Мобилно меню

3.4615384615385 1 1 1 1 1 Rating 3.46 (13 Votes)
Веднага и без всякакво колебание отговарям: За мен Господ Иисус Христос е моят ближен. Защо? Защото съм Негов приятел, заради мене грешния Бог Отец Го изпрати да се въплъти, за да повярвам в Него и да имам живот в Неговото име. Заради мен и моето спасение Той стана Човек, страда, бе погребан, възкръсна, възнесе се и седи отдясно на Отца и пак ще дойде да ме подложи на съд. Той ме научи да възлюбя Господа Бога с всичкото си сърце, душа, разум, сила и ближния като себе си. В притчата за Милостивия самарянин Той ми показа, че моят ближен е онзи, който се нуждае от милост и на когото трябва да я окажа безрезервно. Той ме уверява на Месопустна неделя, че когато давам хляб на гладен, чаша вода на жаден, когато посещавам болен, посрещам странник или спохождам затворник ­ всичко това Нему съм сторил. От Него зная новата заповед: да обичам всеки човек и да бъда милосърден. От него се уча да прощавам, да искам прошка и да бъда в мир с всички човеци.


Твърдо вярвам, че когато изричам думите на Господа, аз изразявам чадолюбивото си упование на Божията отеческа любов и милост и прилагам на дело моята любов и благоволение към човеците. Св. Йоан Богослов ме насърчава в това мое разбиране, че Господ Иисус Христос е моят ближен, защото с обичта ми към Него аз следва по-добре да виждам брата си, към когото се старая да не изляза лъжец, а състрадалец. Като монах постоянно нося на тялото си раните на Господа Иисуса и се старая като св. Христофор да нося теготите на другите с мисълта, че върху ми е лекото бреме на моя Христос. Налагам благото Му иго върху си, правя всичко възможно Неговите мисли да са мои мисли и така да изпълня първата и втората заповеди, по-голяма от които няма. От евангелието на Господа се уча да приемам всяко дете в Негово име, както и всеки, който не е против мене и ми стори добро в Негово име, защото съм Христов. Негово е предупреждението да мисля само за това, що е Божие, а не що е човешко, както и да не съблазнявам никого от тия малките, които вярват в Него. Св. апостол Павел също ме подкрепя в съзнанието, че Иисус Христос е в мен, изпълня всичко в мен, мога много да обичам всинца с любовта Иисус Христова и съм близък с всеки чрез кръвта Христова.

Създаден в Христа Иисуса за добра воля и с Него в мен, и аз имам Неговата власт да създавам, а не да разстройвам, да бъда доброволен пожертвувател по силите си и извън силите, да залягам за доброто не само пред Господа, но и пред човеците. Само чрез Него и действащата в мен Негова сила аз мога да извърша несравнено повече от всичко, що прося или за каквото си помисля.

Така, считайки Господ Иисус Христос за мой ближен, за мен е по-лесно да виждам моя ближен и в лицето на всеки нуждаещ се брат или сестра, на които според силите си трябва да оказвам милост, тъй необходима както за мирния край на живота ми, така и за моя добър отговор на страшното Христово съдилище.

Така, виждайки Господа в мен и моя ежедневен живот, аз по-лесно общувам в молитва с Него, приемам Го в св. Тайни и всякога размишлявам как би постъпил Той, ако е на мое място и според заповедите Му проявявам готовност да бъда полезен на всеки брат или сестра, които носят Неговия образ и подобие.

Така, убеден, че Спасителят е моят ближен, всичко що върша с мисъл, дума или дело, всичко върша в Негово име, като благодаря чрез Него на Бога Отца. Също чувствам една пъргавина да върша всичко от душа като за Господа. Оттук имам и убеждението, че ще получа наследство от Господа, понеже на Господ Иисус Христос служа.

Св. апостол Павел нарича това тайна, а именно, че Христос, упованието на славата, е в мен. Него аз изповядвам, в Негово име вразумявам ближните и ги уча на всяка премъдрост, та всички тях, като мои духовни чада, да представя съвършени в Христа Иисуса. Затова се и трудя и подвизавам по Неговата сила, която мощно действа в мен.

Така, изследвайки себе си дали съм във вярата и чудейки се извънредно на всичко хубаво, което Господ върши, аз оставам верен на думите Му: "Който изпълни волята Божия, той Ми е брат, и сестра, и майка" (Марк 3:35).

ЦВ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x3uq 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики