Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)
Денят на Българската просвета и култура и славянската писменност 24 май бе тържествено отпразнуван и в германския град Регенсбург.

Там през 870 г. на така наречения «Alter Kornmarkt» (стария житен пазар), св. Методий е предаден на съд, осъден и изпратен на заточение. На това място е поставена паметна плоча от признателния български народ за спомен от пребиваването на първоучителя на всички славяни св. Методий в Регенсбург.

Отец Виктор Иванов-Цимер, нашият свещеник в Регенсбург и Пасау, отслужи празнична св. Литургия по повод деня на славянската писменност и култура, за чест и слава  на светите братя Кирил и Методий, поставили началото на златния век на нашето съществуване като държава.

На клира пяха г-н Вадим Зубик, завършил богословие в Киев, и г-н Георг Хан, диригент на немския църковен хор в Регенсбург.

След службата беше направено литийно шествие през центъра на града; пазителите на реда в Регенсбург придружиха шествието до неговия край.

Литията беше оглавена от Иван Илиев, църковен настоятел на БПЦО в Регенсбург, който носеше светото Евангелие, следван от Йордан Пашев, носещ хуругвата с изображението на светите братя Кирил и Методий, която е негова изработка (той е богослов и художник). Следваха ги отец Виктор и петдесетина ентусиазирани българи, между които Негово Превъзходителство консулът на Република България в Мюнхен Атанас Кръстин, д-р Кънчева, църковна настоятелка на БПЦО в Регенсбург и председател на Баварско–българския културен клуб в града, следваха българи, работещи и живеещи в града, както и български студенти от университета в Регенсбург.

Всички пееха химна на св. братя Кирил и Методий «Върви, народе възродени», който Стоян Михайловски е написал през 1892 г. в град Русе за увековечаване на великото дело на светите братя.

За първи път по централните улици на Регенсбург прозвуча химнът на светите братя и то с целия си оригинален текст, така както го е написал Стоян Михайловски преди повече от един век.

Пред възпоменателната плоча беше отслужен кратък молебен и провъзгласеното накрая от о. Виктор многолетствие за здраве и благоденствие на православния български народ, изпълнено от всички сънародници, огласи площада, станал свидетел на осъждането на св. Методий и неговите ученици св. Климент (по късно епископ Охридски), св. Наум и св. Ангеларий.

На основата на създадената от светите братя Кирил и Методий азбука (глаголица) св. Климент Охридски създава азбуката, на която пишат и четат днес почти половин милиард от населението на земята. Тази азбука св. Климент Охридски  именува кирилица за чест и слава на своя учител св. Кирил.

От влизането на България в европейския съюз през 2007 г. кирилицата е в употреба и в Европейския съюз наравно с латиницата и гръцката азбука, което е още една победа и достойнство за светите братя и тяхното дело. Това дело пребъдва и ще продължава да пребъдва във вековете.

През 1980 г. папа Йоан Павел II провъзгласи светите братя Кирил и Методий за светци-закрилници на Европа.

С преклонение на главите си пред паметната плоча на св. Методий българите в Регенсбург изпросиха молитвеното застъпничество на св. Кирил и св. Методий за грешния и изстрадал български народ.

Нека ни е честит празникът и на многая лета!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kx4 

Разпространяване на статията: