Мобилно меню

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (42 Votes)

5555В началото на новата академична година „Двери“ разговаря с доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на СУ, за приоритетите в обучението на студентите по богословие

- Доц. Найденов, през последните години висшето образование среща редица предизвикателства, сега към тях се прибави и работата в условията на пандемия. Как ще започне новата учебна година в Богословския факултет и как ще се провеждат лекциите и обучението в него?

- За съжаление ние не само работим, а и живеем в условия на пандемия. И както ни съветват, трябва да свикваме с това. Учебната година ще започне присъствено, като веднага трябва да отбележим, че академичната общност се съобразява с колегите (преподаватели, студенти, администрация), които са в затруднение, карантина, с риск за заболяване. С всички тях се работи индивидуално (в електронна среда, чрез електронна поща и други медии). Богословският факултет в някаква степен е улеснен в спазването на противоепидемичните мерки. Св. Синод на БПЦ – Българска патриаршия ни е предоставил сграда, в която сме самостоятелни и броят на студентите ни позволява да използваме 50% от капацитета на помещенията. С част от бюджета подсигурихме необходимото ни оборудване и средства за провеждане на обучение в електронна среда. Всичко, което се прави и организира в Богословския факултет, е в съгласие със заповедите на министъра на здравеопазването, на ректора на СУ и с решенията на Академичния съвет. Имаме готовност да реагираме според условията. Мислим за един хибриден вариант, при който да съчетаваме различни форми на обучение за определени целеви групи. И все пак: „Човек предполага, Господ разполага“.

- Започва втората учебна година, през която ръководите Богословския факултет като негов декан. В началото на мандата Ви определихте приоритетите, които стоят пред факултета (тук). Промениха ли се те след една година на поста и какво виждате като главни приоритети през учебната 2020-2021?

- Искаше ми се да е различно. Заради епидемиологичната обстановка не реализирахме редица планирани мероприятия (годишнини, работни срещи, празници), които бяха предвидени съвместно със Св. Синод и други институции. За сметка на това се съсредоточихме върху моменти от научно-изследователския и административен живот на факултета. Доста публикации и проекти, за които не достигаше ресурс (изследователски, финансов, времеви), бяха подготвени и вече са факт или скоро ще станат.

Академичното семейство има вече духовен наставник, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който беше определен от Св. Синод да ни обгрижва духовно.

Следващата година няма да е лека, но ние живеем с вяра и молим Всеподателя Бога за здраве и мир. За другото ще се потрудим.

Предвиждаме промяна в провеждането на магистърските програми, като специализацията (т. е. втората година) ще се избира не в началото, а след първата година, когато студентите вече са ориентирани и могат да дефинират интересите си. Планираме някои промени в учебните планове, за да ги направим по-интересни и атрактивни, но най-вече – реалистични.

- През миналата година богословието влезе в списъка със защитени специалности (тук), което означава, че обучението ще е безплатно за студентите. Увеличи ли се броят на желаещите да изучават специалността през тази година?

Тази година има чувствително увеличение на броя на студентите. Условно можем да кажем, че сме заели всички отпуснати от МОН места. Не ми се иска обаче да мисля, че това се дължи само на очакваното решение, богословието да е „защитена специалност“. Освобождаването от такса е само за студенти, чието обучение се явява първо в съответната образователна степен (бакалавър, магистър). През годината направихме доста неща, за да представим Богословския факултет пред обществото: комуникация с организациите на българите в чужбина, среща с митрополити и свещенослужители, засилена комуникация с духовните семинарии, постоянна и актуална информация на сайта на факултета, която да свидетелства какво се случва, поредно участие в инициативата „Европейски дни на наследството“ (дни на отворените врати) и присъствие в различни медии. Надявам се тази активност да е довела до този резултат.

- За втора година в Богословския факултет в София се провежда СДК за начални учители, които придобиват квалификация да преподават Религия. Какви са отзивите на учителите за обучението в Богословския факултет и има ли желаещи учители да се включат в програмата?

Това е наистина нещо ново за нас. МОН предлага този вид обучение по две програми – „Мотивирани учители“ и „Квалификация“, а Богословският факултет го организира. Продължителността е една година и хорариумът е 300 часа. Желанието на учителите за тази програма е голямо, което личи и от факта, че тази година групите са две (по 20 човека), като имаше по още толкова резервни кандидати. Първият курс завърши и се дипломира през януари 2020 г., като взаимните впечатления са великолепни. От него почти всички ще преподават през тази учебна година Религия. Именно на тях, както и на новите два курса 2020-2021 г. представихме учебниците по Религия, подготвени и издадени от Св. Синод. Завършилите учители не са конкуренция на завършилите богословие колеги, а са в помощ на реализирането на идеята за преподаване на Религия, защото: „жетвата голяма, а работниците малко; затова молете Господаря на жетвата да изпрати работници на жетвата Си“ (Лука 10:2).

Поздравявам цялата академична общност на СУ „Св. Климент Охридски“ с новата учебна година и моля св. Богородица да разстели светия си Покров над всички нас, та под него да намерим мир, защита и спокойствие.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6dpwu 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики