Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

021 05 03 23 03 01Тази година за първи път в Рим богослужебните последования за Страстната седмица и Възкресение Христово бяха отслужени от новия председател на БПЦО „Св. Седмочисленици“ доц. д-р презвитер Иван Иванов.

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний богослуженията бяха съобразени както с богослужебния устав на Православната църква, така и със строгите противоепидемични изисквания на Италия за извършване на религиозни събития на обществени места.

Слава на Бога, когато Православната църква отбелязваше Страстната седмица и Възкресение Христово, в Рим леко бяха облекчени мерките срещу разпространението на COVID-19. Това даде възможност всички православни пасхални богослужения да бъдат отслужени спокойно.

2021 05 03 23 03 02О. Иван Иванов успя да приобщи към Възкресната радост както своите пасоми от Рим, така и енориашите си от близкото градче Нетуно.

На Велики четвъртък в църквата на манастира „Санта Мария Горети“ в Нетуно, където е една от най-старите български емигранстки общности в Италия, беше отслужен Велик маслосвет и утринна, с четене на евангелията, разказващи за Христовите страдания. Изнасяне и поклонение на честнѝя Кръст, като символ на пътя на Христос по Via Dolorosa, Неговите страданията и Голгота.

 2021 05 03 23 03 07Богослужебното последование на Велики пeтък – Христовото погребение с изнасяне на св. плащаница и утринна с Опело Христово, беше отслужено в църквата „Санта Барбара“ в гр. Колеферо с участието на специализантите от академията „Борис Христов“ и със съдействието на Българския културен институт в Рим.

На Велика събота и Възкресение Христово в древния храм „Сан Паоло ала Регола“ в Рим, беше отслужено Пасхално бдение – Пасхална полунощница и Пасхална утринна, и божествена св. Златоустова литургия с четене на Евангелието на различни езици.

Така богослужебните последования бяха съставени в съответствие с предписанията на Типика и с наложените противоепидемични мерки в този период.

2021 05 03 23 02 529На богослужението присъстваха и отправиха своите поздрави към българите представителите на държавната власт в лицето на посланика на България при Светия Престол и Малтийския орден Б. Паташев, посланика на Р. България при Италианската Република Т. Стоянов, както и представителя от страна на Римокатолическата църква, о. Я. Задрапа от Конгрегацията за обединение на християните.

2021 05 03 23 02 52На пасхалните богослужения присъстваха десетки православни българи с техните семейства, близки и приятели, които очакваха с нетърпение богослужение от български свещеник в този регион на Италия. Бяха изповядани и причастени десетки вярващи, а най-голяма духовна радост беще кръщението навръх Великден, както повелява древната християнска практика, на едно българско бебе, което при кръщението получи името Ева.

Така празнуването на Възкресението на Новия Адам и духовното раждане на малката Ева се оказаха най-желаните и радостни събития на българската православна църковна община в Рим.

Христос Воскресе!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6c8f6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]