Мобилно меню

4.2111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (90 Votes)

60342577ee4dcВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) коментира в интервю за „Россия 24“ предложението на Йерусалимския патриарх Теофил за нова среща на представителите на православните църкви по подобие на тази в Аман през 2020 г. Поканата за новата среща беше огласена на сайта на Московска патриаршия, а оригиналът на писмото отново беше на английски език, вместо на традиционния за кореспонденцията на Йерусалимската патриаршия гръцки катаревус.

Според митр. Иларион такава среща е възможна и необходима, защото „за представителите на поместните православни църкви е много важно да се срещат, да обсъждат съществуващите проблеми“. Единствената пречка към момента са ограниченията заради пандемията, заяви той.

Митр. Иларион обяви официално новата руска позиция, че Константинополският патриарх вече няма право да свиква общоправославните събори, както предвиждат св. канони, тъй като „се е присъединл към разкол, служил е с разколници и е загубил легитимност на първи сред равни в семейството на предстоятелите на поместните православни църкви“.

До този момент РПЦ не беше огласявала така еднозначно тази идея. Митр. Иларион намеква също, че РПЦ няма да отиде на общоправославни срещи, свикани от Вселенския патриарх. Причината за това е, че „той наруши основополагащия принцип за съвместното съществуване на поместните православни църкви, който се нарича съборност“.

След това митр. Иларион легитимира правото на Йерусалимския патриарх да свиква такива срещи вместо Вселенския патриарх, бидейки предстоятел на „най-древната православна патриаршия, тъй като именно от Йерусалим започва историята на християнството и неслучайно Йерусалимската църква се нарича в нашите литургични текстове майка на всички църкви. Затова ние и миналата година бяхме благодарни на Йерусалимския патриарх за тази инициатива, а и през тази година ще я приемем. Надявам се, че такава среща ще се състои“.

Срещата в Аман през февруари 2020 г. беше обявена от Йерусалимския патриарх Теофил по време на визитата му в Москва в края на 2019 г. Тя бе замислена като всеправославен синаксис на предстоятелите, но в крайна сметка беше наречена „братска семейна среща на предстоятели и представители на поместните православни църкви“ (виж тук). Освен домакина Теофил III в срещата участваха Московският патр. Кирил и Сръбският Ириней, както и представители на Румънската, Полската и Чешката църкви. Повечето църкви отказаха официално да участват в тази инициатива, в това число и Българската църква, заради нарушения каноничен ред при нейното организиране. Тогава Вселенският патриарх Вартоломей критикува остро патр. Теофил, че се съгласява да бъде изпълнител на руската църковна политика в ущърб с църковните канони за свикване на синаксис и събори в Православието (писмото на патр. Вартоломей – тук). За липсата на църковен дух на срещата говореше и фактът, че събралите се не успяха да отслужат обща св. Литургия, което е безпрецедентно за църковна среща на такова високо равнище.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6ydwh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]