Мобилно меню

4.09375 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (32 Votes)
Reiki.jpgЗа да разберем Рейки, трябва да се върнем назад в историята му и да проследим внимателно как е възникнало и какви са били подбудите на създателя му. След това, да погледнем плодовете, които дава, и тази картина ще даде правилния отговор на трезвомислещия човек.

Преподавателят по философия в Токийския университет д-р Микао Усуи бива провокиран от студент с неправилния въпрос: “Как е лекувал Христос?” И заради това че той, преподавателят, не е успял да отговори на този въпрос, честта му е била накърнена (както знаем, японците издигат в култ “честта”, в името на която даже са се самоубивали). Микао Усуи напуска университета и отива в Тибет да намери отговор на въпроса (тук може да се запитате: Защо в Тибет, като те не познават християнството?!)

За кратко време там той усвоява медитацията. В един такъв момент на медитация му се явява Христос и му показва как да лекува.

Тук трябва да уточним, че дори и за будистките традиции са нужни много години медитация, за да можеш да влизаш във връзка с невидимия свят, като в началото, ако получиш видения, образ или глас, трябва да не им се обръща внимание.

И така, Микао Усуи получава в медитативно състояние и “ключове”, които да му помагат да влиза във връзка с определени духове.

Но засега да спрем дотук със създателя и да погледнем какво е произлязло от Рейки. В момента има няколко ралични системи Рейки. Всички те си имат степени. За всяка “инициация” (посвещение) се плаща такса. Един курс на инициация трае обикновено една събота и неделя. За това време ти предават техниките за контактно и безконтактно лечение или други способности. За две-три инициации ставаш лечител. Всеки лечител трябва да взима такса, за да ти направи Рейки. Колкото по-голям майстор по Рейки е, толкова таксата е по-висока. Схемата е доста комерсиална и могат да се правят паралели и с други окултни школи – като при “Универсална енергия”, например.

Характерна за такъв тип школи е агресивността на разпространение на учението им. Например при среща с познат, още със здрависването, те му правят диагноза на тялото, мислите и чувствата, почват да правят Рейки (според думите им – “да го обливат с любов и енергия”) “за негово добро”, а не им идва наум, че човекът отсреща може и да не иска това; или още с първите думи те “натискат” като ти казват: “Дай да ти направя едно Рейки”.

Характерно за школата е, че използва християнски термини, обвити в различен смисъл. Например за рейкиста понятието Любов е най-възвишено чувство, но в него той вижда една еуфория на положителни чувства. Липсват аспекти на любовта от типа на: търпение, смирение, себеотричане (състраданието го дават, но в замяна търсят облага). А може би вярата им в закона: “даваш и получаваш”, както и в обратния: “Получаваш, значи трябва да дадеш” ги прави нехристияни! Самочувствието им е високо, но прикрито с философия.

В крайна сметка, няма и един рейкист, който да е в хармония със себе си и с околните (особено в семейно отношение), което ни навежда на мисълта, че това са объркани хора.

А накрая може да споменем още един интересен факт. Скоро един майстор по Рейки ми каза: “Моят майстор ми каза имената /ключовете/ на духовете, с които се работи в по-горните нива и това са староеврейските имена на падналите ангели....”

Изводите са за вас.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/34f 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж