Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (70 Votes)

299946.pАрхиерейският събор на Финландската православна църква разгледа на свое заседание писмото-отговор на Вселенския патриарх Вартоломей относно каноническата възможност за второбрачие на някои клирици и прие предложените в него решения. Решението на Финландската църква е утвърдено едва сега, въпреки че писмото на Вселенската патриаршия беше получено преди повече от година.

Приема се ред, при който да бъде възможно влизането във втори брак на православни клирици. Това ще е винаги индивидуално и няма да се превръща в принцип. Ще се разглеждат случаите на вдовци и такива, чийто развод не е бил по тяхна вина. Практиката, която забранява второбрачие за клириците, е преценена като излишно строга особено спрямо вдовците. Вдовец или разведен клирик може да продължи служението си, но при сключване на втори брак той беше поставян под каноническо запрещение (забрана да извършва богослужение). Според действащата практика запрещението може и да не бъде окончателно, но възстановяването на правото на богослужение не става автоматично, а след разглеждането на всеки конкретен случай от архиерейския събор. Понякога това може да стане след години, а дори и десетилетие след сключването на втория брак.

В решението на Финландската църква се казва, че при практическото разрешаване на подобни случаи досега тяхната църква се е ръководила от каноническите принципи на майката-църква в Константинопол. През последните години Вселенската патриаршия разглежда въпроса за встъпването във втори брак на вдовци през призмата на църковното предание и на основата на икономѝята (църковната снизходителност).

Занапред Архиерейският събор на Финландската православна църква ще разглежда и препраща допустимите случаи на Вселенската патриаршия за утвърждаване, а решенията ще се прилагат във Финландската църква. Например, в случай че овдовял свещеник иска да встъпи във втори брак, той подава документите към епархийския архиерей, а той след разглеждане ги препраща към Архиерейския събор. Ако съборът даде съгласие, решението се препраща за утвърждаване към Св. Синод на Вселенската патриаршия, който взима окончателното решение. Ако клирикът е разведен, архиереят изслушва както него, така и бившата му съпруга, а след това процедурата продължава по същия ред.

Финландската православна църква е автономна църква към Вселенската патриаршия. Тя има около 50 000 вярващи и близо 200 клирици, които служат в три епархии.

На снимката: катедралата „Успение Богородично“ в Хелзинки, строена през 19 в.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8pkdy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]