Мобилно меню

4.3684210526316 1 1 1 1 1 Rating 4.37 (19 Votes)

800px Nikodim and JesusТова са детски, детински, святи в наивността си въпроси, зададени при необичаен диалог по време на среднощна среща. Никодим, достолепен старец, „учител Израилев”, бил стъписан от чудесата, които Иисус вършел, както и от Неговото учение, затова решил да се срещне лично с Него и да си изясни от първа ръка въпросите, на които търсел отговор. И точно неговите спонтанни, неподправени, почти нелепи въпроси ни дават възможност да усетим суровата автентичност на цялата картина, разказана в трета глава на Йоановото Евангелие – срещата и диалога между Никодим и Иисус. Подобни срещи и въпроси към Него са описани и на други места в Евангелието, но този диалог е по-различен и ни кара да се усмихнем и да си кажем, че и ние сме същите като Никодим, че и ние – ако бихме били на мястото на Никодим – щяхме да задаваме същите наивни и детински въпроси.

Никодим е влиятелен и почитан член на еврейското общество, фарисеин, „началник юдейски“, „учител Израилев“, член на Синедриона. Отива при Иисус през нощта, страхува се да не бъде видян, че ще се срещне с Него, защото отношението към Него не е еднозначно, мнозина Го уважават, но и мнозина Го считат за измамник и лъжепророк. Още в първия миг на срещата Никодим изповядва убеждението си, че Иисус е „учител, дошъл от Бога, защото никой не може да прави тия чудеса, които Ти правиш, ако не бъде с него Бог“. А Иисус като че ли го прекъсва, като че ли не го оставя да зададе главния си въпрос, а направо му казва: „ако някой се не роди свише, не може да види царството Божие“.

4.3913043478261 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (46 Votes)

Благо мегаловЧух, че карикатурата „Постфактум“ се оказала малко неясна. Толкова по-зле за автора. Карикатура, която се нуждае от допълнителен коментар, не е добра карикатура. Но понеже вече е публикувана, моля за разрешение да я пооправя с един импровизиран коментар, в улеснение на зрителя и в мое собствено оправдание.

Духовно израстване?!

Труден и бавен процес: 30 стъпала нагоре по духовната Лествица. Средният ритъм обикновено е две нагоре, една надолу - опасно „духовно танго“, защото лесно тези надолу могат да станат повече...

Но не само това. Може да стане и тотален срив - свободно падане от произволна височина, което завършва с падение и провал. „Бъдете внимателни, защото опасно ходите“ (вж. Ефес. 5:15, от църковносл.). След като и ходенето е опасно, то какво остава за изкачването!

4.9344262295082 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (61 Votes)

IMG 1915Днес научих скръбната вест, че от този свят си е отишъл Любомир Шивачев. С този човек, чието лично име е илюстрация на живота му, се запознах задочно, чрез поредица писма и няколко телефонни разговора, които си разменихме преди година. Тази комуникация се наложи в опита да се възстанови историята около организирането на енорията в Западна Германия, Мюнхен. А с тази история е свързано семейството ми – баща ми, свещ. Иван Найденов, трябваше да обслужва енорията, а майка ми (учителка по немски) да организира училище за сънародниците. Всичко това не се случи. Стана иначе. Затова и си говорихме с г-н Шивачев: Кой каква роля изигра в онези събития на ранните осемдесет години на миналия век?

В последното писмо Шивачев ми написа: „и когато Господ реши да се видим“. Но Бог промисли различно. Днес, като прочетох скръбната вест, си разрових архива на електронната поща. Исках да изчета пак писмата на Любо, както самият той ми позволи да го наричам в едно от писмата: Аз съм за в бъдеще Любо“. Това беше нещо като последна среща с него.

4.5967741935484 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (62 Votes)

1515706671Историческото „назидание“, което руският патриарх Кирил отправи чрез президента на България към всички българи, постигна даже не една, а три цели едновременно. От гледна точка на рекламния маркетинг постижението „три в едно“ може и да е невероятен успех: патриархът на Москва и на цяла Русия произнесе в София думи, които дълго ще се помнят. Ако това е била целта му, тя е постигната.

От политическа гледна точка нещата обаче са проблемни и прискърбни: с троснатия тон на назиданието си и демонстративното си „огорчение“ руският патриарх помрачи националния празник на България и една историческа годишнина; хвърли сянка върху паметта на воини (и християни!), геройски загинали за българската свобода; и – не на последно място – отвори рана в отношенията между двата народа. След което логично последваха тежки думи в София и истерични реакции в Москва, към които ще се върна след малко.

4.9024390243902 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (41 Votes)

Редакцията на „Двери“ продължава да публикува приписките на отец Ипомоний към някои от новините и събитията от църковния ни живот. Дали тези приписки могат да донесат някаква полза на читателите, е твърде съмнително. Затова настойчиво ви съветваме да не им отделяте повече внимание, отколкото им подобава...

TL iUnP7Us0SGAwzkDLDHAЗа „православните меценати“ и добрите каузи

Далеч от пределите на богохранимата ни Родина една дълго подготвяна операция на аржентинската полиция разкри схема за трафик на наркотици, зад която, според разследващите, стоят няколко дипломатически служители на руското посолство в Буенос Айрес, както и хора от фонда "Руски православни меценати в Латинска Америка“. Общо взето, историята е заплетена, версията e оспорвана от Москва, а сюжетът най-вероятно вече вдъхновява сценаристите на бъдещи филми - носители на „Оскари“... Ние обаче размишляваме не върху заплетените криминални истории с привкус на наркотици, оръжие и тайнствени картели, а върху проекцията на „православните меценати“ - в Латинска Америка, в Стара Европа и най-вече в нашата си България... Защото, както добрата кауза не може да бъде обезсмислена от недостойни люде, така и публичното лустро не може да ти измие образа, ако делата ти са неблагочестиви... И ние си имаме „православни меценати“, удостоявани дори с църковни отличия и награди, макар тяхното меценатство да не кореспондира особено с останалото, с което са познати на обществото. Най-дипломатично казано...  

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.