Мобилно меню

4.953488372093 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (43 Votes)

D Atanasov IstanbulСлед тежко боледуване от коронавирус днес в истанбулска болница на деветдесет и тригодишна възраст се упокои в Господа дългогодишният член на настоятелството на Българската екзархия в Истанбул Димитър Михайлов Атанасов.

Той е роден в града край Босфора на 8 ноември 1928 г. в семейството на Михаил и Благородна, изселници от костурското село Прекопана (дн. Перикопи в Гърция). Родителите му напускат родното си място, след като през август 1903 г. Прекопана е била изгорена от турците заради дейното участие на населението в Илинденското въстание.

Димитър завършва българското училище Истанбул, след което продължава образованието си в Австрия. Още от дете той е деен член на българската общност, пее в църковния хор, което с любов и усърдие правеше допреди няколко години.

След завършването на университета в австрийския град Грац Димитър се жени за австрийката Доротея, с която живяха заедно повече от шест десетилетия. Димитър Атанасов беше представител на германски фирми за продажба на автомобили. Това му беше създало добро положение не само сред българската общност, но и в турското общество. Свободно говорещ няколко езика, той помагаше за междуетническите и международните контакти на нашата общност. Със съпругата си общуваха основно на немски език, но тя беше научила църковнославянските текстове на литургийните песнопения и също пее в църковния хор.

От десетилетия Димитър Атанасов беше член на настоятелството на българската общност, която през последните години отново носи названието „Българска екзархия“, определено ѝ от турската дирекция на вероизповеданията. Също така той поддържаше отлични отношения с Вселенската патриаршия, беше личен приятел на Светейшия патр. Вартоломей, който го удостои с почетната титла „архонт“. Заедно с това беше и официален представител на Българската православна църква – Българска патриаршия пред Фенер.

За неговия принос за поддържане на българското самосъзнание и на църковната дейност сред сънародниците ни в Турция той беше награден от президента Плевнелиев с орден „Св. Кирил и Методий“ – първа степен, както и от Св. Синод на БПЦ с орден „Св. Климент Охридски“ – първа степен.

Бог да го прости! Да бъде вечна паметта му!

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до Васил Лязе, председател на Българската църковна община в Истанбул, Турция, и до съпругата и сродниците на Димитър Атанасов. В писмото се казва:

„В дните на пасхалната радост, когато всемирно възхваляме и прославяме възкръсналия Господ и Спасител Иисус Христос, Който „със смъртта си победи смърта“ и „строши адовите порти“, достигна до нас вестта за упокоението в Господа на уважавания дългогодишен член на настоятелството на Българската екзархия в гр. Истанбул, Турция – Димитър Атанасов.

В негово лице, българската православна общност в Турция намираше подкрепа не само в ежедневието, но и в укрепване връзките на светата ни Българска православна църква – Българска патриаршия с Вселенската патриаршия. С богатите си лични качества като човек на честта, достойнството и изключителна деликатност и дипломатичност, той успя да спечели дълбокото уважение и признателност на скъпия ни събрат Негово Светейшество Константинополския патриарх Вартоломей, както към себе си, така и към българската църковна община.

Димитър Атанасов до сетния си дъх поддържаше огъня на българщината и родолюбието сред нашите братя и сестри в близката ни съседка, като се стараеша да възпитава у младите обич и почит към нашата Родина България.

Изказваме съболезнования към неговата съпруга – Доротея Атанасова, сродниците и близките му, към членовете на църковната ни община в Истанбул, както и към всички братя и сестри!

Молитвата ни е към Господ Иисус Христос, Който е „възкресението и животът“ (Иоан 11:25) да упокои и настани сред светиите своя раб Димитър, като му прости всяко волно и неволно прегрешение извършено с дума, мисъл или действие.

Вечна и блажена да бъде паметта му!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6c86u 

Разпространяване на статията: