Мобилно меню

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

423221440 1397011517587756 2216020669535369996 nЧовекът като че ли е склонен да изпада в крайности и му е трудно да намери „златната среда“ относно човешката свобода, отношенията с другите и позициите по актуалните въпроси на нашето време.

Или иска да бъде над всякакви закони и правила, или мечтае за „здрава ръка“, която твърдо и дори жестоко да ръководи държавата, като твърди, че злото в една система поне ще бъде потиснато и сведено до минимум, ако има репресивен апарат за „предателите“, че дори и „морална полиция“ (като в Иран).

И в двата случая липсва уважението към свободата на човека като личност. Липсва любовта, която Христос завеща на учениците Си.

Светът потъва във войни и несправедливости, защото е изгубил любовта. Различните лидери по света имат някаква си своя визия за идеалната държава, за бъдещето. Но често се опитват да я осъществят, като забравят за Бога, Който е Любов, и за човека. И затова въжделенията им за земен рай се сгромолясват безславно като нова Вавилонска кула.

4.8947368421053 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (76 Votes)

755736

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан за процедурата на избора на нов Сливенскии митрополит.

- Ваше Високопреосвещенство, на 18 февруари ще се състои изборът на двамата достоизбираеми епископи, от които Св. Синод ще избере Сливенски митрополит. Какво казва Уставът на БПЦ-БП и как ще протече изборът в този ден?

- След като Сливенският епархийски съвет даде сведението за блажената кончина на приснопаметния Сливенски митрополит Йоаникий, Св. Синод на БПЦ-БП на 10.1.2024 г. взе решение, съгласно което поехме отговорността и задължението за наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол. След това трябваше да се осъществи нещо съществено и важно – да изпратим с достойнство, заедно с братята членове на Св. Синод, Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий в последния му път.

Първата стъпка, която се извърши след опелото и погребението, беше заседание на Сливенския епархийския съвет. За да разгледаме всичко и да видим представителността, от една страна, и легитимността на избраните по-рано, през 2022 г., епархийски избиратели, които съответно са четиридесет и двама на брой от седем духовни околии. Новият Сливенски митрополит ще бъде седми по ред от новата църковна история на светата ни Църква, имам предвид от 1873 г., когато е основана Сливенска епархия. Първият Сливенски митрополит е Серафим, а след него са митрополитите Гервасий, Иларион, Евлогий, Никодим и Йоаникий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

 Атина 1Интервю на Никола Антонов за специализираното предаване за църковна музика „Βυζαντινή Ηχώ“ на гръцкия телевизионен web канал PCMV, което представя водещи псалти и специалисти в псалтикийното пеене и поставя за обсъждане актуални проблеми в тази област на църковното изкуство.

- България има стара традиция във византийската църковна музика, но тя започва да запада от началото на 20 в. с навлизането на европейската музика и европейските интервали. Кои фактори са изиграли роля за тази промяна, така че европейската музика да стане преобладаваща в българското църковно богослужение?

- В България имаме стара традиция във византийската музика, която днес не е в добро състояние. Традицията е прекъсната от началото на 20 в. с навлизането на европейската музика и европейските интервали. Византийската музика в България се пее с европейски интервали. Така съм я изучавал в Духовната семинария. Има много причини за тази промяна. Това е предмет на сериозни изследвания, каквито за съжаление в България все още няма. Много фактори със сигурност са изиграли роля.

4.9542483660131 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (153 Votes)

ЕпископиТакъв ли ще е изборът? Наистина, защо да не е такъв? Няма сериозни пречки изборът за нов митрополит на Сливенска епархия да бъде честен и достоен. Църковната общественост у нас се е нагледала на всякакви изкривявания и нечестности около митрополитските избори, така че недоверието ѝ има достатъчни основания.

А е толкова просто! Защото наистина всичко зависи само от епархийските избиратели.

Според устава на Българската православна църква – Българска патриаршия Сливенска епархия има седалище в Сливен и архиерейски наместничества в Бургас, Ямбол, Карнобат, Тополовград, Котел и Малко Търново (чл. 3, т. 12). Това ще рече, че щом „всяка епархия има свои духовни и мирски избиратели – по 6 от всяка духовна околия; трима от тях са клирици и трима – миряни“ (чл. 101, ал. 1), очаква се от седемте духовни околии да се съберат на 18 февруари 42 избиратели и да гласуват по съвест и със страх Божи за двамата епископи, най-достойни за служението на техен духовен отец и ръководител – ако е рекъл Бог, до края на дните им. Това безспорно е голяма отговорност.

4.9704433497537 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (406 Votes)

d5ddfa87ee7a35839ee9a943910aa0a4Защо толкова много хора в Църквата през последните тридесет години харесват толкова много забраните? Те просто жадуват за забрани и често именно за забрани идват.

А съветските забрани свършиха. Целият съветски морал се основаваше на забрани. Те бяха отменени, вече нямаше забраняващи органи, забраните рухнаха и хората станаха свободни в своя морал. Свободата на морала вече не се подчиняваше на партийните комитети, другарските събрания и кодексите на строителите на комунизма, а на твоята собствена съвест, на твоите собствени представи за добро и зло. И в този смисъл Църквата, с нейната готовност да предложи ясни и понякога строги правила, „може – не може“ се оказа много търсена. Още повече че тези правила се основаваха не на нещо мимолетно, не на някаква измислена идеология, а на Божия авторитет.

Авторитетът е страшно търсено нещо – както по отношение на това как да изградим собствения си живот, така и при оценяването на живота на другите и даването на наставления на другите как да живеят.

- А вие какво, не сте съгласни с Бога ли? Страх от Бога нямате ли?!

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник