Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

422Йерусалимският патриарх Теофил III разказа в интервю за радио „Ватикана“ за обряда на Благодатния огън, който всяка Велика събота събира хиляди поклонници в храма на Господнето възкресение.

„Церемонията на Свещения огън датира от времената на зараждането на Църквата, когато започнали да се развиват литургичните практики. Тя представлява една от най-древните практики в нашата традиция, в традицията на Йерусалимската църква… Става дума за преживяване на неръкотворната Светлина, която излиза от Светия гроб. Този огън се символизира от запалените свещи, които в този ден се разпространяват не само в храма, но и по целия свят. Във всеки православен храм в началото на пасхалната Литургия верните приемат тази светлина чрез свещта, запалена от свещеника от Йерусалимския огън“.

Патр. Теофил подчерта икуменическото измерение на обряда на Благодатния огън: „Церемонията на Свещения огън е наистина икуменическо събитие – в смисъл че обединява не само всички християни, но и всички хора с добра воля, без всякакви различия, по целия свят, започвайки от нашите местни общини. Този момент е важен за нас, православните християни, но също и за всички участници: арменци, копти и сирийци, за католиците от римския обряд, англиканите и лутераните и дори за хора от други изповедания, които ежегодно не искат да пропускат тази церемония“.

На въпроса как в православната традиция се тълкува този обряд и притежава ли той свръхестествено измерение, патр. Теофил каза, че Свещеният огън е символ на новия живот във Възкресението, като същото се отнася и за тази церемония:

„Доколкото това се случва сутринта на Велика събота, т. е. в навечерието на Пасха, обрядът на Свещения огън е преди всичко очакване на Христовото Възкресение. Както в източната, така и в западната традиция самата идея за Свещения огън е символ на новия живот във възкресението, като същото се отнася и за самата церемония. Както огънят гори и свети в Гроба, така и Господ Иисус възсиява в пасхалната сутрин… Това се отнася и до свръхестественото измерение: приближавайки ни до тайната на Възкресението, този обряд ни призовава към духовна промяна. Той прави Възкресението по-реално, по-непосредствено в нашите очи, уверявайки ни, че можем да се надяваме на Божията любов към нас и подтиквайки ни към по-голяма духовна ревност“.

Отговорът на Йерусалимския патриарх за характера на обряда на Благодатния огън се вписва в поредицата негови коментари през годините, в които той не казва изрично, че свещите в ръцете му се запалват сами, а набляга на свръхестествения характер на самото Христово Възкресение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6cdyy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]