Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

men bНа 9 септември се навършват тридесет години от трагичната смърт на известния руски свещенослужител и проповедник о. Александър Мен (1935-1990). Той убит недалеч от дома си на път за богослужение. Обстоятелствата около убийството, мотивите и виновните за гибелта на свещеника и досега не са не са изяснени.

Тази година се навършват и осемдесет и пет години от рождението на о. Александър Мен.

За днес в Москва и Подмосковието са организирани редица събития, които разказват за многоплодната проповедническа дейност на големия богослов и свещеник.

Главен организатор на възпоминанието е Фондът на името на Александър Мен. От там отбелязват, че „три десетилетия след след гибелта на протойерея хората все още го помнят и новите поколения се запознават с творческото наследство на свещенослужителя, мисионера и богослова, което буди възхищение със своята многостранност и ширина на кръгозора“.

От 9 до 11 септември с благословението на Крутицкия и Коломенски митрополит Ювеналий ще се проведат 15-тите четения, посветени на о. Александър Мен. Те ще започнат в Пушкино, където е служил и е погребан о. Александър, и ще продължат в Сергиев Посад.

В рамките на четенията ще бъде открита нова експозиция в Музея в памет на прот. Александър Мен, кръгла маса за духовното наследство на свещеника, възпоменателни богослужения.

Огромното творчество на о. Александър Мен е преведно на десетки езици. Неговите проповеди, беседи и книги оказват огромно влияние не само върху руската общественост, но и върху много хора в чужбина. На български език са преведени много от неговите книги, както и многобройни статии и проповеди.

Вижте още:
Последната проповед на о. Александър Мен – тук
На върха на планината има кръст   
Наследството на отец Александър Мен в контекста на християнството през 21 век
Преписка с прот. Александър Мен
Аз съм само оръдие в Неговите ръце
Проблемът с наследството на отец Александър Мен в руското православие


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/68x9a 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]