Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (34 Votes)

ieronimos ape

Днес гръцкият Св. Синод се събра на извънредно заседание по повод вчерашния инцидент в манастира „Петраки“.

В официалното съобщение се казва, че вчера се е провеждало заседание на втора инстанция на синодния съд срещу клирик (ефимерий) на Верийската митрополия, който, след като чул, че се отхвърля възражението му срещу решението на съда на първа инстанция и че ще бъде лишен от сан, извадил бутилка с киселина и замерил с нея присъстващите в залата. Синодът изразява отвращението си от този безпрецедентен инцидент, още повече че в него участва бивш клирик, и изразява съчувствие към пострадалите.

Междувременно стана ясно, че пострадалите митрополити не са получили необратими наранявания и са запазили зрението си, а някои вече са изписани.

Арестуваният извършител, който е на тридесет и седем години и е бил архимандрит, е посочил като причина за действието си несправедливо и избирателно отношение от страна на епископите в прилагането на църковното правосъдие: „Не гонят от Църквата клирици, които са направили и по-лоши неща, а отстраняват мене“. Адвокат на обвиняемия, който също е присъствал на злополучното заседание и е пострадал, заяви, че клиентът му има нужда от психическо лечение и че преди месец е правил опит за самоубийство.

Въпросният бивш клирик е бил ръкоположен в Александрийска патриаршия, като след това е минал към Гръцката православна църква и е сменил няколко митрополии.

След извънредното заседание на гръцкия синод днес Атинският архиеп. Йероним заяви, че „всяко събитие – включително и лошото – трябва да стане урок за нас, повод да станем по-добри. Да си зададем въпроса: къде е нашата вина, доколко сме виновни и да се опитаме да поправим нещата, за които имаме вина“. Той постави въпроса и за подбора и работата с новите клирици.

Пирейският митр. Серафим предложи ГПЦ да въведе задължителни психологически тестове за всеки кандидат за свещенство, а не да се основава, както досега, на свидетелството на един свещеник (изповедника, който дава изповедно свидетелство на кандидат-клирика, б. р.). Тези изследвания от специалисти ще предотвратят приемането на свещенство от неподходящи, психично болни лица, смята той.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ad8q 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]