Мобилно меню

4.0357142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.04 (28 Votes)

VasilLevski COVER_-_JPEGАрхимандрит д-р Григорий (Лозев), монах в Троянския манастир, издаде книга, посветена на Апостола на свободата йеродякон Игнатий - Васил Левски. В нея авторът разглежда образа на големия българин чрез двата пътя на служение – служението на монаха, посветил се на Църквата, и на революционера, отдал живота си за народа.

Изданието е по случай 140-годишнината от гибелта на Апостола. Научен редактор на книгата е проф. д-р Пламен Павлов. Тя излиза с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий.

Изданието вече е достъпно за читателите и може да бъде намерено в столичните църковни магазини в храмовете: "Св. Седмочисленици“, "Св. Неделя" и "Св. Петка" - Стара (до Софийска митрополия), както и в Троянския манастир.

В резюмето си за книгата, написано за читателите на „Двери“, архим. Григорий казва:

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (32 Votes)

167729zПрез този месец в Бургас и София ще бъде представена новата книга на Николай Фенерски "Не казвай на майка си". Представянията ще бъдат на 4 октомври, днес, от 19 часа в "Морско казино", Бургас; 11 октомври, от 18 часа в книжарница "Хеликон", Бургас, и на 31 октомври, от 19:30 часа в Студио 5 на НДК, София. За втората книга на Николай Фенерски писателят Деян Енев пише:

Сборникът с разкази на Николай Фенерски "Не казвай на майка си" издава един непоклатим разказвач, който владее думите така, както грънчарят владее грънчарското си колело, както хвърлячът на ножове владее ножовете си, както тромпетистът владее тромпета си. Николай Фенерски може да опише пейзаж, случка, човек и душевно състояние с най-точните думи и нито една от тях да не кънти на кухо. Затова той може да си позволи да напише разказ за това, как ненаситно гледа звездното нощно небе и този разказ да не прилича ни най-малко на сладникава лирична импресия; може да си позволи да напише разказ за един събирач на мъртви бебета, захвърлени на боклука, и този разказ да не прилича на глас от ада.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Излезе от печат поредният трети том на „Псалтикиен минейник” на съвременен български език, съдържащ песнопения за празничните дни през месеците юли, август и септември. Преводите и адаптациите на песнопенията са дело на академик Методий Григоров – протопсалт на Българската православна църква, като текстовете са редактирани от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

Веднага искам да подчертая, че този том е по-голям и по-обемен в сравнение с първите два. Съдържанието му надхвърля 300 страници. Докато в първия том се предлагаха службите на 16 празника, а във втория на 11, в този са поместени службите на 19 църковни празника: на св. безсребърници Козма и Дамян, св. великомъченица Неделя, св. мъченици Кирик и Юлита, св. великомъченица Марина, св. пророк Илия, св. Мария Магдалина, Успение на св. Анна, св. великомъченик Пантелеймон и св. Седмочисленици, Изнасяне на св. Кръст, св. мъченици Макавеи, Преображение Господне, св. апостол Матия, св. пророк Михей, Успение Богородично, Отсичане главата на св. Йоан Кръстител, Начало на църковната година, преподобни Симеон Стълпник, Рождество Богородично, св. праведни богоотци Йоаким и Анна, Въздигане на св. кръст Господен и св. апостол Йоан Богослов. На всеки един от по-горе изброените църковни празници в сборника са включени всички стихири на “Господи воззвах”, всички стиховни стихири, тропарите, седалните, стихирата след 50 псалом (ако има такава), светилният, хвалитните стихири и кондакът (пропуснати са само каноните).

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (108 Votes)

Korica-Schmemann-za pechatnica 1 korНа 15 май в Червената къща бе представена нова книга на прот. Александър Шмеман на български език – Неделни беседи и статии, издание на фондация Комунитас. Водещ на срещата беше Тони Николов, а книгата бе представена от свещ. Божидар Маринов, ефимерий на Софийската духовна семинария, преводача Борис Маринов и редактора Димитър Спасов.

След встъпителните думи на Тони Николов върху историята на радиобеседите, произнасяни от о. Александър за руската редакция на радио Свобода в продължение на три десетилетия, Борис Маринов говори за композицията на българското издание, включващо, по предложение на проф. Калин Янакиев, и пет от знаковите за творчеството на о. Шмеман статии, като се спря подробно върху три от тях: Църква и църковно устройство, Към богословието на съборите и Между утопията и бягството от действителността. Димитър Спасов представи своята гледна точка върху причините, поради които Беседите на о. Александър продължават и днес така силно да въздействат върху читателите. Свещ. Божидар Маринов акцентира върху проповедта като част от свещеническото служение сред верните, както и като форма на мисия в света. Той се спря и върху другите две статии в сборника, а именно „Богословие и Евхаристия” и „Доклад до синода на OCA (Orthodox church of America): Изповед и причастие”.

В препълнената зала почитателите на творчеството на прот. Александър Шмеман разсъждаваха върху връзката между проповедта и християнското богословие, което все повече се превръща в затворена академична дисциплина, откъсвайки се от началата си на лична среща с Христос. Неделните беседи на о. Шмеман разкриват с характерния за автора кратък и въздействащ стил вписването на празниците от църковната година в еуфоричната ваканционност на съвременния секуларен свят.

4.7829457364341 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (129 Votes)
kniga_2.JPGЗа първи път на български език излизат личните дневници, водени в продължение на десетилетие от о. Александър Шмеман, дългогодишен декан на семинарията „Св. Владимир” в Ню Йорк. Формата на дневник придава допълнителен изповеден характер на изказаните мнения, критики и разсъждения по изключително широк кръг теми и въпроси – православието като живот и наш отговор в света, постоянната подмяна на вярата в Живия Христос, преклонението пред „религията”, анализи и литературна критика на творчеството на световно известни поети и писатели, срещи с изключителни личности като А. Солженицин, „лявото” и „дясното” в политиката  и много други.

Радост от живота и от Божието присъствие в него и благодарност за всичко – това са двете чувства, които неизменно пронизват стотиците страници текст на о. Александър.

Дневници 1973-1983
 на прот. Ал. Шмеман е издание на фондация „Комунитас”. Преводът е направен от Борис Маринов, предговорът е на проф. Калин Янакиев, а редакцията е на Д. Спасов. Изданието е от 939 страници.

Книгата може да бъде намерена в книжарници Хеликон, християнска книжарница А. Ронкали, Български книжици, Православната книжарница, Нисим и др.

Специално за читателите на Двери и с любезното съдействие на издателите публикуваме откъси от книгата – тук.

 

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики