Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

aux 1605263474 1В Беларус беше арестуван православният свещеник о. Владислав Богомолников, председател на храма „Богоявление Господне“ в Минск, преподавател по философия в Духовната академия и директор на Църковноисторическия музей на Беларуската православна църква. Той е член на епархийския съд на Минска епархия. Сега о. Владислав се намира в затвора в Окрестина. Там той ще бъде две седмици.

Причината е неговият протест срещу репресиите на режима на Лукашенко – през 2020 г. той отслужи панихида на площад в Минск за убития от полицията през 2020 г. Роман Бондаренко, а през 2021 г. се обяви в защита на политическия затворник, блогъра Игор Лосик, осъден на петнадесет години затвор. След началото на руската война срещу Украйна пък о. Владислав се изказва многократно срещу войната.

Свещеникът е бил арестуван в дома си, след като милицията разбила вратата. 

Това е поредният свещеник, арестуван от беларуския режим през последните месеци. На 18 юли беше арестуван предстоятелят на римокатолическия храм „Свети Дух“ Андрей Вашчук заради публикуван пост в социалните мрежи.

„Така режимът съзнателно е избрал беззаконието, той служи на злото, а там, където има зло, присъства дяволът. Ето защо те излизат от равновесие, когато чуят слово, призоваващо към покаяние“, казва свещ. Вячеслав Борок.

От 2020 г. досега не по-малко от тридесет свещеници от различни вероизповедания са подложени на репресии – арести, съд, глоби. Повечето от задържаните свещеници са римокатолици. От православните по няколко седмици в ареста прекарват о. Владимир Дробишевски, о. Михаил Маруга, о. Сергей Резанович.

Репресиите срещу духовници са само малка част от репресивната вълна в Беларус, която има за цел да потисне дори най-слабата критика срещу режима на Лукашенко.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cufc 

Разпространяване на статията: