Мобилно меню

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

bbСвещ. Сергей Резанович, съпругата му Любов и синът им Павел бяха осъдени вчера от съда в гр. Гродно, Беларус, като част от т. нар. „група на пенсионерите“ за това, че са искали да извършат терористичен акт срещу Лукашенко, като свалят с гранатомет самолета му по време на излитане. Обвинението твърди, че групата е била ръководена от Николай Автухович. Матушка Любов получава 15 години затвор, съпругът ѝ о. Сергей – 16 години, а синът им Павел – 19 години. Свещеникът и синът му ще изтърпяват наказанието си при строг режим, а съпругата на свещеника при общ. Общо обвиняемите, които са 11 на брой и станаха популярни като „групата на пенсионерите“, получават 200 години затвор. Освен свещеническото семейство в групата има още една пенсионерка и политзатворник на 62 години с инвалидност.

Н. Автухович е политически дисидент и бизнесмен, два пъти затварян от правителството на Беларус. Той получи 25 години за „измяна на родината“ и „терористичен акт“.

158

Свещ. Владислав Богомолников, директор на Църковноисторическия музей на Беларуската църква и доскоро член на епархийския съд на Минска епархия, е държан в следствения затвор в Минск от 31 август т. г. Срокът на неговото задържане постоянно се удължава. Той трябваше да бъде пуснат на 14 октомври, но получи нови две седмици. В затвора свещеникът прекара COVID и здравето му силно се е влошило. Той е обвиняван в дейност срещу режима на Лукашенко, отслужване на панихида за убитите по време на протестите в Беларус през 2020 г.

На 10 юни 2021 г. беларуски медии разпространиха информация, че ръководството на Белоруската православна църква е представило на Четвърто главно управление на КГБ списък с около 100 „неблагонадеждни“ духовници.

Свещ. Андрей НоздринСлед насилственото отстраняване на архиеп. Артемий (Кищенко) от управлението на Гродненската епархия новият епископ – Антоний (Доронин), отстрани редица духовници от заеманите от тях длъжности. Така на 19 юли 2021 г. прот. Георгий (Юрий) „съгласно подаденото заявление“ е освободен от длъжността председател на катедралния храм „Покров Богородичен“ в Гродно. Същия ден прот. Анатол Ненартович е освободен от длъжността секретар на Гродненската епархия „съгласно подаденото заявление“ (Указ № 13). През май 2022 г. от всички заемани постове е уволнен свещ. Андрей Ноздрин, председател на църквата „Св. Спиридон“ в Гродно и завеждащ мисионерския отдел в епархията, станал известен с помощта, която е оказвал на ранените протестиращи в Минск. Отстраняването му е след донос на активисти за „антивоенни изказвания“.

019186В Минската епархия, управлявана от митр. Вениамин (Тупеко), на свещениците е забранено да засягат в проповедите си проблемите на насилието и политическите репресии и да използват молитвата „за даряване на мир на народа на Беларус“, която беше приета на 15 август от митр. Павел (Пономарьов) в Минск и която е заменена с „за даряване на мир на всички църкви и манастири“. Редица свещеници са със забрана да проповядват. На 30 август 2021 г. свещ. Владислав Богомолников беше уволнен от Минската духовна семинария, където беше преподавател по философия. По същия ред е уволнена и Елена Зенкевич – завеждащ милосърдната дейност на Беларуската църква, ръководител на съюза на милосърдните сестринства, чийто създател е тя, и член на Междусъборното присъствие на РПЦ.

Marugo Mihail ierejАдминистративното преследване и задържане в следствения арест особено се ожесточи през последната половин година. Има много арестувани християни от различни изповедания заради публично заявени антивоенни позиции. Повечето са арестувани за две седмици, с което се цели „превъзпитание“ и сплашване на съмишлениците им. С тях милицията провежда „профилактични беседи“. По този начин беше задържан православният свещеник Михаил Маруго по време на антивоенен митинг в района на железопътната гара в Минск. По време на митинга той е държал букет с цветя. Наказан е с тринадесетдневен административен арест, който изтърпява в центъра за временно задържане в Жодзино.

Към настоящия момент Беларус функционира като протекторат на Руската федерация, а през изминалата седмица по официална информация девет хиляди руски войници и тежка военна техника пристигнаха в Беларус. Това трябва да пресече всякакви опити за протести срещу режима на Лукашенко, който на практика установи в страната диктатура.

На първата снимка: о. Сергий и матушка Любов

Вижте също: Беларуска игуменка беше наградена за лоялността си към режима

Репресиите срещу свещеници в Беларус се засилват

Лукашенко се разгневи на църквите в Беларус заради религиозния химн „Могъщи Боже“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpahr 

Разпространяване на статията: