Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

1024px Zograf MonasteryКъсно вечерта преди Гергьовден ежедневникът „24 часа“ публикува новина, че игуменът на Църногорския манастир архим. Никанор (Мишков) е бил изгонен от Зографската св. обител на 5 май, още в началото на всенощното бдение за празника на обителта (тук). Според публикацията причината клирикът да бъде обявен за персона нон грата в Зограф били неговите опити за злепоставяне на обителта и на нейния игумен. И по-конкретно в статията ситуацията (видимо през погледа на очевидец) се описва по следния начин:

„Неочакваната поява в българския Зографски манастир на Света гора на игумена на Гигинския манастир Никанор преди часове, на 5 май, предизвика намесата на гръцката полиция. След като му беше отказано гостоприемство в манастира поради многобройни опити за злепоставяне на обителта и лично на нейния игумен архим. Амвросий, Никанор се смеси с гостите на празничната вечерня, без да е поканен и приет, а впоследствие зае място на трапезата преди всенощното бдение. Монасите от Зографския манастир се видяха принудени да се обърнат към местния полицейски пост, вследствие на което Никанор напусна обителта, конвоиран от трима униформени полицаи“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

KPH Wien Krems InterviewПрактиката в Австрия показва, че предметът Религия, макар и задължителен, заема второстепенно място в училищната програма. Някои ученици се отписват от предмета в началото на учебната година. Православните учители и преподаватели от Института за религиозно образование – християнски конфесии в Църковно-педагогическото висше училище във Виена обясняват защо предметът Религия е нещо повече от чисто преподаване на знания за вярата, както и защо той осигурява важна рамка за диалог с другите хора в нашия плуралистичен свят. През настоящата учебна година 12 600 деца изучават Православие в близо 900 места в страната. Учителите по Религия-Православие са 102.

„Православието се отличава с многообразие в единството”

Според австрийския закон предметът Религия е задължителен учебен предмет. Часовете по римокатолическа Религия са включени в сутрешната програма на много училища, но другите вероизповедания трябва да преодоляват редица проблеми:

„Часовете по Религия, които не изучават римокатолицизъм, по правило се поставят в следобедните часове. Семейства с няколко деца се затрудняват да организират посещението им в това учебно време”, разказва Мария Яндрокович.

На първо място затрудненията произтичат от неподходящото време за преподаване, както и на това, че работещите родители трябва да водят децата си до училището по различно време на деня, а понякога и на различни места. Това кара някои родители да отпишат изобщо детето си от изучаването на Религия. Съществува и информационен проблем: „Родители отписват децата си, защото не знаят какви възможности има да посещават Религия-Православие в училището на децата им”, добавя Ирина Дура-Ниту.

4.9461077844311 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (167 Votes)

13 14 3164 76284471550 592706550 2133059 2977409 nИдеята за автокефалията е възникнала още с първите християнски общини. Апостолските общини били фактически автокефални. Те не били задължени да се отчитат пред другите общини.

В процеса на развитие на Църквата и нейното сливане с Римската империя християнските общини постепенно се разделили на повече и по-малко привилегировани. По-малко привилегированите станали зависими от по-привилегированите и по този начин се лишили от автокефалия.

Отначало автокефални били общините в - условно да ги наречем - районните центрове на империята. След това само в областните. В края на краищата автокефални останали само общините, на основата на които била изградена системата на патриаршиите (в епохата на Халкидонския събор от 451 г.). Главата на общината - патриархът - допълнително получил огромни административни функции в областта. Понякога патриарсите дори ставали префекти, съсредоточавайки в ръцете си пълната църковна и политическа власт. Променил се характерът на властта на предстоятелите. Тя станала по-непосредствена и авторитарна.

Това била първата трансформация на автокефалията. От чисто църковно явление тя се превърнала в църковно-политическо.

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

Cannonical 600x468Кой каквото и да говори, „украинският църковен въпрос“ наистина е близо до разрешаване. В резултат на сложни дългогодишни преговори и „взаимообмен“ между Московската и Константинополската патриаршия беше намерен приемлив компромис. Патриарх Вартоломей получи шанс наистина да влезе в историята (тъй като невпечатляващият Всеправославен събор от 2016 г. не му даде такъв шанс), а президентът Порошенко – да бъде избран за втори мандат. Даването и признаването на „канонична автокефалия“ на Украинската църква несъмнено ще предизвика в Украйна еуфория, която може да стигне и за предизборна кампания...

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (120 Votes)

protoierej Aleksij UminskijКак правилно да преживяваме страданията Господни, за които всеки православен християнин е призован да слуша и да размишлява по време на Страстната седмица? По какво православната традиция на съпреживяване на Христос се различава от католическата и какъв е смисълът на страданията сами по себе си? Разговар с протойерей Алексий Уминский.

Отец Алексий, православните богослови често критикуват католическата духовна практика, онова, което при тях се нарича „компасио“, състрадание на Христос емоционално, прочувствено съучастие в мъките на Христос като Човек. Как се отнасяте към подобна практика?

– Не познавам тази практика толкова добре, за да разсъждавам върху нея. Но веднъж ми се случи да преживея едно удивително пътешествие, поклонническо пътуване по време на Страстната седмица, в Южна Италия.

Там, в малките сицилиански градчета по това време се провеждат процесии, при това във всеки град, всеки ден от седмицата има собствена, специална процесия, със свои светини, и те се възприемат като мистерии, и настроението при всяка от тях е различно, неповторимо.

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.