Мобилно меню

4.0857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.09 (35 Votes)

10Днес Московският и на цяла Русия патриарх Кирил възведе в сан архиепископи всички управляващи епархии архиереи на Молдавската митрополия на Руската православна църква, които до този момент имаха епископски сан. Това са Кагулски и Комратски епископ Анатолий, Унгенски и Ниспоренски Петър, Белцки и Фелещки Маркел и Единецки и Бричански Никодим.

Повишаването в сан на епископата на руската митрополия в Молдова се свързва със засилената конкуренция с Румънската патриаршия, която отдели част от Православната църква в Молдова и едностранно я обяви за своя Бесарабска митрополия там като „канонична алтернатива“ за местното население.

През последните две години заради украинския църковен спор противопоставянето между двете юрисдикции в страната беше намаляло.

Бесарабската митрополия на Румънската църква беше официално регистрирана в Молдова през 2002 г. Тя се оглавява от митр. Петър (Пъдурару), който носи титлата архиепископ Кишиневски, митрополит Бесарабски и екзарх на Новите земи на Румънската православна църква. До 1992 г. той беше епископ на РПЦ и Кишиневски викарий, като след това без отпустна грамота беше приет от Румънската патриаршия, отцепвайки част от територията на Православната църква в Молдова, която пък е част от РПЦ – Московска патриаршия.

Интересна подробност от спора между двете юрисдикции е срещата през 2007 г. в Троянския манастир на представители на Румънската патриаршия и Московска патриаршия, на която последните настояват да бъдат закрити трите румънски епархии в състава на „Бесарабската митрополия“. По сведения на румънската преса от онзи период Румънската църква е настоявала за създаването в Молдова на автокефална църква като начин за разрешаване на проблема с Бесарабската митрополия (т. е. тогава е зададен моделът, по който стана обявяването на автокефалната църква в Украйна). През 2018 г. румънският синод ръкоположи двама епископи в митрополията, което беше възприето негативно от Московска патриаршия като задълбочаване на проблема.

Румънската Бесарабска митрополия има към настоящия момент сто и четири енории и пет манастира.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8pkwh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]