Мобилно меню

4.9452054794521 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (73 Votes)

2186 1Нашата св. Църква чества на 9 декември зачатието на нашата Владичица, Пресвета Богородица и приснодева Мария, от Божията прародителка св. Анна. Св. Предание разказва, че когато заченала, св. Анна е била безплодна и в напреднала възраст, подобно на св. Елисавета, майката на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Пресветата Дева Мария и св. Йоан Кръстител са единствените, освен Христос, на които св. Църква чества зачатията и рожденията заради значимостта им в божествения план за въплъщението на Сина Божи.

Празникът на зачеването на Пресвета Богородица от св. Анна е в подготвителния период за Рождество Христово. Зачатието пък на св. Дева е сбъдване на Божието обещание за човешкото спасение. Тази, която е зачената, ще приеме Бога в своята утроба и ще Му даде човешка плът, за да стане Той подобен на нас и да ни спаси. Сбъднаха се всички символи, чрез които старозаветните пророци посочиха към Богородица: „Предсказанията на пророците се сбъдват, защото светата планина се вселява в утроба, божествената стълба се поставя, великият престол на Царя се подготвя, мястото, през което ще премине Бог, се украсява, неизгарящата къпина започва да се разлиства, а съдът с мирото на освещението вече изобилно излива реки от неплодието на богомъдрата Анна, която с вяра облажаваме“ (из вечерната). „Пророческият сонм в древност предрече за непорочната, чистата и богоотроковица Дева, която Анна зачена, бидейки безплодна и бездетна; нея днес с радостно сърце да облажим ние, които чрез нея сме спасени, защото тя единствена е всенепорочна“ (из утринната).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (72 Votes)

15cb9235f7201cf716d2633e1dddd4ebТриединният Бог пожела чрез Своите благословени грижи и безграничната Си благост да излее благодатта си над Своята прославена Църква в тези наши дни, като намери хора, които поставиха Неговата любов над всичко в личния си живот и се удостоиха, чрез смирението и чистия си начин на живот, Той да прояви в тях Своята божествена слава. Сред тези хора се прояви един йеромонах на име Порфирий Прозорливи, който се превърна в избран съсъд на Светия Дух.

Св. Порфирий, който е роден на о-в Евбея (Гърция) през 1906 г., в една проста селска среда, е бил принуден от ранна възраст да напусне училище, за да помага в издръжката на семейството си заради отсъствието на своя баща, който заминал да участва в изкопаването на Панамския канал. Прочел житието на св. Йоан Пещерник, който се подвизавал на едно място близо до неговия дом, и в него се възпламенил копнеж към Христовата личност, който го накарал да предпочете монашеския отшелнически и свят живот и да почувства нуждата от това да остане странник на земята (Пс. 118:19).

4.9814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (54 Votes)

ih3687Нашата света Църква чества на 25-ти ноември[1] паметта на двамата свети великомъченици - премъдра Екатерина Синайска и св. Меркурий.

Всички мъченици на нашата Църква са загинали, защото са повярвали в Господ Иисус Христос и са изповядали вярата си открито и на всеослушание, без да се страхуват от заплахата на мъчителите, изправили са се пред кръвното мъченичество. Но в наши дни съществува един друг вид мъченичество, тъй като не се налага да умрем, за да достигнем до царството. Свети Исаак Сириец казва, че: "ако умреш преди да умреш, няма да умреш, когато умреш". Това означава, че ако умрем за нашите страсти, похоти и светски желания, то ние ще получим вечен живот и няма да умрем както умира богаташът в притчата за богаташа и бедния Лазар, но ще се озовем в лоното на праотеца Авраам.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

DSC 0110Църква приема с много радост всички младежи, които търсят истинската свобода.

Младежите изповедници на вярата чрез слово и дело, обичащи молитвата и действието, са мисионери на Църквата в днешното общество.

Църквата е призвана да обърне изключително внимание на младежите, защитавайки непорочността, искреността, куража, желанието за обновление и всички ценности на тази от Бога благословена възраст за култивиране на човешкото достойнство и на един здравословен живот, както и за търсенето на спасението или на вечния живот.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

28130.pПроповед върху неделния апостол - (Еф.4:1-7)

Св. апостол Павел в своето послание до Ефесяните набляга на единството на Божиите чеда в Христос, обединяващ всички чрез връзките на мира, независимо от тяхната етническа принадлежност - дали са юдеи или елини, тоест езичници, и после са познали Христос, тъй като всички те са живеели в греха.

Бог по Своето човеколюбие ги възкреси заедно с Христос и това се случи по Неговата благодат, а не поради тяхното достойнство: "И вас, мъртвите поради вашите престъпления и грехове, в които живяхте някогаш според живота на тоя свят, съгласно с княза на въздушната власт, сиреч духа, който сега действа в синовете на неверието, сред които и ние всинца живяхме някогаш според плътските си похоти, изпълнявайки желанията на плътта и на помислите, и по естество бяхме, както и другите, чеда на гнева - Бог, богат с милост, поради голямата си любов, с която ни обикна, макар да бяхме мъртви поради престъпленията, оживотвори с Христа" (Еф.2:1-5).

В откъса от посланието, който се чете в храма на всеослушание днес (Еф.4:1-7), свети апостол Павел изисква от Божиите чеда, които преди това са били езичници, да постъпват съответно на призванието, което са получили от Бога. Забележителното в този откъс е, че този, който моли и изисква е затворникът Павел. Затова тук трябва да се посочат две характерни неща за изискването му.

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.