Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

tri_svetiteli.jpg

Днес, на празника на св. Трима светители, почитаме особено подчертано тримата най-велики отци и учители на православната ни вяра и им благодарим за съкровищницата на духовния им опит и божествените познания, които ни завещаха.

В днешното апостолско четиво (Евр. 13:7-16) св. ап. Павел подтиква евреите от своето време, които вече са били станали християни, да подражават на св. отци. За евреите отци и учители са били родоначалниците на Израил и пророците. Всички тези „праведници“ от Стария Завет, които са жадували богооткровеното Слово и са очаквали, че Бог ще стане човек, за да ги спаси от греха и смъртта. Затова те са се стремели непрестанно да разпалят това очакване сред народа и неотстъпно да поддържат почитта към заповедите на Закона.

Законът обаче още не е съдържал пълнотата на истината, която е любовта. И е трябвало Бог да стане човек, за да се допълни Закона. Затова както те, така и пророците, и народът на Израил са били в очакване. Ние обаче, братя, новият Божи народ, вече не чакаме. Бог стана човек, за да може човекът да стане бог, за да побеждава тлението и смъртта.

Апостолите са Го видели, слушали са Го. Видели са Христос разпнат на Кръста, докоснали са Го, когато е възкръснал, видели са Го като Богочовек да се възнася на Небесата. Това, което са очаквали пророците и са видели апостолите, това са предали на учениците си и учениците им са предали на своите ученици. Св. отци и майки, преподобни пустинници, мъченици – първомъченици и новомъченици, светци, велики учители на Църквата, проповедници на въплътеното Слово, всички те живеят вече пълнотата на Закона и пророците, на Сина и Слово Божие, т. е. живеят обожавания от нас, Спасителя Иисус Христос!

Но и всички ние, вярващите християни по целия свят, които сме кръстени в името на Светата Троица и се доверяваме на Кръста и на Възкресението на Господа, имаме и ние своето очакване като Църква. Нашата църква очаква и се бори за славата на Кръста и на Възкресението. Бог става човек, изпълнява цялото божествено домостроителство,[1] изпълнява плана, за да се спасява човечеството.

Ние обаче Го очакваме тук и сега и Го чувстваме „роден, разпнат, погребан и възкръснал от мъртвите“.[2] Копнеем и се надяваме на нескончаемото Му животворно присъствие в нашето битие и в целия свят, за да има всичко живот и дъх, и смисъл – и миналото, и настоящето, и бъдещето. С две думи, за да живеем в животворното Му присъствие и никога в ледената празнота на Неговото отсъствие.

Тайната на вярата обаче изисква постоянна готовност и молитва. „Бъдете готови“, – казва Господ – „борете се да влезете“.[3] В духовната си борба имаме за поддръжници отците на Църквата, тримата велики светилници Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Наши водачи са просветените отци със словото си, с творенията си, с ненакърнената си нравственост, с делата си, с човеколюбието си, с тревогата си за неправдата в обществото.

Те ни учат как да разбираме не само православието, т. е. правилното учение, но и правилното действане. И това, което днес ни насърчават, е да четем Св. Писание и особено Новия Завет. Да участваме в светите богослужби без да забравяме, че двете св. литургии произлизат от двамата светци – Йоан Златоуст и Василий Велики. Да взимаме дейно участие в св. Литургия, приемайки св. Причастие.

Учат ни да сме човеколюбци – помните Василиадата![4] – във връзка с неправдите, които търпят събратята ни в обществото. И най-вече да се молим Бог да освети пътя ни, така че да разбираме съвременния човек и своето време.

Превод: Бисерка Велинова

[1] Ще рече, Божия план за спасението на човечеството (бел. прев.).
[2] Думите са от Символа на вярата (бел. прев.).
[3] Цитатът е съчетание от две евангелски места: Мат. 24:44 и Лука 13:24, които предават думи на Иисус Христос (бел. прев.).
[4] Василиада е наречен комплексът от благотворителни заведения, създадени от св. Василий Велики за посрещане на нуждите на бедните и страдащите хора (бел. прев.).

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ykq 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски