Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

received 495169408380710Църковната община „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург с радост отпразнува Празника на празниците – Възкресение Христово на роден език. Поради епидемиологичните ограничения събранието на енорията не беше възможно в нощта в събота срещу неделя, както повелява традицията. Затова Пасхалното богослужение беше отслужено в ранните зори на неделния 2 май от протойерей Стоян Бербатов (дошъл наскоро от Неврокопска епархия). С благословението на митрополита през последните няколко месеца свещеникът се отзовава на поканите ни да извършва богослужения на български език в църковната ни община. Той е посрещан в Люксембург, когато председателят на църковното настоятелство протойерей Добромир Димитров (обгрижващ и Православната мисия „Св. Константин и Елена“ в Рочестър, Англия) е възпрепятствян да пътува от Обединеното Кралство поради презграничните мерки за овладяване на здравната криза.

С вълнение, радост и благодарност църковното настоятелство грижливо подготви подобаващото честване на празника, към който се присъединиха и скъпи приятели от църковната община „Св. Теодосий Търновски“ в Брюл (Кьолн-Бон). В духовно отношение по време на Великия пост о. Стоян Бербатов отслужи два пъти света литургия – в неделя на св. Григорий Паламà и на празника Вход Господен в Йерусалим, когато редица православни българи след изповед и надлежна подготовка се причастиха с Христовите тайни. На Цветница пък украсихме наемания от църковното настоятелство римокатолически параклис към Центъра „Св. Йоан ХХIII“ освен с православните икони, получени преди години като дарение от родината, с цветя и традиционните върбови клонки. После присъстващите ги отнесоха по домовете си за благословение, след като приветстваха Спасителя с „Осанна! Благословен е идещият в името Господне!“.

received 146597624096523Утрото на Пасхалния неделен ден започна с пасхалната полунощница, след която беше извършено литийно шествие около храма. Всеки упорито се стараеше да запази пламъка на свещите си под ободрителни пориви на сутрешния вятър и песнопението, изпълнено с тайнственост и очакване. Всички присъстващи деца носеха по една домашна икона – в знак на радостта от случилото се Възкресение. След прочитане на полагаемото утринно евангелие пред вратите на параклиса тържествено беше изпят Пасхалният канон и пасхалните стихири. Многократно и енергично се поздравихме със славния възглас „Христос воскресе! Воистину воскресе“. Литургийното евангелие беше прочетено от свещеника на български, а от присъстващи деца и енориаши и на древните гръцки и латински, на официалните езици за Люксембург (френски, немски и люксембургски), на испански, английски и на полски.

Многоезичието е едно от богатствата и основна ценност както на Европейския съюз, в чието сърце имаме щастието да славим Бога, така и на православната ни община. Повечето деца учат в европейски училища, където водещи са различни избрани от тях езици, а значителна част от енориашите ни работят към европейски институции, където многоезичието е едновременно ежедневие и удоволствие. В проповедта си след богослужението о. Стоян накратко скицира значението и смисъла на Празника на празниците. От името на църковното настоятелство беше изказана искрена благодарност както на духовника, така и на всички празнуващи в храма – за жертвоготовността да присъстват на богослуженията, за всеотдайността и подкрепата. Бяха преподадени пасхални поздрави от митр. Антоний и от председателя на общината о. Добромир. Разменихме си традиционните благословени козунаци, обагрени яйца и други лакомства (за съжаление почерпка в храма не беше позволена поради ограничителните мерки).

received 341853057507337Съкровена е благодарността ни преди всичко към Всеподателя Бога – за великата Му милост да допусне православното ни тържество на български език в традиционно римокатолическата държава, която така гостоприемно ни приема. За сведение на читателите на Двери, поради посегателствата на епидемиологичната криза, тази година катедралният храм на Вселенската патриаршия в Люксембург, където традиционно се черкуват повечето православни българи, когато не е възможно да се служи на майчин език, беше затворен от средата на шестата седмица на Великия пост. Разрешено беше само кратко посещение за поклонение и молитва и за причастяване със св. Дарове в строго определени часове. В другия основен православен храм в Люксембург – църквата на Руската задгранична църква, която скоро ще празнува осемдесетгодишнина от основаването си – участие в пасхалното богослужение (отслужено също в неделния ден на 2 май) беше възможно само след предварително записване и с доказателство за отрицателен ковид-тест.

На фона на всички тези ограничения около нас още по-наситено и истински оценяваме възможността да съпреживеем радостта от тържеството на Възкресението според традицията на майката-Църква и да възкликнем: „Христос възкръсна! Наистина възкръсна!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6c8fr 

Разпространяване на статията: