Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

f 10632625Милосърдието на св. Филарет Милостиви, преминало границата на личното и семейното в неизмерната обич към ближните, вдъхнови идеята да бъде събрана и подредена на една интернет-страница полезна информация за нуждаещи се хора и каузи в България. Инициативата официално стартира преди една година на 1-ви декември - деня, когато честваме паметта на светеца. На страницата milostiv.org са добавени координати, снимки и друга информация като банкови сметки на новострящи се православни храмове и такива, които се нуждаят от ремонт, домове за деца, лишени от родителска грижа и за деца в неравностойно положение, както и на домове за възрастни хора. Сайтът се поддържа изцяло от доброволци, които не събират пари, а единствено предоставят полезна информация в опитите си да свържат нуждаещите се с тези, които искат да помогнат според възможностите си.

Неформалната организация се опитва да насърчи хората в желанието им да помагат, предоставяйки идеи и информация, с убедеността, че дори и с малко възможности, но много ентусиазъм и усърдие могат да бъдат постигнати реални резултати.

До момента са създадени лични страници на 16 дома и 9 храма, като информацията продължава да се попълва. Редовно се публикуват и новини за благотворителност. 16 доброволци се включиха в идеята интернет-страниците да бъдат преведени на английски език, за да могат и хора, и организации от чужбина да помогнат на каузите.

Наскоро екипът на "Милостив" организира доставянето на близо 700 Библии за деца в 15 от домовете за деца с надеждата да ги зарадват за Рождество. Издателство "Слънце" и фондация "Приятели на България" предоставиха Библиите, които са от изданието на Светия Синод на Българска православна църква.

Идеята на "Милостив" е вдъхновена и от вярата, че в България има много хора, които са съпричастни към страданията на другите, не само когато те са техни близки или семейство, но и към хора, които никога не са виждали, не познават, но могат да съпреживеят заедно с тях тежките им мигове. Повече от 3000 човека вече са харесали страницата във facebook. Многото отзовали се хора от различни възрасти и населени места и силното им желание и усилия да помагат на нуждаещите се оправдават тази увереност.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9kc9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит