Мобилно меню

Мониторинг на коментарите в стредствата за масова информация, касаещи БПЦ.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (120 Votes)

protoierej Aleksij UminskijКак правилно да преживяваме страданията Господни, за които всеки православен християнин е призован да слуша и да размишлява по време на Страстната седмица? По какво православната традиция на съпреживяване на Христос се различава от католическата и какъв е смисълът на страданията сами по себе си? Разговар с протойерей Алексий Уминский.

Отец Алексий, православните богослови често критикуват католическата духовна практика, онова, което при тях се нарича „компасио“, състрадание на Христос емоционално, прочувствено съучастие в мъките на Христос като Човек. Как се отнасяте към подобна практика?

– Не познавам тази практика толкова добре, за да разсъждавам върху нея. Но веднъж ми се случи да преживея едно удивително пътешествие, поклонническо пътуване по време на Страстната седмица, в Южна Италия.

Там, в малките сицилиански градчета по това време се провеждат процесии, при това във всеки град, всеки ден от седмицата има собствена, специална процесия, със свои светини, и те се възприемат като мистерии, и настроението при всяка от тях е различно, неповторимо.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (150 Votes)

5616На 16 април 1925 г. е извършен атентатът в софийската катедрала „Света Неделя“ – най-кървавият терористичен акт в нашата история. Убити са над 150 души, ранените са повече от 500, по-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надхвърля 200 – висши военни, политици, общественици и много жени и деца. Денят е Велики четвъртък на Страстната седмица. Седмицата преди Възкресение Христово се нарича Страстна, защото в нея се случват предателството, съдът, поруганието, бичуването и разпятието на Христос.

Като че ли атентаторите в църквата „Св. Неделя“ се явяват продължители на това кърваво богоборческо дело и в началото на Страстната седмица започват подготовката за атентата: внасят и скриват на тавана на църквата 25 кг експлозив, монтират го над една от колоните на основния купол, свързват го с 15-метров бикфордов фитил, за да имат възможност да избягат след като го подпалят. До взривното устройство поставят и бутилка със сярна киселина, която да усили поразяващия ефект от взрива, така че да погубят възможно най-голям брой жертви. През 1925 г. от Съветския съюз е изпратен военен специалист, който да ръководи Военната организация на БКП, а средствата за издръжка и въоръжаване на терористите, както и самият експлозив идват от Комунистическия интернационал. Целта на атентаторите е не само да бъдат убити царят и държавният елит, но да бъде убит и Бог, да бъде убита вярата.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (120 Votes)

800px Nikodim and JesusТова са детски, детински, святи в наивността си въпроси, зададени при необичаен диалог по време на среднощна среща. Никодим, достолепен старец, „учител Израилев”, бил стъписан от чудесата, които Иисус вършел, както и от Неговото учение, затова решил да се срещне лично с Него и да си изясни от първа ръка въпросите, на които търсел отговор. И точно неговите спонтанни, неподправени, почти нелепи въпроси ни дават възможност да усетим суровата автентичност на цялата картина, разказана в трета глава на Йоановото Евангелие – срещата и диалога между Никодим и Иисус. Подобни срещи и въпроси към Него са описани и на други места в Евангелието, но този диалог е по-различен и ни кара да се усмихнем и да си кажем, че и ние сме същите като Никодим, че и ние – ако бихме били на мястото на Никодим – щяхме да задаваме същите наивни и детински въпроси.

Никодим е влиятелен и почитан член на еврейското общество, фарисеин, „началник юдейски“, „учител Израилев“, член на Синедриона. Отива при Иисус през нощта, страхува се да не бъде видян, че ще се срещне с Него, защото отношението към Него не е еднозначно, мнозина Го уважават, но и мнозина Го считат за измамник и лъжепророк. Още в първия миг на срещата Никодим изповядва убеждението си, че Иисус е „учител, дошъл от Бога, защото никой не може да прави тия чудеса, които Ти правиш, ако не бъде с него Бог“. А Иисус като че ли го прекъсва, като че ли не го оставя да зададе главния си въпрос, а направо му казва: „ако някой се не роди свише, не може да види царството Божие“.

4.8868778280543 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (221 Votes)

1515706671Историческото „назидание“, което руският патриарх Кирил отправи чрез президента на България към всички българи, постигна даже не една, а три цели едновременно. От гледна точка на рекламния маркетинг постижението „три в едно“ може и да е невероятен успех: патриархът на Москва и на цяла Русия произнесе в София думи, които дълго ще се помнят. Ако това е била целта му, тя е постигната.

От политическа гледна точка нещата обаче са проблемни и прискърбни: с троснатия тон на назиданието си и демонстративното си „огорчение“ руският патриарх помрачи националния празник на България и една историческа годишнина; хвърли сянка върху паметта на воини (и християни!), геройски загинали за българската свобода; и – не на последно място – отвори рана в отношенията между двата народа. След което логично последваха тежки думи в София и истерични реакции в Москва, към които ще се върна след малко.

4.9480519480519 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (154 Votes)

Image 6739161 126„Господине, господине, искам да пея до вас и да гледам в книгата, защото това е много яко!“. Така по детски искрено реагира 12-годишно момиче, след като чува служба с византийски напеви в Кремиковския манастир. Господинът е Никола Антонов, който работи в IT сферата, но от около година преподава доброволно в работилница по източно-църковно пеене в кв. „Младост-3“.

„Случващото се в храма „Рождество Христово“ е действително нещо ново, което не е правено в България по този начин“, казва Никола. В живота му музиката винаги върви паралелно първо с кариерата му в БНР, а след това и със скока, който прави в IT света и технологиите.

Едногласното пеене, наричано източноцърковно или византийско, е разпространено на Балканите от векове. Един от основоположниците на стила е св. Йоан Кукузел. Вторият клон на църковната музика е полифоничното хорово пеене, което идва от Русия и е познато като западно. Едногласното пеене на служби е все по-рядко срещано в България, а специалистите са единици. След като завършва семинарията през 1996 г., Никола трупа опит като хорист в професионални състави. Изучава класическо пеене на частни уроци. Лауреат е на международни награди.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.