Мобилно меню

4.9325842696629 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (89 Votes)

imageНа 16 октомври Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посети БПЦО „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в гр. Лисабон, Португалия, по повод предстоящия храмов празник и оглави светата литургия. С владиката съслужи свещ. Захарий Бозов, който е председател на храма.

Архиерейското богослужение събра в храма българи, живеещи в града и околността. Сред присъстващите беше и посланикът на Република България Негово Превъзходителство Иван Найденов.

Богомолците припяваха заедно с певците литургичните песнопения и изповядаха Символа на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш“.

23В края на службата митр. Антоний награди свещеник Захарий с отличието протойерей за усърдното му служение и го насърчи да изпълнява своя пастирски дълг с неотслабваща ревност. Митрополитът честити празника и произнесе вдъхновено слово за равноангелния подвиг на св. Йоан Рилски Чудотворец. Той насърчи сънародниците ни в чужбина да следват примера на Рилския пустиножител, за когото земните блага не са имали значение, защото взорът му е бил устремен към живота с Бога. Ако култивираме в себе си аскетичен подход към света и не се стремим непрестанно към все по-нови и нови материални придобивки, ще се приближим до търсения от нас мир и живот с Бога, каза митр. Антоний.

 24


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpaac 

Разпространяване на статията: