Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

202304210643075459Скандал разтърси Вселенска патриаршия във Фенер в дните след Христовото Възкресение. На 17 април в антикварен магазин за луксозни стоки в Истанбул е бил заловен да краде великият архимандрит на Патриаршията о. Агатангел (Сискос). Той е откраднал джобен часовник от началото на 19 в. на цена 22 000 евро, но кражбата е записана на камерите на магазина и той е заловен и арестуван. Бил е освободен още същия ден с намесата на Патриаршията във Фенер, но турските телевизии отразиха подробно инцидента, който компрометира силно християнската институция в града.

Собственичката на магазина в изявленията си пред медиите казва, че е „жалко, защото извършителят е член на патриаршеския двор и би трябвало да се замисли за институцията, която представлява, и да бъде по-внимателен“.

Извършителят архим. Агатангел (Сискос) е много близък на патриарха, негова дясна ръка, отговарящ за Патриаршеската библиотека. Той беше назначен за „велик архимандрит“ през 2021 г., след като защити в Солунския университет докторат на тема: „Мястото на бл. Августин в богословието на св. Григорий Палама“. Тогава патр. Вартоломей му пожела да „уважава и пази строго реда и устава на Великата църква, да учи на това всекидневно по-младите братя в патриаршеския двор, … за да се следват вековните традиции, ред, благоприличие и простота“.

Вселенският патриарх Вартоломей е поставил под запрещение архим. Агатангел за неопределен срок. Според източници от Фенер патриархът е бил много притеснен и натъжен от инцидента, който е широко разгласен в турската преса и в интернет с показването на видеоклип. Това силно компрометира Патриаршията и хвърли сянка върху празничните дни на Светлата седмица.

Запитан за коментар на случая, архим. Агатангел заяви, че няма право да коментира, „докато тече разследването, защото това е институционален въпрос, тъй като във видеото дамата (собственичката на магазина, бел. ред.) се позовава на статута ми на клирик на Патриаршията“.

Архим. Агатангел (Сискос) е един от амбициозните млади архимандрити в Патриаршията, които се борят за доверието на патриарха с надеждата да получат епископска корона или други облаги. До този момент той се радваше на една от най-бързите и успешни кариери.

Липсата на кадри е един от големите проблеми на Патриаршията във Фенер, която изтъква това като аргумент за откриването на богословската школа на Халки (открита през 1844 г. и закрита от турското правителство през 1971 г.). Този недостиг позволява на авантюристи от Гърция и други страни, при подходящо усвояване на църковния протокол, да се издигнат бързо в патриаршеския двор, представяйки се за предани служители на традицията на Вселенска патриаршия.

Според биографията му Агатангел (Сискос/Шишкос) е роден през 1985 г. в Кастория (Костур). През 2004 г. постъпва в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, където получава бакалавърска степен през 2008 г. с оценка „Отличен“. След това прави магистратура в същия университет в област „Догматика“ и през 2011 г. защитава докторска дисертация. Участва като лектор в редица конференции в Гърция и в чужбина, пише и публикува научни статии по богословски и икуменически въпроси на гръцки и английски език. Отговорник е за официалното списание на Вселенската патриаршия Ортодоксия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxark 

Разпространяване на статията: