Мобилно меню

4.9669421487603 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (121 Votes)

mikhail simonovШестдесет и три годишен руски православен християнин стана първият човек, осъден на затвор за това, че е изразил с религиозни термини несъгласието си с руската война в Украйна. Михаил Симонов е обвинен в разпространяване на „невярна информация“ за руските въоръжени сили на основата на „политическа омраза“ заради две публикации в социалните мрежи, в които той осъжда руските нападения срещу Киев и Мариупол.

През март 2022 г. той пише в социална мрежа: „Убиваме деца и жени, а по Първи канал на телевизията пеем песни. Ние, Русия, станахме безбожници! Прости ни, Господи!“. Именно тази публикация става основа на обвинението му.

На 30 март 2023 г. Московски съд осъди Михаил Симонов на седем години затвор, последвани от четиригодишна забрана за използване на интернет. Той е в следствения затвор № 5 в Москва от ноември 2022 г. Пред съда М. Симонов моли да бъде пуснат под домашен арест заради влошено здраве – хиперторични кризи, главоболие и губене на съзнание, коронарна болест на сърцето. Молбата на защитата му не е удовлетворена и той остава в следствения арест в Москва в очакване на евентуално обжалване.

Михаил Симонов е обвинен по чл. 207.3 от Наказателния кодекс, който Владимир Путин подписва през март 2022 г., малко след руската инвазия в Украйна.

Руснаците, които се противопоставят на войната, включително малък брой такива, които го правят на религиозна основа или изразяват несъгласието си с религиозни термини, също са преследвани по чл. 20.3.3 от Административния кодекс за „Публични действия, насочени към дискредитиране на използването на въоръжените сили на Руската федерация“.

Анна ЧагинаОще двама души – и двамата православни християни – са подсъдими заради противопоставянето си на религиозна основа на войната на Русия срещу Украйна. Единият е о. Йоан Курмояров, който е в следствения арест от юни 2022 г. заради видео, в което казва, че в Православието няма свещена война, а в рая ще отидат само миротворците. Той беше задържан по донос на Антисектантската служба на Западното викариатство на Московска градска епархия. Съдът срещу него е насрочен на 25 април. Второто дело е срещу учителката по музика Анна Чагина, православна християнка, заради това, че на 22 март 2022 г. мълчаливо е държала плакат с цитат от Евангелието: „Блажени миротворците“ (Мат. 5:9). Делото срещу нея се гледа в съда в Томск.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxxa8 

Разпространяване на статията: