Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Високи ДечанКосовските власти са изпратили писмо до ЮНЕСКО, в което настояват четири исторически православни манастира – „Високи Дечани“, „Печ“, „Грачаница“ и „Св. Богородица Левишка“ – да бъдат извадени от списъка за застрашени паметници на световното културно наследство. Това съобщи Рашко-Призренският епископ Теодосий. Според него властите са обосновали искането си с това, че въпросните християнски манастири са напълно обезопасени и няма нужда да бъдат вписвани като застрашени културни паметници.

Еп. Теодосий заяви, че властите не изпълняват решение на Върховния съд на Косово вече пет години, което предвижда връщане на землището на манастира „Високи Дечани“. Причината е желанието в непосредствена близост до обителта, почти до манастирските огради, да преминава транзитният път към Черна гора. Така се нарушава споразумение, постигнато от всички заинтересувани страни с участието на предишния министър, да бъде изграден обходен път в района на манастира, който представлява защитена територия, така че да не се застрашава културният паметник.

През 2004 г. манастирът е обявен от ЮНЕСКО за паметник на Световно културно наследство. В същото време, заради правния статут на Косово и трудната ситуация със сигурността в страната, комплексът е вписан в червения списък на застрашеното световно културно наследство.

Рашко-Призренският епископ заявява, че с тези свои действия и „безотговорно поведение лидерите на Косово напълно подкопават посланието си към ЮНЕСКО и показват, че косовските институции не само не са в състояние да защитят сръбското православно наследство в Косово и Метохия, но и че то трябва да бъде защитено предимно от самите тях и от откритите им нарушения на законите и съдебните решения“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8pux4 

Разпространяване на статията: