Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

radni deo sabora 2021Патриарх Порфирий: Съборите са право, но и задължение на нас, епископите

С патриаршеска и съборна Литургия в храма „Св. Сава“ на 24 май започна своята работа годишният Архиерейски събор на Сръбската патриаршия. Началото му съвпадна с деня на св. братя Кирил и Методий, който Сръбската православна църква чества по стария календар. По традиция литургията преди Архиерейския събор се отслужва в Печ, Косово, като символичен акт, сочещ началото на Сръбската църква, но тази година поради ограниченията на пандемията тя беше отслужена в столицата Белград.

В словото си патр. Порфирий каза: „Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които честваме днес, помогнаха на славянските народи да станат част от словесното паство на Христос… Днес се събрахме в храма на св. Сава, който е катедрален храм на нашия народ и на поместната ни църква, за да проявим първо и покажем единството на нашата църква, но едновременно с това и да призовем Светия Дух да ръководи нашето събрание, за да преодолеем изкушенията, с които се сблъсква църквата ни. Така ще имаме решения, които са не просто административни, но и решения в Светия Дух, чиято цел е да свидетелтват за Разпнатия и Възкръснал Христос. Това означава, че съборите на епископите не са като другите събрания и срещи, конференции, които се провеждат в света по различни поводи и с различни цели. Съборността е самата природа на Църквата – другото име на Църквата е съборът. Следователно от самата същност на съборното тяло на Христос, от Църквата като съборно тяло на Христос, произтича както правото, така и от необходимостта на църквата ни да се събира. Съборите са право, но и задължение на нас, епископите.

Нашият събор се провежда, за да премахнем всеки произвол, индивидуализъм и егоизъм между нас. Заради пандемията от коронавирус вече две години не сме свиквали събор. Със сигурност има много теми, които трябва да обсъдим, но всичко това трябва вършим като църква, която е благочестива, която е православна, която има правилна вяра и правилен живот. Не бива да внасяме в Църквата духа на времето и света, но трябва да преобразяваме времето и пространството с неизменния Христос, Който е същият вчера, днес и вовеки. На събора сме изпълнени с радост, с благодатта на Светия Дух, защото Той е началото и краят на нашето събрание. Той ни изпълва, изгражда ни като общност и църква“.

Заседанията се провеждат в криптата на св. вмчк княз Лазар, която предлага условия за безопасно провеждане на събранията в условията на пандемията.

Източник: Официален сайт на Сръбската патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8puaw 

Разпространяване на статията: