Мобилно меню

4.9699248120301 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (133 Votes)

liturgija na grobot gospodov 2022 026В днешния неделен ден Неврокопският митрополит Серафим съслужи с Антанийския епископ Партений, игумен на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Република Северна Македония, по време на богослужението в църквата на Божи гроб в Йерусалим. Това е първото съслужение на архиереи от двете ни православни църкви след възстановяване на каноническия статут на МПЦ.

Българският митрополит е на поклонническо пътуване в Светите земи заедно с група поклонници от България. И неговото пребиваване в Светите земи съвпадна с поклонничеството на еп. Партений. А това е първата непланирана възможност за засвидетелстване на възстановеното единство в Христос, след като беше вдигната схизмата над Църквата в Северна Македония със съгласувани действия на Вселенска патриаршия и Сръбската православна църква. Българската църква своевременно приветства решаването на църковния проблем в съседната ни православна страна, но досега не се беше провело съслужение между български и северномакедонски йерарси.

С благословението на Йерусалимския патриарх Теофил в нощната св. Литургия на Божи гроб участие взеха Йераполски архиепископ Исидор, който е игумен на Божигробското братство, митр. Серафим, еп. Партений и Сердобски епископ Митрофан от Руската православна църква, който също е на поклонение в Йерусалим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

IMG 20220917 WA0021Миналата събота сънародниците ни се събраха на първата за новата богослужебна година света литургия, която отслужи прот. д-р Добромир Димитров. Тя беше посветена на св. мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Всяка възможност за прослава на Бога на роден език в диаспора е истински и дългоочакван празник. Това е изписано на лицата на присъстващите, чете се в лицата на многобройните деца, които изпълват храма и с жажда и любопитство попиват всяка дума на светата литургия. И този път черкуващите се изпълниха православната катедрала „Св. Николай“, любезно предоставена ни за богослужението с благословението на Белгийския митрополит Атинагор, Вселенска патриаршия. В проповедта си след полагащото се евангелско четиво (достъпна на фейсбук страницата на общината тук) о. Добромир обърна внимание на особения благодатен период, през който ни води светата Православна църква – периода на въздигането на светия Кръст.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

831Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации публикува на 23 септември обръщение относно псевдореферендумите във временно окупираните територии на Украйна. Всеукраинският съвет на църквите е оглавяван в момента от епископа на Арменската църква в Украйна Маркос Оганесян. В нея членуват всички религиозни общности в страната, включително двете православни църкви под ръководството на митрополитите Онуфрий (Березовски) и Епифаний (Думенко), римокатолиците и униатите, Арменската църква, традиционните протестантски изповедания, мюсюлманите и евреите. Обръщението е подписано от всички членове на съвета. В него се призовават всички държави да не признават резултатите, получени под „дулата на автомати“, а украинските граждани в окупираните територии да не участват в т. нар. „референдуми“. Ето и текста на обръщението:

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

010 2Деветият международен симпозиум „Изток-Запад“ на учените от областта на Новия Завет се проведе в курорта „Св. Константин и Елена“ край Варна от 12 до 17 септември т. г. Негов организатор бяха Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ начело с декана доцент д-р Ивайло Найденов и Комитетът за връзка с Източна Европа на световното Дружество за новозаветни изследвания (Studiorum Novi Testamenti societas), от който комитет участваха председателят му проф. Тобиас Никлас (Регенсбург, ФРГ), заместник-председателите проф. д-р Карл-Вилхелм Нибур (Йена, ФРГ) и проф. д-р Христо Караколис (Атина, Гърция), както и няколко от членовете му.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (57 Votes)

The Iron Church IstanbulНа 18 септември в българската желязна църква „Св. Стефан“ в Цариград (Истанбул) се проведе тържество във връзка с навършилите се през тази пролет 130 години от полагането на основния камък на храма. Честването на тази кръгла годишнина се подготвяше отдавна, отложи се по различни причини и накрая се проведе миналата неделя. Заради идването на вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова в града край Босфора тържеството придоби по-официален характер. Освен нейните придружители присъстваха министърът на културата в настоящото служебно правителство проф. Велислав Минеков, посланикът на нашата страна в Анкара г-н Ангел Чолаков, генералният консул г-н Васил Вълчев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България г-н Красимир Премянов и др. Нямаше представители на Българската православна църква – Българска патриаршия и не бяха съобщени причини за това отсъствие.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

b53ed9636d601a577939400e3d5e444cНа 9 септември 2022 г. в Украйна загина свещеник Анатолий Григориев, съобщиха руските медии. Митрополията на Татарстан съобщи, че „свещеникът е загинал в зоната на специалната операция на Въоръжените сили на Руската федерация в Украйна, докато изпълнява пастирските си задължения по духовно ръководство на военнослужещите от татарския батальон Алга“. Починалият свещеник е бил на 45 години, баща на четири деца.

Местният митрополит Кирил (Наконечни) изрази съболезнованията си и нарече Григориев „верен син на църквата-майка и патриот на своето земно отечество“.

Руският патриарх Кирил също изказа специални съболезнования:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Архангел Дъбница 4При започването на археологическите проучвания на обект „Свети Архангел“ при с. Дъбница археолозите от Националния исторически музей установиха изключително нагло нарушаване на некропола на селището, съобщават от НИМ. Изкопите са с невиждани размери, направени с тежка земекопна техника, с дължина достигаща до 100-150 м. и дълбочина на места до 1.70 м.

Укрепеното селище в местността „Свети Архангел“ се проучва от екип на музея от 2020 г. При започването на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи, някои от тях на повече от тридесет години, а други съвсем пресни. В процесa на работа обектът беше обезопасен с видео наблюдение, което спря окончателно набезите.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

04DST 1924 1 scaled 1Сръбският патриарх Порфирий се срещна в Белград с унгарския премиер Виктор Орбан, който получи от сръбския президент Александър Вучич най-високото държавно отличие – „Орден на република Сърбия“.

В „сърдечен и приятелски разговор“ патр. Порфирий поздрави унгарския премиер за високото държавно признание, като подчерта че „приятелските и братски отношения между двата народа, унгарци и сърби, са от съществено значение за техния прогрес и развитие в културен, социален, религиозен и всякакъв друг смисъл“. Патриархът изрази също така „дълбока благодарност за всичко, което държавата Унгария е направила и прави за Будийската епархия и сръбския народ“.

Неотдавна Сръбският патриарх връчи и църковен орден „Св. Сава“ на Виктор Орбан – по време на посещение в Унгария.

Сръбската патриаршия следва официалната линия на сръбската власт, за която управлението на Орбан е политически образец, доколкото Сърбия настоява да бъде близо до Европейския съюз и свободно да култивира антизападнячество, да „балансира“ между Брюксел и Москва подобно на Будапеща.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

софия 96Столичният храм „Рождество Христово“ възстановява дейностите към своя енорийски център. През новата църковна година ще се провеждат следните курсове:

  • Курс по източно-църковно пеене, воден от Никола Антонов. 52 души ще се обучават присъствено и дистанционно в изкуството на православната едногласна музика. Школата вече започна работа на 16 септември с водосвет, отслужен от прот. Симеон Змейков.
  • На 18 септември възстанови работата си неделното училище към храма. Тази неделя децата и техните родители комплектуваха 150 раници с учебни принадлежности за децата от Северозападна България. Инициативата за това беше на самите деца, които за поредна година организират такава акция в подкрепа на свои връстници.
  • На 24 септември започват беседите по катехизис, водени от Златина Каравълчева. През тази година ще се запознаем с основите на нашата християнска вяра, без които не можем да бъдем истински ученици и последователи на Иисус Христос. Темите са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи в християнското учение. Беседите ще се провеждат през събота, от 15:30 ч. Първата тема ще бъде „Църквата и нейната проповед“.
  • В началото на октомври възобновява дейността си и курсът по новогръцки език, воден от Росица Модева.
  • Отново през октомври ще бъдат възстановени и уроците по китара, водени от Владимир Спасов.

Повече информация за дейностите, които ви интересуват, може да получите от Велина Андонова на тел. 0889 011 962.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2461Доростолска митрополия ще предложи на Св. Синод на БПЦ първият български патриарх Дамян да бъде канонизиран за светец. Решението за това е взето единодушно от Епархийския съвет, съобщи Доростолският митр. Яков по време на сесията на Общинския съвет в града на 14 септември.

„Първият български патриарх Дамян, чийто гроб е в нашия град и чиито мощи са намерени, да бъде предложен на Св. Синод за канонизация, като бъде обявен за покровител не само на Силистра, но и на цяла България. Именно оттук, от град Дръстър, днес Силистра, тръгва първата Българска патриаршия“, заяви в словото си при откриването на сесията той.

За патр. Дамян историята е запазила малко сведения. През 927 г. е сключен мирен договор между България и Византия, с който се регулират и църковните им взаимоотношения. Признава се титлата „василевс“ на св. цар Петър, както и автокефалията и патриаршеското достойнство на Българската църква, възглавявана от патр. Дамян. След завземането на столицата Преслав от ромейските войски, Дръстър става резиденция на Българския патриарх Дамян.

4.9951219512195 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (205 Votes)

364 nНа 17 септември 2022 г. на 57-годишна възраст се престави в Господа гл. ас. д-р Георги Величков, преподавател по богословие в Югозападния университет „Неофит Рилски“, дългогодишен клиросен певец при храм „Рождество Богородично“ в гр. Симитли.

