Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

ea901dda5692d715912a792a31b87973По традиция, установена от няколко години, всяко лято от Шумен се организира поклонническо пътуване до Почаeвската и до Киевопечерската лавра. Тази година пътуването започва от Шумен на 17 август 2018 г., петък. Заминаването е в 9 ч. сутринта от паркинга на магазин Лидл в града. Пристигането в Почаевската лавра е на 18 август 2018 г. около обяд.

Програма на пътуването:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

anastasios cnn greece2Предаването „Вяра и общество“ по БНТ-1 ще излъчи в съботното си издание интервю с Албанския архиепископ д-р Анастасий (Янулатос) по повод неговата книга Мисията на Църквата – по стъпките на Христос, която неотдавна беше издадена от „Двери“ (виж – тук). В интервю на водещия Горан Благоев архиереят, който нарича себе си „световен просяк“, разказва кое го е мотивирало да изостави любимата математика и да се посвети на духовното служение; защо като млад духовник заминава за Африка, за да разпространява православната вяра там; как е избран за глава на Православната църква в Албания и как успява да я въздигне от тежкото положение, в което тя се намира след режима на Енвер Ходжа, за да я направи една от най-живите съвременни църкви. Ще чуете също отговорите на архиеп. Анастасий на редица сложни и дискусионни теми и въпроси, каквито са: диалогът между различните християнски изповедания; какво се крие зад отсъствието на някои църкви от Всеправославния събор и как Църквата може да се справи с предизвикателствата на съвременния секуларен свят.

В предаването освен това са включени материали за 65-годишнината от възстановяването на патриаршеското достойнство на БПЦ, както и разказ за чудотворната икона на св. Георги в Гложенския манастир.

4.5393258426966 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (89 Votes)

stolichna biblioteka new 750x500.croppedНа 11 април, Светла сряда, от 18 ч. в Столичната библиотека ще бъде изнесена лекция, посветена на руската църковна геополитика между двете световни войни. Лекцията ще изнесе д-р Даниела Калканджиева, а проявата е в рамките на Центъра за академични изследвания в София с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Лекцията разглежда един от най-слабо проучените аспекти от историята на Руската православна църква: зараждането на нейната съвременна еклезиологична геополитика. В голяма степен неглижирането на този аспект е следствие от традиционния историографски акцент върху антирелигиозната политика на болшевиките, предоставящ едно ограничено виждане за Руската православна църква, отъждествяващо я със структурите на Московската патриаршия в Съветска Русия. Това възприятие се подхранва и от недостига на задълбочени изследвания за процесите, които протичат в Руската православна църква, включително и в нейните задгранични структури, между двете световни войни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Objava Predstavjane NBU Patriarch Kiril DnevnitsiНа 13.3.2018 г. в Корпус 1 на Нов български университет ще се състои представяне на Дневниците на Светейшия Български патриарх акад. д-р Кирил. Издател на книгата е Нов български университет, а организатор на събитието е „Център за книгата“ при НБУ. Книгата ще бъде представена от доц. д-р Веселин Методиев и проф. д-р Христо Тодоров, а сред дискутиращите ще бъдат съставителите на изданието гл. ас. д-р Живко Лефтеров и д-р Момчил Методиев, преподаватели и студенти от НБУ.

По време на представянето изданието ще се продава с 10% отстъпка.

Начало на събитието – 16:30 ч.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

11 sveti andrei curkoven brak svatba svatbena agencia sofiaЦърковното настоятелство при храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ в София (ул. „Опълченска“ 112) организира беседа на тема „Просветната дейност на Зографския манастир през XXI век“. Беседата ще се проведе понеделник (12 февруари) от 18:00 ч. Лектор ще бъде свещ. Козма Поповски, ефимерий на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, сътрудник в Църковно-историческия и архивен институт на Българската патриаршия и участник в научно-просветната програма на манастира „Св. вмчк Георги Зограф“.

През последните години Зографският манастир работи по програма за популяризиране на богатото духовно и културно наследство на българската обител на Света гора, изучаване на манастирската история в контекста на светогорската, българската и балканската църковна история. За тази цел манастирът си сътрудничи със специалисти от страната и чужбина в различни области. През изминалата година бяха издадени 20 празнични непубликувани и редки икони от Зограф, преди няколко дни излезе и ново двутомно издание на История славянобългарска, която се съхранява в св. обител.

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата