Мобилно меню

1.7887323943662 1 1 1 1 1 Rating 1.79 (71 Votes)

527Игуменката на Гродненския ставропигиален женски манастир в Беларус Гавриила (Глухова) получи от Московския патриарх Кирил орден „Св. Олга – първа степен“, който ѝ беше връчен от Мински митрополит Вениамин, екзарх на Московския патриарх в Беларус.

Игуменка Гавриила е известна с лоялността си към режима на Лукашенко и подкрепата си за действията на Путин.

Влиятелната игуменка допринесе за смяната на местния Гродненски митрополит Артемий (Кишченко), който в своя проповед критикува погрома над протестиращите срещу Лукашенко през 2020 г. В своя манастир тя организира подписка за неговото отстраняване. Митр. Артемий беше отстранен от поста си по заповед на режима и на негово място бе назначен лоялен митрополит – Антоний (Доронин). (Неговата първа заповед до клира след нахлуването на руските войски в Украйна в края на февруари т. г., включително и през територията на Беларус, беше: „Забранявам да се молите за Украйна“.)

Усилията на игуменката да подкрепя действията на Лукашенко и Путин бяха възнаградени с орден. Днес монахинята описва с трепет вълненията си при получаването му:

„Когато владика Вениамин четеше указа на патриарха за ордена на княгиня Олга, аз слушах смирено. Но когато каза, че това е „орден първа степен“… краката ми малко се подкосиха. Игуменките обикновено могат да получат трета степен, а по-важните и трудолюбивите – втора степен. А за мен, обикновената провинциална игуменка, далеч от центъра – първа степен… И то само под номер осем! Оказа се, че само седем души са го получили преди мене! Дори сега, известно време по-късно, все още не мога да го осмисля. Но това е правилното и лично решение на Негово Светейшество патриарх Кирил. Изказвам му най-дълбоки благодарности и дъщерна признателност. Сега трябва да помисля как да работя да оправдая такова високо доверие“.

Игумения Гавриила и досега използва всяка възможност за публична изява, за да заклеймява противниците на Лукашенко. Изказванията ѝ са толкова емоционални, че в разгара на протестите в Беларус се наложи да се извини за обидите си към хилядите протестиращи срещу авторитарния режим, които тя нарече „нехора, сектанти и тълпи безумци, които като разярено стадо огласят нашата столица със своите бесовски крясъци“. Тя заяви, че всички протестиращи срещу Лукашенко се борят децата да нямат майка и баща, а „родител 1“ и „родител 2“. Думите ѝ предизвикаха скандал и се наложи тя да се извини „на всички засегнали се“. По думите ѝ тя винаги е била „далеч от политиката, но просто подкрепя мира и морала в родината си“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cy9w 

Разпространяване на статията: