Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

522 nНа Светла събота, 22 април, почина бившият Гродненски архиепископ Артемий (Кишченко). Той е починал в болница на 71-годишна възраст.

Името му стана известно, тъй като той беше единственият беларуски йерарх, който осъди насилието на режима на Лукашенко през 2020 г. при смазването на протестите и го определи като несправедливост, която противоречи на Божията правда. За правотата на неговата оценка свидетелстват по-натъшните действия на беларуския президент, който днес открито нарича себе си диктатор, а в страната се установи репресивен режим, чиито жертви станаха и свещеници.

За тази си позиция, заявена съвсем сдържано, но получила голям публичен отзвук, архиеп. Артемий беше принудително отстранен от заеманата катедра през 2021 г.

Преди Великден т. г. двама от най-близките клирици на архиеп. Артемий – прот. Георгий Рой и отец Александър Кухта, преминаха към Вселенска патриаршия и отслужиха в Литва първа литургия за православните беларуси в новата си юрисдикция. Подробности за здравословното състояние на архиеп. Артемий тогава не бяха известни, но мнозина очакваха, че техният епископ може да последва тяхното решение и така да стане ядро на нова православна юрисдикция в Беларус.

За покойния архиеп. Артемий известният руски историк и религиовед проф. Андрей Зубов написа:

„Той единствен от беларуските архиереи, следвайки закона на живия Бог и наш Господ Иисус Христос, се застъпи за измъчваните от тиранина хора и за онази дадена от Бога свобода, която по природа принадлежи на всеки човек като Негов образ и подобие, и която сатанистите от всички разцветки винаги искат да отнемат, желаейки да се подиграят със Самия Творец, поробвайки Неговото висше творение и превръщайки човека в инструмент за безумните желания на властниците на този век. Познавам владика Артемий от много години. Мъдър и скромен, той винаги е бил за мене пример за истински добър християнин, пример за истински епископ“.

Ето как говореше владика Артемий: 

„Църквата не бива да бъде безразлична към всичко, което се случва… Ще ви кажа личната си житейска позиция: сестра ми се грижеше за един възрастен писател през 80-те години… Този човек казваше: „Лежах в затвора при поляците, лежах в затвора при съветския режим и при германците“. Ето, това е позицията на един вярващ човек! Вярващият човек е непримирим със злото. Той не се съобразява с управляващите. Той прави това, което Христос е заповядал. Колко примера имаме в историята? Иван Грозни е залял с кръв Велики Новгород. И какво му е казал митр. Филип в очите? „Ти си кръвопиец!“. А те са били съученици. Той го е взел от Соловки и го е издигнал до Московски митрополит. Това е била световноизвестна катедра. Онзи обаче отишъл при него и му казал: „Ти си палач!“. Защото е бил християнин и свещеник, и това е неговата мисия“.

Бог да прости Артемий архиерей и да го приеме в Своята радост!

Вижте също:

Московска патриаршия отстрани единствения беларуски епископ, осъдил насилието в Беларус

Гродненски архиеп. Артемий: Постъпихте нечестно, отстранихте ме от катедрата!

Гродненски архиеп. Артемий: С мълчанието се предава Бог


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxay8 

Разпространяване на статията: