Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

sinodos ktirioКлирик хвърли бутилка със сярна киселина срещу няколко гръцки митрополити днес в синодната палата в манастира „Петраки“ в центъра на Атина, съобщава Ромфеа. Става дума за йеромонах, клирик на Верийската митрополия, който е бил обвиняем пред църковния съд. По предварителна информация е предстояло той да бъде низвергнат.

Мотивите на йеромонаха все още са неизвестни. Сярната киселина е била хвърлена по ръцете и лицата на митрополитите на Кифися Кирил, на Арта Калиник, на Касандрия Никодим, на Коница Андрей, на Гуменица Димитрий, на Закинт Дионисий и на Глифада Антоний. Четирима от тях са с изгаряния и са хоспитализирани. Пострадали са и двама клирици от състава на църковния съд, които също са в болница.

Атинският архиепископ Йероним посети пострадалите, които са настанени в две болници – „Лаико“ и „КАТ“. Той заяви, че е шокиран и че подобно нещо не се е случвало никога досега. С пострадалите митрополити е разговаряла и президентът на страната г-жа Катерина Сакеларопулу.

Архиеп. Йероним разказа, че нападението се е случило по време на заседанието, когато клирикът в отчаянието или гнева си е прибегнал до това действие, за което е бил предварително подготвен. Архиепископът благодари на лекарите за много бързата реакция, която е позволила „да се избегне още по-лошо развитие на нещата“.

От болницата „Лаико“ съобщиха, че единият митрополит, чието име не се назовава, е преместен в пластична хирургия и той е в най-тежко състояние, а други двама са в офталмологията.

По неофициална информация митрополитите на Кифися и Коница имат изгаряния в областта на очите, а тези на Гуменица и Закинт – около ушите; единият от другите двама клирици има рани по шията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8a86a 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]