Мобилно меню

4.8502994011976 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (167 Votes)

960 540 cyrkva

Как говорим като християни и какво чуваме в дни на Велик пост и извънредно положение в страната? А какво ли чуват околните, нашите братя по плът – симпатизанти, колебаещи се, безразлични или усърдни отрицатели?

Задължения

На 12 март (четвъртък) Русенският митрополит Наум освободи „всички духовници и християни от задължението да вземат благословение чрез целуване на десница“.

На 19 март (четвъртък) Пловдивският митрополит Николай освободи „всички верни... от задължението да присъстват физически на обществените богослужения...“.

Точно посред това усилно време на християните се напомня, че те имат формални задължения – не пред държавата, обществото, банките, НАП, а пред митрополитите. И това, оказва се, не са задължения като милосърдие, жертвоготовност, духовна бодрост. Не са и задължения за молитвено общение (към такова само се призовава, без да се вменява за дълг). Това са задължения за физическо присъствие на богослуженията и отдаване на почит към йерархията.

4.8896103896104 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (154 Votes)

2020 03 18 1104В стремежа си да помогне на своите енориаши, поверени на пастирската му грижа, един български свещеник (служещ зад граница) предложи тези дни молитва, която всеки може да включи в личното си всекидневно правило при сегашните тревожни обстоятелства. Свещеникът не желае да се обявява името му, но нашата молитвена благодарност нека е към Бога, Комуто той предано служи.

Всемогъщи Боже, Който всичко си създал и си ни дал светлина и живот, надарил си ни с разум да познаваме своя Създател и свободна воля да вършим онова, което е добро и полезно.

Ти искаш всички да се спасят, за да продължат да се усъвършенстват в добродетел и да напредват в живота и вярата за Твоя прослава. Ти си Път и Истина, Ти си Спасение и Избавление, Защита и Закрила за всички, които се обръщат към Тебе.

Молим се за самите себе си, за нашите семейства и приятели (тук можем да споменем имената им). Молим се този ден да бъде за всички нас съвършен, свят, мирен и безгрешен – особено по отношение на запазване от тази болест, наречена COVID-19, коронавирус или под каквото и име или без име да съществува.

4.544 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (125 Votes)

109318958При обявеното извънредно положение в страната човек няма какво друго да прави, освен да си мисли. Да мисли и да си спомня. И така аз си припомних една приказка, в която се разказва за цар, който иска да погуби всички възрастни хора, защото вече не са полезни за царството му. Само един млад мъж престъпва царската заповед и скрива своя баща. Когато царят поставя предизвикателство пред своя народ (различните разказвачи имат различни варианти), само момъкът, скрил баща си, успява да се справи и изпъква пред другите със своята мъдрост. Във финала на приказката находчивостта на младежа е разкрита, глупостта на царското решение е разобличена, а към възрастните хора всички започват да се отнасят с особено уважение.

Тази приказка я знам от своята баба. Ако не беше покойница, тя и сега щеше да посещава църквата всяка сутрин. За нея нямаше да има значение какво е казал премиерът, президентът или председателят на кризисния щаб. Защото за баба ми най-важната институция беше Църквата.

Ние, членовете на Църквата, сякаш винаги помним тази приказка и най-вече поуката от нея: милостта и любовта носят спасението. Чрез милост и любов царството е спасено. Царят прощава на своя поданик нарушаването на заповедта. Защото царят е добър и милостив и освен да наказва той умее и да прощава. Ето пример на грижа за народа. Ето модел, в чието следване не се съмняваме.

4.6742857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (175 Votes)

 DSC1066Въпросите

И този път кризата завари православните неподготвени. Не просто неподготвени, а несигурни в собствения си исторически и богословски опит. Можеш ли да се заразиш при причастяване? Каква част от богослуженията и отдаваната почит чрез целуване е разумно да бъде ограничена? Защо йерарсите и най-изтъкнатите теолози си противоречат толкова неприкрито в практическите съвети към народа?

Освен разминаване в идеите за конкретни действия в конкретни условия на пандемия, събитията от март 2020 г. показват нагледно колко отделѐн е днешният православен човек от представата за непоклатимата една Христова църква. А дори той самият да не се чувства отделѐн от извънвременната църква, то братята от неговата енория или йерарсите от поместната му автокефална общност го принуждават да признае практическото разделение на християните дори по отношение на основополагащи въпроси като пребиваването в храма и причастяването с Господните Тяло и Кръв.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (48 Votes)

basil and lepersПрез изминалите хилядолетия на човешката история са известни голям брой епидемии от различни опасни болести. В Св. Писание на Стария и Новия Завет са описани многобройни заразни заболявания като проказа, чума, дизентерия, туберкулоза и други. Вследствие на негативно им влияние върху живота на древния човек, лекарите от онова време са се опитвали да намират подходящо лечение и затова има много запазени писания от древността с конкретни указания за лечението на различните заболявания. Навсякъде обаче, освен за чисто физическото, материално лечение на болестта, намираме конкретни сведения за духовното обгрижване на болния от страна на Църквата и нейните духовници.

В историята на Църквата са описани голям брой такива епидемии. По времето на имп. Константин Велики (274-337) се появила епидемия от проказа и за да запази новата столица на Източната Римска империя – Византион-Константинопол, императорът нарежда всички болни да бъдат изхвърлени в морето. Св. Зотик Сиропитател (4 век), който е от знатен константинополски род, със завидно за времето си светско образование и с голямо богатство, решава да извърши нещо нечувано – да се противопостави на заповедта на императора и да откупи болните от палачите им, като по-късно да организира болница за тях. Виждайки, че това действие е продиктувано от християнска любов към ближния, св. Константин не извършва никакви действия срещу св. Зотик, даже напротив, запазени са сведения, че подпомага дейността му и дарява големи средства за болницата му и другите му благотворителни дейности.[1]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора