Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

591878 originalСлед прекъсване от няколко години заради усложнената обстановка в Украйна, от тази година се възстановява поклонническото пътуване от Шумен до два от най-големите и известни православни манастира – Почаевската и Киевопечерската лавра.

Програмата на пътуването включва:

Тръгване от гр. Шумен на 22.08.2017 г. (вторник) в 9 часа сутринта от храм „Св. Три Светители” (площад “Кристал”) в Шумен.

Пристигане в Почаевската лавра на 23.08.2017 г. около обяд. Настаняване. Свободно време и посещение на служби в манастира.

24.08.2017 г.

Ранна св. Литургия; поклонение пред чудотворната икона на св. Богородица Почаевска, която се спуска от върха на иконостаса след св. Литургия. Поклонение пред стъпката на св. Богородица, посещение на пещерния храм в лаврата и поклонение пред мощите на св. Йов и Амфилохий Почаевски чудотворци; посещение на св. Източник /Аязмо/, посветен на св. Анна, майка на св. Богородица; посещение на скита „Св. Троица”, поклонение пред частица от мощите на преп. Серафим Саровски – чудотворец, частица от от расото и от камъка на хилядодневният му подвиг. Поклонение пред кръста на св. Никита Стълпник (с полагане на всеки от поклонниците), посещение на кладенеца, изкопан от св. Амфилохий. 

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Иеромонах НиколайНа 5 юни, понеделник, когато Църквата отбелязва празника на Светия Дух, йером. Николай (Сахаров) от православния манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Англия, ще изнесе беседа на тема „Даровете на Светия Дух в нашия живот“. Беседата на известния духовник, който е племенник на стареца Софроний (Сахаров), е в рамките на поредицата дискусии „Православие и съвремие“, провеждани в книжарница „Къща за птици“ по инициатива на сайта Православие.бг.

В беседата ще участва и отец д-р Добромир Димитров от Велико Търново.

Йером. Николай (Сахаров) е роден през 1966 г. в Русия. В 1997 г. завършва богословие в Оксфордския университет, а през 1999 г. става доктор по богословие към същия университет с дисертационния труд на тема „Богословието на архим. Софроний“. През 2001 г. е постриган за монах и е ръкоположен в свещенически сан. От 2004 г. е гост-преподавател в Кеймбриджкия православен институт, където изнася лекции по Нов Завет и по история на руската религиозна мисъл на 19 и 20 в. Автор е на няколко книги и на множество богословски статии, публикувани на английски, руски и френски.

Начало на беседата в 18:30 ч.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

Dietmar SchonНа 22 май в Богословския факултет новият ръководител на Източно-църковния институт на Регенсбургската католическа епископия, Германия, проф. Дитмар Шон (Dietmar Schon, О. Р., т. е. от доминиканския орден), ще изнесе лекция на тема "Православието в диалог с исляма (1986-2012) - сравнителен поглед върху темите, методите и резултатите".

Професор Шон преподава в Католическия факултет на Регенсбургския университет. Той е специалист в областта на полемиката с исляма във Византия през 9 - 10 век. Има изследвания върху съчиненията на Теодор Абу Кура и св. Йоан Дамаскин срещу исляма, които задават модела на византийската антиислямска полемика през по-късните векове. Проф. Дитмар Шон идва у нас по покана на БФ към СУ "Св. Климент Охридски".

Лекцията ще се проведе в Конферентна зала № 8 в БФ, на 3 етаж. Начало: 11.00 часа. Входът е свободен.

Бел. ред.: През 2013 г. беше закрит Източноцърковният институт на Католическата църква в Германия, основан през 1967 г. в Регенсбург, Бавария/Германия, като дейността му се прехвърли в Институт "Йохан Адам Мьолер" в гр. Падерборн, Централна Германия. Но през септември 2016 г. католическата епископия на Регенсбург реши да възстанови за своя диоцез работата на Източноцърковния институт, който повече от половин век подпомагаше стотици православни клирици и миряни да специализират в Германия. От България там са изучавали немски език българските митрополити Неврокопски Натанаил (+), Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион и десетки още клирици и миряни.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

5astherapiatyflouvrilissiaВ навечерието на Неделя на слепия в столичния храм „Рождество Христово“, кв. „Младост-3“, ще се проведе беседа на тема „Духовната слепота и зрението на сърцето“. Присъстващите ще разберат защо в древната Църква този евангелски разказ е бил четен в нощта срещу Пасха и как чрез излекуването на слепородения Иисус Христос разкрива на всички вярващи най-дълбокия смисъл на спасението.

Божие наказание ли са болестите по рождение? Коя според Христос е най-голямата пречка за изцелението на духовната слепота и проглеждането на сърцето? И какво вижда просветленият човек, след като Христос отвори очите му – на тези и много други въпроси ще търсят отговор участниците в беседата. Лектор ще бъде д-р Златина Каравълчева.

Начало: събота, 20 май, в 15:30 ч. в енорийския център към храм „Рождество Христово“ в „Младост-3“.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

 

229 n

На 6 май в столичния храм "Рождество Христово" в кв. Младост ще се проведе беседа на тема "Кръстът на страданието. Примерът на праведния Йов и св. великомъченик Георги". Въпросът за страданието е един от фундаменталните в християнството. Кръстът на Голгота е камък за препъване на мнозина още от времето на земния живот на нашия Спасител и чак до наши дни. Човешкият разум се бунтува срещу страданието и всячески отказва да го приеме - оправдан ли е този бунт, има ли своите основания човешкият копнеж за радост и щастие още тук и сега, а не само в един бъдещ век, когато "ще бъде изтрита всяка сълза" (Откр. 21:4).

Към тези въпроси ще погледнем през примера на живота на старозаветния праведник Йов - превърнал се в символ на праведния страдалец, и чрез жертвата на мъчениците, чийто подвиг е предизвикателство към човешката логика и представи за справедливост.

Заедно с лектора Златина Каравълчева и свещ. Симеон Змейков ще търсим отговор на въпросите: Защо страдаме? Наказание ли е страданието в този живот и може ли да ни отмине горчивата му чаша? Всеки има своята Голгота, но не ни ли липсва опитът на Възкресението? И в крайна сметка: къде е нашият Бог - в тихото пристанище на мира и радостта или в бурята на изпитанието? А ако претърпим корабокрушение - и там ли е Бог?

Начало на беседата: 16.00 ч.

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен