Мобилно меню

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

183216Двама известни беларуски свещеници преминаха под омофора на Вселенския патриарх – това са прот. Георгий Рой и свещ. Александър Кухта. Техните молби са били разгледани от Св. Синод на Вселенска патриаршия и са били удовлетворени в навечерието на Благовещение, 25 март, въз основа на Правило 10 на Седмия вселенски събор и правила 17 и 18 на Трулския събор.

Клириците са заявили, че свещеническата им съвест не позволява да останат да служат в Московска патриаршия, която оправдава завоевателна война в Украйна и обявява убийството на украинци за свещено и богоугодно дело. Тримата свещеници заявиха открито несъгласие с насилието в Беларус през 2020 г. и критикуваха режима на Лукашенко, заради което бяха принудени да напуснат страната и да потърсят убежище в Литва.

Прот. Георгий Рой, четиридесет и четири годишен, е доцент в Минската духовна академия. Свещ. Александър Кухта, на тридесет години, е най-популярният православен видеоблогър в Беларус, автор на канала „Батюшка ответит“ с десетки хиляди абонати.

И двамата осъждат фалшифицирането на изборите и масовите репресии през 2020 г. и войната в Украйна през 2022 г.

3330Прот. Георгий Рой беше приближен на Гродненския архиепископ Артемий (Кишченко), който беше принудително отстранен от поста си през 2021 г. Архиеп. Артемий беше единственият от епископата на Беларуската църква, който осъди насилието на режима на Лукашенко. По-специално, на 14 март 2021 г., в Прощалната неделя, в речта си в катедралния храм „Покров Богородичен“ в Гродно той каза: „За Църквата не е характерно да се замесва в политиката и в други проблеми. Но Църквата не бива да е безразлична към всичко, което се случва. Новите мъченици и праведниците на нашето време винаги са казвали: „Бог се предава чрез мълчанието“. Да бъдеш християнин означава да бъдеш кръстоносец. Да започнеш да се бориш срещу собствените си пороци, срещу личния си грях, срещу обществените неуредици, срещу църковните проблеми – това е тежък кръст, който трябва да носиш, понякога жертвайки себе си“.

Беларуският митрополит Вениамин, екзарх на Руския патриарх Кирил в Беларус, постави двамата клирици под запрещение за преминаване към Константинополската патриаршия без отпустна грамота.

На Великден т. г. във Вилнюс ще се състои първото богослужение за православните белоруси, което ще бъде извършено от белоруски свещеници на Вселенската патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxpw9 

Разпространяване на статията: