Мобилно меню

1.1010101010101 1 1 1 1 1 Rating 1.10 (198 Votes)

serbias tees3Делегация на Сръбската православна църква, водена от Черногорски митрополит Йоаникий, е на официално посещение в Москва. Митр. Йоаникий и придружаващият го Славонски епископ Йоан вече служиха в Сретенския манастир и се срещнаха с новия председател на Отдела за външни църковни връзки митр. Антоний. На 18 октомври те ще служат с патр. Кирил в храма „Успение Богородично“ в Кремъл по случай празника на Всички московски светии.

След богослужението в Сретенския манастир Черногорският митрополит увери своите домакини във вечната благодарност на Черногорската църква към Русия, „която е взела Черна гора под свое покровителство и така тя е оцеляла по време на дългото турско иго“.

Той заяви, че е дошъл да подкрепи Руската църква в този момент, „когато е трудно за целия руски народ и цялата Руска православна църква“, и се моли „за преодоляване на изкушенията и за справедливо разрешение на тези изкушения, които днес измъчват Руската православна църква, руския народ и руската държава“.

От думите му не стана ясно в какво се изразяват тези трудности за руския народ и за Руската църква и на какви изкушения са подложени.

Сръбските епископи ще вземат участие във фестивала „Сръбска утеха за руското сърце“, който ще се проведе в православния университет „Св. Тихон“ в Москва.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dparx 

Разпространяване на статията: