Мобилно меню

4.8695652173913 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (92 Votes)

17be19d8a1dde48720a0d519e5ae807aГрадненският архиепископ Артемий, йерарх на Беларуската църква, посвети проповедта си в неделя на Прошката, на християнското отношение към проблемите в обществото и Църквата.

„Сега, разбира се, времето е много сложно. Господстват пороците, господства злото. Всичко това разделя хората. И обществото също се разделя, както всички знаем. Причината е, че царството на този свят иска да вижда в Църквата само идеологическо-политически апарат, подвластен на държавния механизъм. Но Църквата е преди всичко Божие Царство на земята. Да тръгнеш по пътя на приспособленчеството, това е път към самоунищожение. Да влизаш в политиката, в разни други проблеми, също не е присъщо на Църквата. Но Църквата не бива да бъде безразлична към всичко случващо се. Новомъчениците и праведниците на нашето време винаги са казвали: С мълчанието се предава Бог. Да бъдеш християнин, означава да бъдеш кръстоносец. Започвайки в борба със своите пороци, в борба със своя личен грях, в борба с обществените недъзи, с църковните проблеми – това е тежък кръст, който трябва да се носи, понякога жертвайки себе си“, заяви владиката, цитиран от беларуски медии.

Архиеп. Артемий е един от малкото йерарси на Белоруската православна църква, който открито изразява мнение за случващото се в страната. По време на августовските събития той рязко осъди насилието както в официални изказвания, така и от църковния амвон.

В края на миналата година Беларуската църква получи предупреждение от държавните власти, чието съдържание не стана известно. В писмо до Гродненския архиеп. Артемий обаче предстоятелят на Беларуската църква митр. Вениамин го помоли да гарантира в поверената му епархия спазването на беларуското законодателство, а също и на „решенията и позицията на синода на Беларуската православна църква“.

Президентът Ал. Лукашенко поиска от представителите на различните конфесии да не се намесват в политиката: „Скъпи мои свещенослужители, успокойте се и се заемете с вашата работа… Ще ви бъде срамно и позорно за позицията, която някои от вас заемате сега. И държавата няма да гледа с безразличие на това“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yd3q 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]