна своята Западноевропейска екзархия на руските енории и поиска енориите по места да преминат на подчинение към съответните предимно гръцки епископи на Вселенска патриаршия. Тогава една част от тях заедно с предстоятеля митр. Йоан (Ренето) преминаха под управлението на Московска патриаршия.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

1 Geneve October 2022След лятното прекъсване българите в швейцарските градове Веве и Женева отново имаха щастието да вкусят в буквален и преносен смисъл благодатните дарове на нашата света вяра. Нашият обичан отец, ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от българската православна църковна община в Берлин, дойде на 15 и 16 октомври, за да отслужи на двете места св. Литургия и да ни зарадва с богослужение, молитва, проповед и лични съвети. Далечното разстояние, от което отецът идва при нас, и краткото време, с което той разполага, ни кара да използваме всяка минута от престоя му по най-добрия начин за надграждане в духовния ни живот като църковна община и като отделни личности. Богослуженията се превръщат в истински празник за душите ни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

29044852Масовото убийство на полигона за обучение на мобилизирани руснаци в с. Солоти, Белгородска област, при което на 16 октомври трима войници откриха стрелба и убиха 11 (по официалната версия) и 29 – според други източници офицери и войници, се е случило на религиозна основа.

Според местни източници трима от мобилизираните с мюсюлманско изповедание са поискали писмено да се откажат от участие във военните действия, тъй като това „не е тяхна война“. Един от офицерите, подполк. Андрей Лапин, събрал всички войници и им казал, че в Украйна се води „свещена война“. На това твърдение реагирали таджики-мюсюлмани, които отговорили, че за тях свещена война е войната на мюсюлманите срещу неверниците. Подполковникът реагирал гневно и нарекъл Аллах „страхливец и слабак, след като не разрешава да се воюва за страната, на която си дал клетва“. Тези думи са предизвикали остра реакция и малко по-късно трима от мобилизираните са разстреляли десетки от присъстващите, в това число и подполк. Лапин. Двама от стрелците са били застреляни. Десетки са ранените.

4.9189189189189 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (111 Votes)

541Александрийският патриарх Теодор се срещна с американския президент Джо Байдън по време на официалната си визита в САЩ от 10 до 14 октомври. Двамата се срещнаха на 11 октомври в Белия дом, като срещата продължи близо половин час.

Преди отпътуването си от САЩ патриархът даде кратко интервю, в което подчерта, че тази среща е била осъществена благодарение на силата и уважението, на които се радват гърците в Америка. По време на срещата си с президента патриархът е имал възможност да го информира за мисионерската и хуманитарна дейност на Александрийска патриаршия в Африка, за отличните отношения между патриаршията и президента на Египет Ел-Сиси, и за това колко много е стабилизирано мирното съжителство на християни и мюсюлмани в Египет с неговите усилия, както и за подкрепата на египетския президент за дейността на Александрийската църква.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Долина ДонецкРуската православна църква е получила заявки за възстановяването на 152 църкви в Донбас, съобщава „Интерфакс“. Информация за това беше дадена на заседанието на руския синод в четвъртък.

Повечето от тях се намират в Северодонецка, Донецка и Горловска епархии, тъй като според синода тези райони „са претърпели най-големи щети“.

В РПЦ отчитат, че още в края на юни представители на финансовия отдел на Московска патриаршия са отишли на място и е започната работа по възстановяването на дванадесет църкви, „които са определени за приоритетни“. От тях ремонтът на шест църкви бил вече завършен, а две в Мариупол и една в Горловка „не могат да бъдат възстановени“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

posters 2През втората половина на октомври във Варна ще се проведат поредица беседи, на които ще бъдат представени нови православни книги, ще се проведат дискусии по различни теми. Инициативата е озаглавена „Слова на вярата“ и се организира от Духовно-просветния център при храма „Св. архангел Михаил“ с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан.

Ще бъдат представени книги (преводни и български), между които Христос възкръсна – размисли върху православните празници от проф. Оливие Клеман, За молитвата от св. Софроний (Сахаров) и Солта на земята от о. Павел Флоренски, Словото на апостолите. Проповеди върху неделните апостолски четива от Воденския (Едески) митр. Йоил (Франгакос), която е издание на Варненска св. митрополия, Истинските избори от Фредерика Матюс-Грийн, новите издания на Зографското издателство, разказващи за съвременните православни подвижници, учебниците по Религия на Св. Синод, Прераждането на душата. Православният отговор от Илия Маринов и др.

Срещите ще се провеждат в петък и събота вечер, а в последната седмица и в неделя, винаги от 18:00 ч. в залата на Духовно-просветния център на ул. „27 юли“ № 9, гр. Варна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

45554На 23 октомври ще бъде открита новата учебна година за Православното неделно училище към митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“ във Видин. Занятията ще се провеждат в сградата на Епархийското училище до храма.

Децата ще имат възможност да участват различни дейности:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

290215107 137967445547036 8894675774897305492 n 2На 19 октомври в криптата на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и на 31 октомври  в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ ще бъдат изнесени двата заключителни  концерта на църковния хор „Покров на Пресвета Богородица“ при столичния храм „Покров Богородичен“ с диригент Димитър Стоянов.

В концерта със свои изпълнения ще се включат ученическите хорове при Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ с ръководител Даниел Иванов и на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Публиката ще има възможност да се наслади на подбрани образци на църковнославянската музика, а също така и да чуе интересна информация за бележитите наши музикални дейци, както и за историята и развитието на църковното хорово акапелно пеене у нас.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

001Есенният брой на детското списание „Камбанка“, издание на варненския храм „Св. Атанасий“, е посветено на началото на учебната година. В него са включени интересни факти и разкази за децата и учениците от далечни за нас части на света – Тайланд и Якутия. Председателят на храма о. Дончо Александров е посветил статия на значението на думата „Амин“. Сред четивата има разкази за възрожденски личности, истории за милосърдието, за силата на духа, за доброто, ребуси, занимателни задачи.

Списанието се разпространява безплатно. Просто го потърсете!

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

download 2На 12 октомври 2022 г. Талинският и на цяла Естония митрополит Евгений изпрати на министъра на вътрешните работи на страната Лаури Лаанеметс и на министъра на правосъдието Леа Данилсон-Ярг отговор на писмото, получено от Министерството на вътрешните работи на 7 октомври 2022 г. (виж тук).

В отговора си Талинският и на цяла Естония митрополит Евгений заявява, че се разграничава от твърдението на Руския патриарх в неговата проповед от 25 септември т. г. Той заявява, че не е съгласен, „че всички грехове на войниците, убити при изпълнението на военния им дълг, ще бъдат опростени“. Богослови вече коментираха, че писмото вероятно ще даде резултат и ще намали напрежението в отношенията с държавата, но няма да убеди естонското общество, че Естонската православна църква не подкрепя военната идеология на Московска патриаршия.

Ето и целия текст на отговора: