Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Bishop MitrofanПодозрения за насилствена смърт на Луганския митр. Митрофан (Юрчук) се появиха, след като в социалните мрежи беше публикуван смъртният акт от съдебно-медицинската експертиза, разминаващ се с официалната информация за причината за смъртта на украинския архиерей (инфаркт). Според съдебните лекари причината е удар в главата, довел до кръвоизливи в главния мозък.

Луганският митрополит почина на петдесет и девет години на 18 юни, а прощаването с него беше на 20 юни в Петро-Павловския храм в Луганск. Владиката обаче беше пренесен в Киев и погребан в Киево-Печерската лавра, вместо в седалището на своята катедра в Луганск. Ръководството на Украинската църква взе това решение въпреки обществените негативи, които понесе, заради „демонстративно оказване на почит към човек, служещ в окупираната територия на Луганск“.

От Луганска епархия излязоха с официално съобщение, че са се позовали на „предварителните изводи на медиците от Бърза помощ“, които в нощта на 18 юни са поставили като причина за смъртта на митрополита инфаркт. Сега от епархията се коригират, че „при аутопсията е установена истинската причина – инсулт, на фона на хроническа болест на сърцето. Няколко дни преди смъртта си митр. Митрофан не се чувстваше добре и имаше проблеми с кръвното, което вероятно е довело до инсулта и падането, в резултат от което той е ударил главата си в бетонните стълби на къщата. Пристигналата на място група криминалисти не са открили признаци за насилствена смърт“.

Междувременно в смъртния акт от 19 юни, издаден от властите на „Луганската народна република“, като причина за смъртта е посочено: „Затворена тъпа травма с фрактура на черепните кости и кръвоизливи под мембраната и мозъчната тъкан на главния мозък“. Не се споменава за инсулт или инфаркт. В някои руски медии се появи информация, че така се прави опит да се прикрие извършителят, който също бил служител в митрополията.

Митр. Митрофан (Юрчук) беше постоянен член на Св. Синод на УПЦ (МП) и председател на отдела за външно-църковни отношения към Украинската църква (МП).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ad86 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]