Мобилно меню

4.8703703703704 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (54 Votes)

682 oВ началото на октомври в столичния храм „Рождество Христово“ стартира нова школа по иконопис за начинаещи. Тя носи името на св. Злата Мъгленска, на която е посветен параклис в храма. За дейността на школата и първите си впечатления от работата с курсистите разказват двете преподавателки Златка Дянкова-Бешева и Даниела Сеферинкина.

- С какво изкуството на иконописта може да привлече модерният човек? В крайна сметка повечето курсисти в школите по иконопис не очакват да станат професионални художници, а изучават иконопис заради личен интерес.

- Права сте. Това, с което може да бъде привлечен модерният човек в школите по иконопис, е личният интерес. Иконописта е много специфично изкуство. За него дори и човек с художествена подготовка, ако няма вътрешно желание да започне, или поне да опита да се докосне до това изкуство, трудно би се получило. Освен техника на рисуване, изографисването е един процес и на самовглъбяване, на откъсване от битовизма на ежедневието. Отците и монасите зографи, докато рисуват иконите, се молят. Ние започваме с усвояване на техниката. Постепенно всеки човек може да усети сам за себе си какво му носи това занимание.

- Предвиждате ли освен практически и теоретични занимания? Трябва ли иконописецът да познава богословието на иконата?

download

- Курсът ни е отворен както за хора, които са въцърковени и имат познания за историята на Църквата, съответно и за иконите, като неделима част от нейния литургичен живот, така и за хора, които са в началото на своя духовен път. По-голямата част от времето ни е отделено за практическите занимания, но това не изключва присъствието на теорията в часовете. Хубаво е ние като православни християни да знаем повече за историята на иконата.

- Може ли младият човек днес да бъде привлечен от естетиката на иконата? Не е ли тя плод на естетическото мислене на една отминала епоха, което е напълно непознато днес, и в този смисъл анахронизъм.

- Човекът е търсещо същество. И днес младите хора търсят отговор на своите духовни въпроси. Това е естествено състояние, интуитивно усещане за отделеност, отпадналост…

Исторически погледнато иконата се появява и развива в определени времеви рамки. Тя е плод на естетическо мислене от миналото, но по своята същност не принадлежи на определено време или епоха, тъй като нейното предназначение е да представи в образ вечността. Бог винаги е един и същ, Той не се променя с времето. Всяко нещо в православната икона е символ, дори самото пространство е предадено с обратна перспектива. Когато заставаме пред икона, за да се молим, нашата молитва е отправена към този светец, който живее в Царството Божие, където цари живот вечен. Невъзможно е да ограничим вечността във времевите рамки на една епоха. В този смисъл иконата не би могла да се разглежда като анахронизъм.

413 n

На въпроса дали може младият човек днес да бъде привлечен от естетиката на иконата, ще отговоря, че поради своята специфика иконата не е от изкуствата, които лесно и бързо завладяват младото поколение. Но днес ние наблюдаваме все повече млади хора в нашите православни храмове, затова се надяваме, че и интересът към иконописта ще се възвърне 

- Изисква ли се опит в рисуването, за да се запише някой в курса по иконопис?

- Както казахме, курсът ни е за начинаещи. Опит не е нужен, тъй като са предвидени часове за въведение в самата техника на работа с материалите, запознаване с различните видове материали и с етапите на работа. Заниманията са планирани с постепенно усложняване и надграждане на знанията и уменията на курсистите.

Бихме искали да дадем възможност на хора, които дори никога да не са се занимавали с рисуване, да се докоснат до красотата на иконата.

- Какви са впечатленията ви от първия ден на новата школа по иконопис?

- Откровено казано, бяхме притеснени за това как ще протече първото ни занимание, но останахме приятно изненадани от положителния отзив на нашите курсисти. Всички те са хора с различни професии. Някои от тях любителски са се занимавали с рисуване, за други това са първи стъпки. Общото между тях е, че всички в определен етап от живота си са имали желанието да се запознаят с изкуството на иконописта и този курс за тях е една такава възможност.

Тук искаме да благодарим на председателя на църковното настоятелство на храм „Рождество Христово“ ик. Димитър Генчев, на всички отци и служители в храма, за това, че откликнаха на идеята ни и ни подкрепят.

Като цяло групата е много позитивно настроена и за начинаещи се справят много добре. Въпреки че нямат художествено образование, те проявяват вътрешен усет към цветовете и детайла, което е едно добро начало. Вярваме, че с Божията благословия това ще е едно полезно дело за всички нас!

Още информация:

Курсът стартира през октомври и е планиран за цялата учебна 2020-2021 година. Месечната такса е 45 лв., която се заплаща от курсиста и в нея ще са включени четири посещения по 3 часа. Групите са малки, за да се работи спокойно и ползотворно. За повече информация и записване:

Златка Бешева 0888 711 789; Даниела Сеферинкина 0899 807 513


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6dua8 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб