Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)
св. ЛюдмилаСв. Людмила живяла в края на ІХ и началото на Х в. По произход била сръбска княгиня. Била омъжена за чешкия княз Боривой и отишла да живее в Чехия, тогава езическа страна. Просветени за истинността на християнството, двамата съпрузи приели кръщение от св. Методий, просветителя на славяните, който тогава бил Моравски архиепископ.

Св. Людмила и княз Боривой построили първия християнски храм в Бохемия, близо до Прага. Те се грижели за разпространението на християнството в чешките земи. Не само издигали църкви, но поканили от България духовници, които да просвещават чехите в истините на Христовото учение.

Княз Боривой починал на 36 години и оставил трима синове и една дъщеря.


След като овдовяла, св. Людмила се отдала на благотворителност и грижа за бедните. Заживяла още по-строг и благочестив живот, с което спечелила любовта на чешкия народ. По време на управлението на нейния син Ростислав (Братислав), което продължило 33 години, св. Людмила се грижела за укрепването на християнството в Чехия.
След смъртта на Ростислав на престола се възкачил неговият 18–годишен син Вячеслав, възпитан в християнството от св. Людмила. Но майката на Вячеслав, Драгомира, искала да върне чехите към предишните им езически вярвания и започнала преследване на християните. Тя мразела Людмила и, използвайки младостта и неопитността на Вячеслав, по всякакъв начин я притеснявала, така че св. Людмила била принудена да напусне Прага и да се оттегли в гр. Течин. Но и там не намерила желания покой.

гробът на св. ЛюдмилаДрагомира изпратила в Течин двама боляри, които да убият свекърва й. Те събрали съмишленици, през нощта нападнали двореца, в който живеела св. Людмила, нахлули при нея и я удушили. Това станало през 928 г., когато мъченицата била на 61 години.

Погребали я край градските стени на гр. Течин. Около гроба й започнали да се случват чудеса, които не останали скрити за народа. Княз Вячеслав, като научил за чудесата, ставащи на гроба на баба му, тържествено пренесъл нетленните й мощи в Прага и ги положили в храма „Св. Георги Победоносец”.

Св. Людмила се счита за покровителка на Чехия и на гроба й продължават да се случват чудеса. Паметта й се чества на 16 септември.

храмът на св. Георги в Прага„Св. Георги” бил най-древният православен храм в Прага, по-късно станал католически, а в момента е музей. Там се покоят мощите на св. Людмила, но достъпът до тях е затруднен.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ark8 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики