Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Sv GrigoriiВ края на януари Църквата чества паметта на трима велики отци, които поставят основите на православното догматично богословие – св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов (наричани Свети Трисветители). По този повод, няколко дни преди техния празник, на 30 януари, столичната енория към храм „Рождество Христово“ и Поклонническият център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, организират поклонение до мощите на св. Григорий Богослов (329 - 25 януари 390 г.), които се покоят в Неа Карвали, близо до Кавала (Гърция).

Св. Григорий Богослов е патриарх на Константинопол, един от кападокийските св. отци, който допринася изключително много за точното изясняване на православното учение за Светата Троица. Паметта му се чества самостоятелно на 25 януари, когато в Неа Карвали се стичат християни от цялата страна. Неговите св. мощи са пренесени от родната му Кападокия от малоазийски гръцки бежанци през 1924 г. при размяната на населението между Гърция и Турция. Почти веднага в Неа Карвали е издигнат храмът, където сега се покоят неговите св. мощи. Там се съхранява и църковната утвар от стария храм в Карвали в Мала Азия, където векове наред е лежало тялото на великия Константинополски патриарх.

Повече за живота и огненото слово на св. Григорий Богослов може да прочетете в статиите: Св. Григорий Богослов за състоянието на Църквата през 4 век и Св. Григорий Богослов: За мен самия и за епископите.

Това е поредното пътуване, организирано от софийска енория и Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия. Основната цел на поклонническите пътувания е не само да се даде възможност на участниците да се поклонят на общоправославни светини, но и да се спомогне за опознаването на хората в енорията. Пътуванията, в които участват и енорийски свещеници, както и православни богослови, се превръщат в образователни пътешествия, по време на които участниците научават много неща за православната вяра и историята на нашата Църква. Свещеници, участвали в мисионерската инициатива на Софийска митрополия, споделят, че по този начин към църковния живот в техните енории са привлечени нови хора, семейства, открили за себе си красотата на православния духовен живот.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

50310944В столичния храм „Св. апостол Андрей Първозвани“ се възобновява провеждането на беседи, които ще бъдат изнасяни от различни духовници и богослови всеки понеделник, от 18 ч. Първата беседа ще се проведе на 6 ноември от 18 ч. За пръв лектор е поканен зам. деканът на БФ на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р. Павел Павлов. Той ще представи цикъл от лекции, озаглавени „Светци и святост“. Беседите ще се провеждат в храма. 

Столичният храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ (ул. „Опълченска“, №112) има дълги традиции в организирането на беседи по християнски теми. Още в тежките за Църквата години на комунистическия режим храмът е средище на християнската духовност – по инициатива на свещениците и с помощта на църковното настоятелство там редовно изнасят беседи едни от най-големите български богослови за онова време, като проф. Тотю Коев, проф. Славчо Вълчанов, проф. Иван Желев и др. Един път седмично вярващите хора се събирали да научат нещо ново и да попият от духовната храна на православното слово. През тези години се издават изключително малко църковни книги и именно беседите са били основното средство за духовната просвета на вярващите. През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом и досегашен предстоятел на храма о. Иван Касабов, но с напредването на възрастта му постепенно традицията се прекъсва. Сегашното църковно настоятелство с председател отец Стилиян Табаков решава да възобнови беседите, като продължи традицията да кани духовници и богослови, преподаватели в богословските школи у нас. Настоятелството кани всички, които имат интерес към православната духовност, да присъстват на беседите и да се включат в дискусиите по зададените теми.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

rozhdestvo hristovoЗа седма поредна година стартира Националният ученически конкурс, посветен на Рождеството на Спасителя. Той се организира от Министерството на образованието и науката, РИО-Бургас, Националният дворец на децата, Община Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас и Сливенска митрополия.

Конкурсът има за цел да поощрява и утвърждава интереса на учениците към литературата и православието, да стимулира тяхната творческа изява, любовта към изкуството и православната вяра.

Участват ученици в 3 възрастови групи от всички училища, школи и извънучилищни звена от страната:
І –ва възрастова група – от 1-4 кл.
ІІ –ра възрастова група – от 5-8 кл.
ІІІ-та възрастова група – от 9-12 кл.

3.3529411764706 1 1 1 1 1 Rating 3.35 (17 Votes)

32

През септември месец редица столични енории организират поклоннически пътувания в съседните ни балкански страни. 

От 22 до 24 септември 2017 г. се организира поклонническо пътуване във Фрушка гора, Сърбия. Инициатор е столичната енория към храм "Св. Троица" в едноименния квартал с подкрепата на просветно-поклонническия център "Св. Йоан Рилски" на Софийска св. митрополия. 

Пътуването е тридневно, с две нощувки и цена 198 лв. Водач и лектор ще е д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Маршрутът  е: София – Сремски Карловци – Фрушка гора – Белград – София. Участниците в пътуването ще се докоснат до духовното наследство и богатство на живота в най-известните манастири във Фрушка гора, този исторически център на православното монашество. С програмата и условията на пътуването до "сръбската Света Гора", както наричат Фрушка гора, може да се запознаете тук.

Отново в периода 22-24 септември може да се включите и в пътуването, организирано от храм "Рождество Богородично", озаглавено "Сръбските крале-светци", по време на което ще посетите историческите манастири Жича, Студеница, Сопочани и др. Неговата програма може да видите тук.

За същите дати - 22-24 септември още една софийска енория, към храма "Св. София", съвместно с поклонническо-просветния център към Софийска митрополия, организира поклонение до Суроти, Гърция, където е гробът на св. Паисий Светогорец. Повече за програмата на това пътуване по маршрута София-Солун-Суроти-Аспровалта-Кавала-Неа Карвали-Гоце Делчев може да прочетете тук.

С целия календар на пътуванията на софийските енории през есенните месеци може да се запознаете тук.

За записване и информация – тел.: 0700 18 244; 0878 958 468 - офис на поклонническия център; 0888 505 012 – свещ. Бисер Костадинов


3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)

indexУстен изпит за прием в специалността Теология към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе на 16 септември от 9.00 ч. в сградата на Богословския факултет в столицата.

Обявените свободни места за Теология, държавна поръчка, редовно обучение, са 8; за Религията в Европа има 6 свободни места;

По 5 свободни места има при платената форма на обучение за Теология редовно и задочно, както и за Религията в Европа - също редовно и задочно обучение.

През тази година незаетите места във факултетите на най-авторитетното висше учебно заведение у нас са 13 процента.

УСЛОВИЯ за кандидатстване:

І. Допълнителният прием се извършва в съответствие с Правилника за приемане на студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски” за учебната 2017/2018 година и в съответствие със Закона за висше образование;

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum