Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

indexНа 26 март от 16 часа в храм „Свето Възнесение” - гр. Шумен смесеният църковен хор „Касиана Доместика” ще изнесе поредния си концерт, посветен на християнския празник Благовещение на Пресвета Богородица. В програмата на концерта са включени 10 православни песнопения.

Под ръководството на главния диригент и художествен ръководител д-р Юлиана Панова и с помощта на диригента Миглена Симеонова, която е възпитаник на Шуменския университет и ученичка на д-р Панова, хор „Касиана Доместика” участва в неделните и празничните богослужения на храмовете „Св. Възнесение” и „Св. Трима светители” в гр. Шумен.

Смесеният хор „Касиана Доместика” участва в публични събития, като организира и концерти за популяризиране на многогласната православна музика. От 29 ноември 2014 г., когато в храм „Св. Възнесение” хорът е именуван, са изнесени осем самостоятелни концерта и участия.

През миналата година смесен хор „Касиана Доместика” се представи успешно и на Дванадесетия международен фестивал на православната музика „Света Богородица –Достойно есть” в гр. Поморие.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

Picture 386Общинският детски комплекс в Бургас организира национален конкурс за православна поезия и проза „Христос воскресе – радост донесе“. Съорганизатори са: Министерството на образованието, РИО - Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас и Сливенска митрополия.

Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и Православието, да стимулира тяхната творческа изява, любов към изкуството, към Бога и православната вяра.

В конкурса могат да вземат участие ученици от 1 до 12 клас в 3 възрастови групи от всички училища, школи и извънучилищни звена от страната:

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Cover final frontНа книжния пазар унас за първи път излизат на български език проповедите на известния старец и подвижник на Руската православна църква о. Йоан Крестянкин. Книгата е издание на Ловчанска митрополия и съдържа проповеди на о. Йоан за Великия пост и периода от Пасха до Петдесетница. Изданието е посветено на 10-годишнината от кончина  на автора.

Предговорът на книгата е на Ловчанския митрополит Гавриил, който в продължение на 20 години е общувал и се е ползвал от духовните наставления на руския духовник. В предговора, в който владиката разказва за първата си среща със стареца и неговия дар на прозорливост, се посочва, че в проповедите на о. Йоан „усещаме Христовата благодат, с която беше преизпълнена неговата свята душа, беседваме с великия подвижник, чувстваме неговата любов към нас, неговото горещо желание да ни помага в пътя ни към Господа, към вечната радост“.

Книгата е с обем от 192 стр. и се продава на цена от 6 лв. Тя ще се продава в столичните храмове и църковни книжарници, като може да бъде закупена и директно от Ловчанска митрополия.

За църковните настоятелства и книжарници има търговска отстъпка.

За повече информация или поръчки: redaktori@predanie.bg, тел. 0888 286 937.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

indexоНовият брой на предаването "Вяра и общество" по БНТ е посветен на дискусията за образа на Васил Левски в обществото. Гостите в студиото доц. д-р Христо Темелски, директор на Църковно-историческия институт при Българската патриаршия, Елинка Бояджиева, председател на Софийския комитет „Васил Левски”, и ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичната църква „Св. София” ще разговарят по темата дали наистина принадлежат на Левски богослужебните дрехи, изложени в храм "Св. София", и дали храмът е мястото за тяхното изложение. Кой иска да омаловажи връзката на Дякона с Църквата и кой печели от секуларния му образ, са други акценти в дискусията, която може да проследите.

Зрителите ще видят специален материал за потомците на народа, който говореше езика на Христос - най-голямата общност от сиро-яковити, която живее в Европа.

На изящния и непознат иконописец Симеон Цонюв е посветен разказът за тревненския зограф от епохата на Възраждането.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

14672337На 27 декември, неделя, от 17,00 ч. в салона на Софийската митрополия ще се проведе традиционният Рождественски концерт. Проявата се осъществява с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Организатори са Софийска митрополия и Столична община – Дирекция „Култура”. Встъпително слово ще произнесе ст. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската митрополия.

В концерта ще вземат участие: хор при 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” с диригент Красимира Цуцуманова, вокален ансамбъл „Елици” при Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ" с диригент Даниел Иванов, хорова формация „Гласовете на Орфей” с диригент Венеция Караманова и камерен хор при БАН с диригент д-р Мария Вълчанова.

Концертната програма включва:

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски