Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

79036032 ea785b70faГодината свършва, а надеждите не свършват и Бог ти дава от земните блага и от Своето благоволение. Дарява ти от Своите блага това, което не заслужаваш, и ден след ден ти вървиш с Господ и Той с тебе. Бог те приближава към Себе Си и биваш жив, и черпиш от Неговата благодат и се освещаваш и оставаш жив.

Ти си дарен отгоре, не забравяй! И ако разбереш това, ти ще вървиш пред Него. А ако вървиш пред Него, ти няма да се спънеш и да се нараниш, като паднеш насред пътя, но ще се изправиш, защото Господ иска да си с Него до края. И знай, че всички премеждия пред тебе ще се премахнат, когато Той бъде твоят път и краят на твоя път. И не забравяй за целта на твоето шествие, тоест за Самия Бог, тъй като преди Него нищо не е било, нито след Него ще бъде нещо. И ако по време на твоето шествие се нараниш, то Той ще превърже раните ти, за да можеш да изтърпиш всичко.

Кажи: "О, Господи, спаси ме от мрака по време на моя път, за да не би да се спъна и да падна". И знай, че поради немощите Той те пази от злото, което ти се изпречва на пътя, и Той те води към просвещение. На пътя няма нищо друго освен Бога, затова не бой се, защото праведниците, които са на небето и земята, са с тебе, докато не стигнеш до просвещението.

По време на пътя си не съжалявай за нищо, защото Твоят Просветител е с тебе и те пази от всички съблазни. Не бой се, защото нищо не ще ти попречи да видиш Господ. Ти не вървиш сам по пътя. А целта на пътя е Той. Тогава ти вървиш в надеждата, а този, който върви в надеждата, върви във вярата и следователно той върви по пътя на доброто, докато Бог ни опазва в него, понеже Той Самият е добро.

А ние, вярващите, вървим заедно по пътя, затова недей да криеш своята немощ, защото братята ще те опазят от всяко зло чрез молитвата и добрия свой пример. Бъди с благочестивите братя, които не падат в съблазън, а се изправят, вървейки стъпка по стъпка по пътя на спасението.

Бъди с Бога, за да остане и Той с тебе. Той винаги простира Своята десница към тебе, затова недей да се боиш. И ако наистина Господ е твоята цел, ти няма да паднеш по пътя. Постави твоята душа изцяло в ръцете на Господ, за да не отслабнат силите ти. И ако наистина Господ бъде в тебе, силите ти няма да отслабнат.

Търси лицето Му, защото то е заветната цел. Да нямаш друга цел освен тази и не се спирай при друго нещо. И както си започнал своето шествие към Бога, така и го завърши при Него, тъй като няма друг освен Него. Ако Го обикнеш, Той ще те обикне с пълната любов, която е обещал на Своите възлюбени. Не се стреми към привидения, към несъществуващи или недействени неща. А се устремявай към Него Едничкия и ще Го намериш във всеки момент и във всеки копнеж на своята любов.

Източник: сп. "Моето паство", бр.53/2017 г. نشرة رعيَّتي، عدد53، 2017م.

Превод от арабски: Виктор Дора


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua84k 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики