Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

ЗаевПремиерът на Северна Македония Зоран Заев изпрати писмо до новия Сръбски патриарх Порфирий, в което го поздравява за избора и го призовава към намиране на решение на македонския църковен проблем. За писмото съобщи Заев в интервю за сръбската телевизия N1.

„Възможно е да намерим решение между църквите. Ние сме православни, братски народи сме и може да намерим решение“, заяви той.

„Обърнахме се и към Вселенския патриарх Вартоломей, но ние виждаме надежда чрез диалог да намерим решението между Македонската православна църква и Сръбската православна църква, с крайна цел признаването на автокефалията на Македонската православна църква“.

„Знаете, че Сръбската православна църква съществува и функционира в република Северна Македония. Имаме много граждани от сръбската общност, православни християни, които се черкуват в сръбски храмове. Ние сме готови за запазим изцяло религиозната свобода, но същевременно, уважавайки светския характер на държавите на Македония и Сърбия, ние политиците можем единствено да създадем условия за разговори между двете наши църкви, а нашите епископи да намерят решение“, допълни Заев.

В заключение той подчерта: „Чрез моето писмо исках да помоля патриарха на Сърбия да посвети част от времето и вниманието си към този проблем, така че да бъде намерено решение чрез диалог. Ние сме много близки народи и е крайно време този въпрос да бъде разрешен“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yhad 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]