Георги Величков е роден на 1 февруари 1965 г. в Симитли. Завършва теология в Духовната академия (днес Богословски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“), след което става първият български богослов, който защитава докторска степен в Аристотеловия университет в Солун с дисертация на тема: „Българската Екзархия (1870-1945 г.) според гръцките и българските извори“.

През 2000 г. започва работа като преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, където до 2007 г. преподава Старогръцки и Латински език и Литургика на учениците от редовния курс и Обща история на Църквата – на тези от паралелния курс.

Междувременно през 2001 г. д-р Величков започва работа и в катедра „Философия“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Там над двадесет години той води лекционните курсове по Философия на Средновековието и Ренесанса, Патристика, Църковна история, Библеистика, Основни идеи на християнската философия.

4.5897435897436 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (39 Votes)

2022 09 16 20 38 35С благословението на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф църковното настоятелство към българския катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Торонто, Канада, търси да назначи енорийски свещеник. Той трябва да е каноничен клирик на Българската православна църква и да бъде с подходящ стаж и опит (минимум пет години).

Възнаграждението за свещеника първоначално ще бъде 50 000 канадски долара годишно. В случай че презвитерата желае да участва в църковните дейности, например като псалт или учителка в българското неделно училище, тя също ще бъде назначена като служител на църквата с първоначално възнаграждение от 20 000 канадски долара. Заплатите ще бъдат актуализирани годишно.

За повече информация, моля позвънете на тел. 416 368 2828; 416-893-1077 или пишете на имейла на църквата: scmcathedraltoronto@hotmail.com.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

39193За двадесет и четвърта поредна година Енорийският център при храм „Покров Богородичен“ организира църковно-просветни курсове за възрастни и деца. До края на септември своето желание за обучение могат да заявят както нови курсисти, така и тези от предишни години, които желаят да продължат участие в следващите нива. Учебната година традиционно ще бъде открита на храмовия ни празник 1 октомври и ще продължи до края на юни 2023 г.

Заниманията ще започнат присъствено, при спазване на всички мерки за безопасност, включително постоянна дезинфекция на помещенията с препарати и бактерицидни UV-лампи. При усложняване на епидемиологичната обстановка в София има готовност заниманията да продължат дистанционно.

Заниманията в Енорийския център се провеждат от понеделник до неделя. Вечер в делничните дни са курсовете за възрастни, а в събота и неделя – за деца. Те се ръководят от специалисти по съответната дисциплина и с участие на свещениците от храма.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

Fr Ioan KaramichalevНа 20 септември 2022 г., от 18:30 ч., в столичния Национален литературен салон „Старинният файтон“, на ул. „Лайош Кошут“ 34 (в близост до „Петте кьошета“), ще се състои представяне на двата сборника с къси разкази на Янчо Михайлов (иконом Йоан Карамихалев) – „Лъх от тих вятър“ и „Хлъзгаво време“.

Това са първите опити в белетристиката на о. Йоан Карамихалев – дългогодишен свещеник и член на Съюза на българските писатели, който е известен повече със своето богословско и поетично творчество. Първият от тези сборници излезе през 2020 г. (тук), а вторият (тук) беше отпечатан през лятото на тази година.

В разказите си о. Йоан предлага на читателя своя авторски прочит на църковната действителност, на всекидневния църковен живот в неговото богатство и многообразие, представяйки различните гледни точки към него: от тази на обикновения вярващ (и на невярващия), през свещеника и монаха – до висшия духовник.

Разказите на о. Йоан Карамихалев са предназначени за най-широка аудитория и имат за цел да представят живота в Църквата по начин, който да докосне сърцата дори на най-скептично настроените към нея. Успехът на двата сборника разкази, придобили вече широко разпространение у нас, е свидетелство, че до голяма степен той е успял за постигне тази цел.

Входът за събитието е свободен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

118356036 10158643728362208 7513729339907289207 nПрез последните дни на септември ще се проведе поклонническо пътуване до християнските светини на Южното Черноморие. Поклонниците ще посетят Созопол, Несебър и Поморие и ще погледнат на тези туристически дестинации през погледа на християнското им минало.

В Несебър, древната Месемврия, ще бъдат посетени базиликата „Света Софѝя“ – един от символите на Стария Несебър и вторият старинен храм у нас, носещ името на Божията Премъдрост, базиликата „Св. Богородица Елеуса“ от 5 в., „Св. Йоан Кръстител“ от 11 в., „Св. Стефан“ (новата митрополия) от 11 в., църквата „Св. Теодор“, църквата „Св. Параскева“, църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – 13 в. и др.