Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Hristos_12v.jpgПроповед върху неделното евангелско четиво - Мат. 15:21:28

Поведението на жената хананейка е впечатляващо. Доближава се до Иисус Христос и силно Му вика да избави дъщеря й от беса. Детето се мъчи и майката прибягва до милостта и човеколюбието на Бога, за да бъде излекувано.       
И днес има много демонизирани, бесновати, които се мъчат сами, но измъчват и родителите, и роднините си.

Повечето от тези явления се определят като нервно-психически разстройства. Но особено характерно е, че вярата в личността на човеколюбеца Иисус съставя съществен фактор в лечението на психическите болести.

В днешния откъс обаче не се чува викът на обладаното от бесове дете, а силният умоляващ глас на майката. В началото Христос отказва да изпълни нейното искане, за да изпита вярата й. И жената-чужденка[1] със смирение и искреност заявява вярата си в силата Христова. Резултатът е, че станало това, което тя поискала. Такава била и мисията на Христос: да изгонва бесовете и да лекува развалата на природата с връхна точка – самата смърт.

Всичко, които сме кръстени в името на Светата Троица, сме членове на живия Христос. Членове сме на Църквата, където намираме истината и спасението. С благодатта на животворящия и живоначален Свети Дух се избавяме от лъжата и измамата, от бесовските сили, които повреждат ума и волята ни и помрачават съвестта ни.

Бесът никога не се успокоява, братя! Явява се в различен вид, за да мъчи хората, докато им навреди напълно и ги доведе до отчаяние и безнадеждност.

Църквата е майката на християните. Тя е цялото евхаристийно тяло, в което се поместват всички кръстени вярващи независимо от националния им произход, пола, езика, общественото положение и жизненото им ранище.

За всичките членове на тялото Христово майката-Църква вика и крещи с една уста и с едно сърце към триипостасния Бог. Вика Го и Го умолява да измени честните дарове при евхаристията в честно тяло и честна кръв Христова, така че да се измият греховете на онези, които ги приемат. Да се просвети умът, да се очисти душата и да се разгромят бесовете на високомерието, завистта, развалата и на самата смърт.


[1] Жената не била еврейка, а от местното население на Ханаан, затова е наречена хананейка.

Проповедта върху апостолското неделно четиво за тази седмица виж: Храмът на Живия Бог

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/cck6 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора