Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)
GENDER_korica.JPGИзлезе от печат книгата „Полът: мъже, жени, пол, феминизъм“ от Фредерика Матюс-Грийн. Изданието представлява сборник от статии по проблемите на пола. Писани са по различно време, в различна жанрова форма и за медии с различна насоченост и аудитория, но онова, което ги свързва, е актуалността на разискваните конкретни аспекти на феминизма, абортите, секса, хомосексуализма, конфликтите или неразбирателствате между половете и тяхното политизиране.

Фредерика Матюс-Грийн е бивш активист и говорител на феминисткото движение в САЩ, а понастоящем – един от изявените съвременни православни публицисти и автори на книги. Освен че е лично изстрадана и емоционално ангажирана, нейната гледна точка се отличава с изключително разбиране и проницателност относно дълбоките причини и мотиви в историческото развитие на разискваните проблеми на пола.

Полиграфското изпълнение на печатница Фабер, Велико Търново, е изключително професионално. Издателството благодари на съмишлениците и спомоществователите, заедно с които продължава да работи на книжовното поприще. За контакти относно търговски количества: sintagma@abv.bg

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (36 Votes)
Carmelitki_final_comp.JPG „...да избави всички онези, които поради страх от смъртта
  през целия си живот бяха осъдени на робство”
(Евр. 2:14-15)


След “Под слънцето на сатаната” и “Дневникът на един селски свещеник” от Жорж Бернанос, пред българските читатели е и последната му творба - “Диалозите на кармелитките”.

Бернанос посвещава последната си творба на победата над страха – може би най-упоритото и най-трудно признаваното страдание на човечеството. През целия си живот главната героиня на драмата - Бланш, страда от мъчителен и непреодолим страх. Нейната история до голяма степен повтаря историята на измъченото от страховете си човечество. Решавайки се на отчаян бунт срещу своята участ, Бланш се опитва да избяга от страховете си в манастир. Приблизително по същото време, част от човечеството, обидена на Създателя си, решава да скъса с досегашния свят и да започне ново летоброене. Пътищата им се пресичат в революционния край на XVIII век. В тази среща на Бланш й предстои да се научи на християнството, което смята, че изповядва; на размирните „деца на природата” им предстои да научат за християнство, което смятат за невъзможно;  а на привикналите с християнството –  да си припомнят най-неподозираната му тайна – радостта.
 

4.9074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (54 Votes)
______5.jpgНа българския книжен пазар излезе нова книга на д-р Свилен Тутеков "Добродетелта заради истината", издание на изд. "Синтагма". Авторът е преподавател по Християнска антропология и етика в Православния богословски факултет във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Защитил е дисертация, посветена на антропологията на св. Йоан Лествичник. Това е втората книга на Свилен Тутеков за тази година. Преди няколко месеца излезе сборникът "Личност, общност, другост", който съдържа част от неговите статии и студии. Той е автор и на монографията "Литургични измерения на нравствеността". За читателите на "Двери" публикуваме рецензията на книгата на известния сръбски богослов епископ Атанасий Йевтич.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
Florovski_4_2__01.jpgНа българския книжен пазар излезе и четвъртият том със събраните съчинения на отец Георги Флоровски "Мъдрост и премъдрост". В сборника са включени статии на отец Флоровски, писани по време на престоя му в България в началото на 20-те години на миналия век, след като емигрира от родината си. Включени са статиите "Двата завета", "Разриви и връзки", "Хитростта на разума", "За неисторическите народи" (Страната на родителите и страната на чедата), "За праведния и греховния патриотизъм", "Човешката мъдрост и премъдростта Божия", "За почитането на София, премъдростта Божия, във Византия и в Русия", "Живял ли е Христос? (Исторически свидетелства за Христос), "Смисълът на историята и смисълът на живота", "В света на търсенията и блуждаенията" и други. Книгата е поредната от Библиотека "Православен калейдоскоп" и се издава с финансова помощ от столичния храм "Св. София".  В предговора към читателите редакторът на сборника д-р Павел Павлов благодари на всички преводачи, на предстоятеля и настоятелството на столичния храм "Св. София", както и на всички почитатели на отец Георги Флоровски в България, които очакват с нетърпение всеки негов нов текст. Предлагаме ви откъс от уводните думи към сборника:

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
1_83.jpgНа 16 октомври, 13.30 часа, в аудитория № 6 на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще бъде представена книгата "Съпоставка на Мойсеевия закон и римските закони". Изследването е дело на авторски колектив Мария Костова, Малина Новкиришка-Стоянова, Теодор Пиперков. Книгата ще представи проф. д-р Малина Новкиришка-Стоянова, преподавател по Римско частно право, а специални гости ще бъдат преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.